El model festiu de la Festa Major de Gràcia, eina poderosa per a la cohesió social a Saint Etienne

Aquest darrer cap de setmana, una petita delegació de la Festa Major de Gràcia va ser convidada a assistir a la segona edició de la F!esta des Rues del barri de Tarentaize-Beaubrun. La Festa Major de Gràcia hi va assistir com a padrina d’aquesta jove festa de la localitat francesa de Saint Etienne, ja que aquesta darrera es va inspirar clarament en la de Gràcia per a organitzar la seva pròpia festa.

 

                  

Els inicis de la relació entre ambdues institucions es remunten a l’any 2011, quan una delegació de treballadors del centre cívic Le Babet va visitar la Festa Major de Gràcia. En aquesta visita van descobrir la poderosa xarxa social que genera la preparació d’una festa de les magnituds de la de Gràcia i van tenir la idea de reproduir-la a la seva ciutat perquè aquesta activitat els fos de profit. Le Babet és una espècie de centre cívic que treballa per millorar la vida dels habitants del barri de Tarentaize-Beaubrun. Aquest, és un barri densament poblat, amb gent d’orígens diversos, amb unes rendes molt baixes i una imatge de delinqüència i problemàtica social que l’estigmatitza, fent que la gent de Saint Etienne no vulgui passejar pels seus carrers.

Le Babet, entre d’altres accions, va decidir establir La F!esta des Rues amb l’objectiu que, amb els guarnits, la música i el ball, s’aconseguís trencar amb aquesta dinàmica. Volien que la gent passegés pel carrer, gaudís de l’espai públic comú donant una cara més amable del barri als propis veïns i permetent que tots els ciutadans de Saint Etienne es barregessin encara que sigui només per uns dies. Aquest any, els guarnits que van elaborar la comissió organitzadora de la festa van girar sobre la temàtica del fons marí, on van col·laborar tant la gent del barri com escoles primàries del barri. En to reivindicatiu, van començar la festa demanant pels carrers que es portés l’oceà a Tarentaize-Baubrun. Un cop la comitiva va arribar des dels carrers centrals de la ciutat fins al barri de Le Babet, van descobrir que es trobaven sota un guarnit que simulava el fons marí

La inspiració de tota aquesta festa va arribar de Gràcia. Des de l’any 2011 fins al 2013 va haver un traspàs continu d’informació entre Gràcia i Saint Etienne per tal d’ensenyar tècniques decoratives i tipus de models festius. Finalment, amb el suport municipal de l’ajuntament de la localitat francesa, el model de festa gracienca, amb tot el que comporta d’integració, cooperació veïnal i creació de teixit social es va establir a Taretaize-Beaubrun. Des de llavors, cada dos anys es forma un grup de veïns del barri, d’edats, orígens i llengües diverses, que amb l’objectiu de preparar un guarnit treballen colze a colze formant vincle i barri. Tot això van aprendre de la Festa Major de Gràcia i ho van aplicar a la seva població.

 

Per aquest motiu, en el pregó d’inici de la F!esta des Rues hi va intervenir la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, na Carla Carbonell, qui en nom dels festers Gràcia va afirmar que als graciencs els omplia d’orgull que els valors de la  seva Festa Major fossin de tanta utilitat i que inspiressin un model festiu de tanta vàlua pels ciutadans de Saint Etienne. En acabar el discurs, la presidenta va poder entregar a Gaël Perdriau, l’alcalde de la ciutat, una rajola del cartell de la Festa Major d’enguany, una memòria d’activitats i un programa de la Festa per tal que puguin copsar el total de les diverses activitats que organitza la Fundació durant tot l’any

 

La Festa va continuar després amb activitats per als infants del barri que treballaven vers els dos eixos que inspiraven l’esdeveniment. Per una banda el fet de convertir el carrer en un espai comú per als veïns i per l’altra en una oportunitat de donar una millor vida als ciutadans del barri portant una biblioteca mòbil o organitzant jocs per tal d’establir relacions entre nens d’orígens diversos. Durant els dos dies de festa també es van organitzar flashmobs, cercaviles amb batucades i balls populars.

 

A les nits, la festa es convertia en un escenari obert per a grups musicals de joves del barri que amenitzaven el ball amb música reggae, hip hop i dj’s diversos. En el sopar del dissabte, que es va organitzar a la seu de Le Babet, els festers de Saint Etienne van poder aprofitar per parlar amb els festers de Gràcia i així poder intercanviar consells i experiències per a properes edicions. Va ser en aquest context de germanor en el que la presidenta, també en nom de la Fundació va obsequiar a la institució amb la rajola del cartell, samarretes, memòries i clauers de la Festa Major de Gràcia.