FOGUERONS, PAÏSOS CATALANS I RAMON LLULL

La nit del proper dissabte 30 de gener, l’esperit de “Sa nit bruixa poblera” creuarà el mar des de Mallorca i arribarà a Catalunya per instal·lar-se al cor de la Vila de Gràcia. Des de fa més de 20 anys, Gràcia celebra la festivitat de Sant Antoni a imatge i semblança de la de Sa Pobla, població situada al nord de l’illa de Mallorca. Va ser l’enyor dels mallorquins que vivien a Gràcia i l’amor que sentien per la festa dels Foguerons de Sant Antoni els que va fer que aquesta festa desembarqués a Gràcia, agradés al poble català i arrelés amb força, convertint-se amb el temps en una de les festes recollides al protocol festiu de la Vila de Gràcia.

Aquesta festa, se celebra el darrer dissabte del mes de gener per tal que una gran quantitat de colles de cultura popular mallorquines puguin venir a celebrar amb nosaltres els Foguerons de Sant Antoni a Gràcia després de celebrar-ho a la seva ciutat. Aquesta festa s’ha convertit ja en un dels lligams més potents i més ferms entre el poble balear i el poble català. De manera natural i a través de la cultura popular s’ha aconseguit unir dos territoris amb passat i model festiu en comú. A redós dels foguerons, dels xeremiers i les gloses s’han unit dos pobles per conviure i intercanviar coneixements d’igual a igual. Volent aprofundir més en aquesta unió de pobles amb passat i llengua comuna s’ha volgut convidar a la festa també al País Valencià i aquest assistirà a la Cercavila de Cultura Popular representat per la Colla de Dolçainers Borumballa. El cercavila, que dissabte 30 de gener sortirà de Plaça de la Vila a les 20:00h, serà una celebració de l’agermanament dels països catalans a través de la seva cultura popular. Geganters, bastoners, dimonis i castellers catalans desfilaran plegats amb xeremiers, dimonis d’Albopàs i tamborers de Balears que juntament amb un grup de cultura popular del País Valencià recorreran units els carrers de la Vila de Gràcia fins arribar a la Plaça de la Virreina, on a les 21:30h s’encendrà el fogueró central de Gràcia.

Durant aquella nit, a tot Gràcia hi haurà un total d’onze foguerons. Vuit d’aquests seran de marcat caràcter veïnal ja que són organitzats per les juntes i associacions que organitzen la Festa Major de Gràcia. No obstant, els foguerons de caire públic estaran a les Places del Diamant i de la Virreina on es podrà degustar productes balears i escoltar música tradicional de Mallorca. En aquests dos escenaris, a partir de les 21:30 i fins ben entrada la nit podreu veure Glosadors mallorquins amb la seva simbomba i les seves rimes punyents, danses del Bot, i tot un seguit d’activitats que us ajudaran a entrar en l’ambient de la revetlla de Sant Antoni que se celebra cada nit del 16 al 17 de gener a Sa Pobla.

No obstant, durant tota la setmana prèvia a Gràcia ja es respira l’ambient dels Foguerons. Des de dilluns, a la Fundació de la Festa Major de Gràcia hi podreu visitar l’exposició de Cartells de totes les edicions d’aquesta festa a Gràcia imbuïts per la música tradicional balear i les seves Glosses. A partir de dijous 28 de gener, el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) inaugurarà el “cap de setmana balear” en el marc del seu festival anual. Serà també en aquest espai on tindrà lloc un dels plats forts d’aquests Foguerons 2016. Allí, el mateix dijous 28 a les 20:00h del vespre s’inaugurarà l’exposició “L’art de l’Art de Ramon Llull” que homenatja el 700 aniversaris de la mort d’aquest il·lustre filòsof, escriptor, teòleg i professor que va ser una de les ments més brillants de l’edat mitjana europea. La figura de Ramon Llull, de pares catalans però nascut a Mallorca, sintetitza l’esperit d’unió i agermanament d’aquests dos pobles que tot i separats pel mar estan units per la llengua, la història i la festa!