La Fundació de la Festa Major de Gràcia entrega els premis a les fotografies que ens recordaran per sempre l’edició de la festa de 2015

Amb el lliurament de premis del XIX Concurs de Fotografia de la Festa Major de Gràcia que es va dur a terme el passat dia 4 de novembre, la Fundació de la Festa Major de Gràcia dóna per lliurats tots els guardons dels concursos que van ser endegats amb la setmana gran gracienca i que han de ser proclamats abans d’acabar el 2015. A les 20:00h la Sala d’Actes de la Seu del Districte de Gràcia ja estava plena de gom a gom per descobrir quines fotografies serien les premiades pel concurs que organitzen la Fundació de la Festa Major de Gràcia amb el Taller d’Història de Gràcia i quines ens ajudarien en un futur a recordar per sempre la Festa Major de l’any 2015.

Aquest any, el concurs ha comptat amb la participació de 41 fotògrafs que han presentat una totalitat de 110 obres. Totes aquestes fotografies; instantànies de moments, fragments de guarnits i experiències viscudes per persones anònimes durant la Festa Major de Gràcia, passen a enriquir automàticament el fons fotogràfic de la Fundació de la Festa Major i del Taller d’Història de Gràcia, a fi que generacions futures puguin constatar com es vivia la Festa del present. D’aquí rau la importància d’aquest concurs que pretén immortalitzar la societat de principis del segle XXI gaudint la seva Festa Major.

El concurs és un al·licient per fomentar la participació, i el jurat, cada any, té més dificultats serioses per decidir els 10 finalistes i d’entre aquests finalistes poder trobar els 3 primers premis gràcies a la qualitat de les fotografies presentades. Aquest any el jurat ha estat format per Lídia Carbonell, fotògrafa professional i publicista; Josep Maria Lombart, fotògraf professional i artista visual i per Ramon Vinyeta, membre de l’Associació Fotogràfica de Gràcia.

L’acte va començar amb un passi de les 110 fotografies presentades a concurs per agrair i reconèixer la feina feta a tots els concursants presents a la sala. Acte seguit, van arribar els parlaments de les autoritats presents a l’esdeveniment. Va començar el Sr. Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia; va seguir la Sra. Carla Carbonell, presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia per donar la benvinguda als assistents a aquella entrega de guardons que organitzen ambdues institucions. A continuació va fer el seu parlament la Sra. Àngels Torras, Directora del STB del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va continuar la Consellera del Districte de Gràcia, la Sra Marta Duñach per cloure els parlaments el president del Districte de Gràcia, el Sr. Gerard Ardanuy. Tots els parlaments van coincidir en la importància que tenen aquestes fotografies ja que ens permeten tornar a viure, recordar, inclús sentir l’olor de la Festa Major de Gràcia en ple mes de novembre.

A continuació es va procedir a llegir l’acta del jurat que va proclamar als 10 finalistes. Tots ells van pujar a l’escenari per rebre el seu diploma i un detall floral de mans de les autoritats mentre es projectava la seva fotografia a la Sala d’actes del Districte. Acte seguit es va anunciar el tercer premi que va recaure en la fotografia “Mona Lisa” de Xavi Malet i Mumbrú. La seva obra va ser premiada amb un diploma, una rajola de la Festa Major d’enguany, un ram de flors, un llibre del “Campanar de Gràcia” i un taló de 120€. La seva fotografia, en blanc i negre, juga amb els marcs de quadres del “museu d’art contemporani” del guarnit d’enguany del carrer Mozart, mentre enquadra perfectament a una senyora que es mira embadalida les creacions dels festers i de fons es veu una reproducció contemporània de la Mona Lisa.

El segon premi va ser entregat a la fotografia “Fent els clics” de Miquel Rodés i Martret. El fotògraf es va poder endur un diploma, la rajola de la Festa Major d’enguany, un ram de flors, un llibre sobre el ”Campanar de Gràcia” i un taló de 180€. L’obra guanyadora del segon premi retratava el guarnit del carrer Puigmartí que aquest any simulava ser un castell medieval dels Clics de Playmobil. Jugant amb el nom d’aquesta marca de joguines, l’artista fotografiava el moment en que una senyora, a través del seu visor digital, clicava la seva càmera per fotografiar els clics de Puigmartí.

Finalment, el primer premi va anar a parar a la fotografia “Al alba” de Alejandro Alcázar Baeza. Amb el premi, el fotògraf es va endur també el seu diploma, la rajola de la Festa Major d’enguany, un ram de flors, un llibre sobre el “Campanar de Gràcia” i un taló de 300€. Aquesta fotografia immortalitzava el moment en que una parella de mitjana edat es fotografiava a si mateixa sota les glicines del jardí japonès del guarnit de Verdi.

Un cop entregat els premis, l’acte oficial es va donar per finalitzat i es va convidar a tothom a gaudir de l’exposició de totes les fotografies que es podien visitar al hall del districte mentre es prenien una copa de cava per celebrar l’èxit del concurs de 2015. L’exposició es podrà visitar diàriament entre setmana al districte de Gràcia, plaça de la Vila, 1, fins el proper 20 de novembre amb entrada gratuïta.