Els Foguerons de Sant Antoni

Els Foguerons de Sant Antoni

Des de fa 26 anys, la tradicional revetlla mallorquina de Sant Antoni Abat es celebra també a Gràcia. L’enyorança dels mallorquins establerts a Gràcia per “Sa Nit Bruixa” va fer que l’exportessin i que, parlant amb les comissions de festes que guarneixen per festa major, aquestes s’animessin a portar l’esperit de la festa mallorquina al cor de Barcelona. La festa es celebra el darrer dissabte de gener per a facilitar que els grups de cultura popular balear puguin venir a Barcelona a participar de la nit de Sant Antoni gracienca. No obstant, 15 dies abans, a la seu de la Fundació de la Festa Major de Gràcia s’organitza una exposició de cartells de totes les edicions dels foguerons amb explicacions de la festa de Sant Antoni i les tradicions que es deriven d’aquesta data a tots els països catalans.

A la Plaça del Diamant i de la Virreina s’alcen foguerons grans per cantar glossa i torrar els botifarrons mallorquins o tot allò que a cadascú li plagui. No obstant, als carrers de festa major també es fan foguerons més petits, de caire més familiar o íntim per als veïns del carrer. D’aquesta manera, es recupera l’esperit mallorquí original de la festa.

En l’actualitat, els foguerons han deixat de ser una tradició importada per passar a ser una tradició gracienca més. Per tal de fer perdurar la festa es va crear la Federació de Foguerons a Gràcia liderada i integrada per: la Fundació de la Festa Major de Gràcia, que organitza l’exposició i alguns dels carrers que la formen fan foguerons; el Cargol Graciós, que s’encarrega d’abastir de menges mallorquines a tots els foguerons de Gràcia; el CAT Tradicionàrius, que s’encarrega de fer tallers de dansa del Bot i concerts de folk mallorquí per animar la festa a la Plaça de la Virreina; la Federació de Colles de Sant Medir, que aporta gent de les colles a la organització i prepara el sopar del tradicional Arròs Brut; i les Colles de Cultura Popular, que fan la cercavila inicial de la nit dels foguerons amb elements del bestiari gracienc que aquella nit conviuen amb elements de la cultura popular balear.

Aquesta festa s’ha convertit ja en una festa major d’hivern i gràcies a la Fundació de la Festa Major de Gràcia s’ha aconseguit mobilitzar a les entitats i a la societat organitzada de Gràcia per tal que aquesta festa arreli i perduri en el temps.