Plaça del Poble Romaní

BENVINGUTS A L’EDERLEZI

Torna la Festa Major a Gràcia i la Plaça del Poble Romaní es prepara per acollir a veïns i visitants i poder celebrar-la com cal. Amb alegria, amb germanor, amb passió... deixant de banda rancúnies, contrarietats, decepcions i, sobretot, l’amargantor que ens deixaren els atemptats terroristes que truncaren la festa l’any passat.

La comunitat gitana del barri i els rumbers de sentiment podran gaudir a la seva manera d’aquesta setmana de joia.

La Rumba Catalana, com no podria ser d’altre forma, serà la banda sonora tots els jorns i vesprades, la rumba que inventaren els gitanos de Barcelona i que ara és patrimoni cultural de Catalunya.

La temàtica escollida per a guarnir la nostra plaça està relacionada amb l’Ederlezi. Us preguntareu: I què és això? Doncs és molt fàcil d’explicar...

Així com tots els 8 d’abril es celebra el Dia Internacional del Poble Gitano (Rrom o Romanó), a començaments del mes de maig els gitanos de molts països fan una festa purament lúdica que s’anomena Ederlezi o Hederlezi. Les comunitats rrom d’arreu, sobretot al centre i est d’Europa, s’apleguem per a donar la benvinguda al solstici de primavera. Es purifiquen les cases i persones, s’omple tot de flors, es celebren gran festes amb fogueres, música i balls, i la gastronomia gira a l’entorn de la carn d’ovella o xai. A Catalunya i a l’estat espanyol mai s’ha celebrat aquesta festa... Per això, hem considerat que seria important donar-la a conèixer i encetar d’aquesta manera la possibilitat de celebrar-la cada any, als voltants de maig, a la Plaça del Poble Romaní.

Com sempre, tindrem animacions per a la mainada: tallers, pallassos, berenar de bossa, xocolatada, jocs de carrer i taula, sortija de fruita amb guerra d’aigua...

Cantarem i ballarem amb actuacions espectaculars per les nits, amb en Yumitus de la Payoya i el seu grup procedent del Maresme. Del nostre barri tindrem a un dels grups més exitosos del génere rumber: Arrels de Gràcia. Del barri però resident a ses Illes Balears vindrà el més reclamat artista dels casaments gitanos: Pedrito Domínguez. Del carrer de La Cera, al barri del Portal de Santa Madrona, ens vindran a animar el grup Triampa i, sobretot, una figura indiscutible del gènere rumber català, en Johnny Tarradellas, que actuarà al front de la seva Família Chipen. La pel·lícula del cinema a la fresca serà “El Triunfo”, dirigida per Mireia Ros i amb banda sonora del mateix Tarradellas. Del barri de Pomar, de la veïna Badalona, ens oferiran un combinat de las dos rumbes, la catalana i la flamenca, els xicots de Los Desmadraos Full Equip. Tindrem havaneres amb el quartet Havàname, competició de petanca amb el Club del Casal d’Avis Siracusa, i torneig de “futis”, l’original futbolí d’un gracienc finés, Mikko Savikko.

Tallers musicals, sopars de germanor, tastavins, concerts, animacions, teca i trago... Tot allò que fa festa major ho tindreu a la Plaça del Poble Romaní. Per a grans i petits, per a homes i dones, per als veïns i els visitants...

En nom dels organitzadors, l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia i de FORCAT (Foment de la Rumba Catalana), sigueu benvinguts i que tinguem una festa en pau i alegria.

TRACA D'INICI DE FESTES

Altres

ESMORÇAR DE GERMANOR

Àpats i gastronomia

COMPETICIÓ DE PETANCA

Esport

BARBACOA RUMBERA

Àpats i gastronomia

BARBACOA RUMBERA

Àpats i gastronomia

Actuació de YUMITUS DE LA PAYOYA

Música en viu

VERMUT RUMBERO

Àpats i gastronomia

Dinar Popular

Festa Popular

TALLER AMB YOHANA

Tallers

CARGOLS AMB CONILL

Àpats i gastronomia

Actuació d'ARRELS DE GRÀCIA

Música en viu

SORTIJA DE FRUITA + GUERRA D'AIGUA

Jocs Infantils

Anunciants

EUROFITNESS PERILL

Esports
C/ Perill 16-22

LUCERO CÁRDENAS

Escola de Ball
C/ Progrès 38

GUITARLAND

Botiga
C/ Diluvi 6, botiga 2

EL SABOR

Bar musical
C/ Francisco Giner 32