Carnaval de Gràcia

Carnaval de Gràcia

Des de la recuperació del Carnestoltes arran de l’arribada de la democràcia, qui ha organitzat la rua de dissabte de Carnaval ha estat la Federació primer i la Fundació després. Els organitzadors de la festa major d’agost, com a societat organitzada que és, van liderar la recuperació del Carnestoltes a finals dels anys setanta del passat segle XX tenint com a plat fort la Rua del dissabte pels principals carrers de la Vila de Gràcia.

Vàrem ser i som els que organitzem la Rua, demanem els permisos al Districte i, tal i com ho fem amb la Cavalcada de les Carteres Reials, demanem la col·laboració de diferents entitats de la Vila per tal de fer més gran l’activitat entre tots. En els darrers anys, la Fundació de la Festa Major de Gràcia ha decidit dedicar-se a fomentar la participació de les nombroses escoles i instituts que hi ha a la Vila a la Rua de Carnestoltes. Gràcies a aquest fet, hem aconseguit que després de Nadal, iniciem les reunions de preparació, un dels pocs llocs on comparteixen espai les AFA’s de les diferents escoles.

A la Rua també demanem la participació de famílies i veïns per a que desfilin pels carrers del seu barri. Així mateix, també convidem a escoles de dansa i de teatre a participar a la Rua, fent que aquesta sigui un aparador de la vitalitat associativa gracienca que, juntament amb la creativitat i l’empenta dels festers realitza una Rua espectacular. Un cop acabada la cercavila, el Rei Carnestoltes puja al balcó del Districte situat a la Plaça de la Vila per tal de llegir el Ban de Carnaval. La persona que interpreta el paper del Rei Carnestoltes és diferent cada any ja que busquem que sigui sempre algú de diferents entitats, agrupacions, associacions o esplais de la Vila. D’aquesta manera aconseguim entrellaçar encara més les complicitats entre la societat organitzada del nostre territori. El Ban que proclama el monarca repassa de manera satírica l’actualitat de la Vila i és escoltat amb atenció pels veïnat congregat a la Plaça de la Vila. Després del Ban, es procedeix al lliurament de premis de les comparses de la Rua. La Rua de la Fundació de la Festa Major de Gràcia és un dels punts àlgids del carnaval gracienc comptant amb la participació de més de 600 persones en comparses o bandes i centenars i centenars de visitants al llarg de tot el recorregut.

El 2018, en motiu del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, la Fundació ha decidit recuperar l’esperit del Carnaval Català amb l’organització d’un tradicional ball de Mascarada un cop acabada la Rua. Tal i com es feia en els carnavals graciencs d’abans de la guerra, es va llogar la sala del teatre del Centre Moral, es va guarnir per a l’ocasió i es va organitzar un ball amb tots els elements que hi havia a les mascarades de llavors. El Mestre de Cerimònies va anunciar l’arribada del Rei Carnestoltes, es va realitzar una desfilada satírica i el Monarca va aprofitar per tornar a declarar la República Independent de Gràcia, tal i com es feia en els antics saraus de Carnaval. En acabat, es va procedir a ballar cinc peces tradicionals on no hi van faltar polkes, pas-dobles i vals mascarat. En acabar, la festa va continuar amb música contemporània. Des de l’entitat es valora molt positivament aquesta recuperació i es vol integrar al programa d’actes que es realitzen any rere any. Amb aquesta activitat volem convidar a totes les entitats de Gràcia a sumar-se a la recuperació de l’esperit del carnaval tradicional català, que és molt més que lluentons, plomes i desfilades a ritme de samba.