La Cavalcada de les Carteres Reials

La Cavalcada de les Carteres Reials

Des dels anys vuitanta, la Federació primer i la Fundació després, ha organitzat les cavalcades de Reis a Gràcia. No obstant, des de l’any 2009 es va optar per a diferenciar la cavalcada gracienca de la resta de cavalcades. Es va optar per celebrar la cavalcada la nit del 4 de gener ja que qui arribaven eren les Carteres Reials, les emissàries de Ses Majestats encarregades de vigilar als nens i nenes graciencs durant tot l’any, rebre les seves cartes i informar als Reis Mags dels progressos aconseguits aquell any. D’aquesta manera també, es fomenta el protagonisme de la dona en el món de la cultura tradicional. Aquestes tres Carteres Reials ja estan integrades a l’imaginari popular gracienc, amb més d’una generació que ja ha crescut amb aquesta història.

Les Carteres Reials arriben a Jardinets de Gràcia i veuen com els festers i festeres, un any més, els han organitzat una gran comitiva per rebre-les i celebrar la seva arribada.

Aquesta comitiva s’organitza des de la Fundació de la Festa Major de Gràcia amb la col·laboració de les principals entitats de la Vila de Gràcia. Juntament amb festers i amics de la festa major, participen els grups de teatre del Cercle Catòlic i del Centre Moral, entitats històriques de la Vila amb més de 100 anys de trajectòria cultural. A més a més, també hi participen Associacions de Veïns de la Travessera de Gràcia, de comerciants del carrer Gran, el Club Ciclista de Gràcia, el Casal Corpus Grup de Teatre així com alumnat de les escoles La Salle i Kotska.

Les Carteres Reials desfilen sobre els seus carruatges de cavall pels carrers de Gràcia fins arribar a la Plaça de la Vila, on són rebudes per les autoritats de la Vila i conduïdes fins al balcó principal de la Seu del Districte, des d’on es dirigeixen a tots els nens i nenes donant els darrers consells per “portar-se bé”. Un cop les Carteres apareixen, una nevada de confeti blanc cau des del Campanar de Gràcia mentre els Castellers de la Vila de Gràcia col·laboren en el projecte repartint xocolata calenta entre els més menuts. Quan acaben els seus discursos, les Carteres baixen a la Carpa Reial per tal de rebre les cartes d’última hora, escoltar la canalla i fer-se fotos amb tots els que ho desitgin.

La Cavalcada de les Carteres Reials que organitza la Fundació de la Festa Major de Gràcia és l’activitat amb major participació de les organitzades per la nostra entitat després de la Festa Major. Actuant en el seguici de la cavalcada trobem més 10 entitats col·laborant i entre 700 i 800 persones actuant. Les Carteres són esperades amb il·lusió per tots els graciencs, cosa que fa que milers de veïns baixin als carrers a rebre-les durant el recorregut o s’esperin a la plaça per sentir el seu discurs.