L’APLEC DE LA SARDANA DE GRÀCIA CELEBRA ELS 60 ANYS AMB AIGUA I CARGOLS

L’Aplec de la Sardana de Gràcia va viure el passat 8 de maig de 2016 la seva seixantena edició a la plaça Joanic, amb la il·lusió i la energia dels seus organitzadors, que no es van rendir davant de les amenaces de la pluja. Tres cobles de nivell com ara la Jovenívola de Sabadell, Sant Jordi Ciutat de Barcelona i La Principal del Llobregat van interpretar les sardanes que els balladors van dansar des de les 11:00h del matí fins les 20:00h del vespre.

L’Aplec de la Sardana, és un acte singular del calendari festiu gracienc, promogut des de l’any 1956 per la Fundació de la Festa Major de Gràcia i organitzat conjuntament per aquesta entitat, el Districte de Gràcia i els departaments de Treball Social i Família i de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Enguany, en la seva seixantena edició, malgrat els mals pronòstics del temps, es va decidir tirar endavant per poder celebrar en comunitat aquesta data rodona, tan especial per a tots els graciencs i gracienques que estimen la cultura popular. La pluja va ser present a primer hora del matí, però després es va quedar en plugims dèbils que van permetre que les cobles interpretessin les sardanes i els balladors poguessin gaudir-les executant-les. Cap a les 12:00h es va iniciar la Cargolada de Gràcia, una activitat relativament nova, però ja molt arrelada a Gràcia, que un any més ens va oferir el nostre patrocinador oficial: San Miguel. Directament de l’Aplec del Caragol de Lleida, els cuiners lleidatans van cuinar 4 paelles de cargols a la gormanda per a l’hora del Vermut de l’Aplec.

Durant el matí, l’Aplec de la Sardana va tenir l’honor de comptar amb la presència de na Montserrat Pujolar, una de les poques compositores de sardanes dona i qui va rebre un fort aplaudiment dels assistents quan aquests van veure que s’interpretava la seva sardana “Amb l’esperit vibrant”, sardana que la compositora va ballar a la Plaça Joanic. També durant el matí es va rifar la tradicional panera de fruita i plantes que ofereix la Festa Major de Gràcia. La sardana de conjunt, va ser un homenatge a l’obra sardanista Violetes del Bosc, obra que des dels anys ’70 col·labora de manera activa amb l’Aplec de Gràcia, sent membre del jurat de les colles improvisades. Malgrat la il·lusió dels assistents, la pluja es va intensificar i es va haver de suspendre part del programa del matí abans de l’hora prevista.

Les 16:30h van arribar i la pluja va respectar l’Aplec, deixant que iniciés el torn de la tarda. Les cobles van continuar el seu repertori i es va poder celebrar el concurs de colles improvisades amb les colles “Farigola”, “Sardanes en blau”, “Els molls benvinguts” i “7+1”, qui va guanyar el trofeu Vila de Gràcia.  A continuació es va poder executar l’exhibició de colles veteranes amb la participació de les següents colles: “Estiuenca”, “Joia Catalana”, “Catalunya”, “Nova Il·lusió”, “Amunt 9” i “Encara hi som”. Després de la magnífica actuació d’aquestes colles que van entrar amb galop i que van aportar color amb les seves vestimentes d’uniforme, es va procedir a l’acte d’homenatge dels 60 anys.

Les paraules de la Presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, na Carla Carbonell, van agrair a tots els assistents, a les cobles i als voluntaris dels carrers festers el seu treball sota la pluja i la seva persistència per tirar endavant el 60è Aplec de Gràcia. Tot seguit va parlar la Consellera de Cultura del Districte de Gràcia, na Marta Duñach, qui va posar en relleu el paper del sardanisme en el món de la cultura catalana. Per acabar amb els parlaments, va intervenir el President del Districte de Gràcia, en Gerard Ardanuy, qui va agrair a tots els organitzadors que havien passat per la direcció i que havien fet de l’Aplec de Gràcia el més antic de la ciutat de Barcelona i un dels més importants del país durant els anys 60 i 70 del segle XX.

En acabar els parlaments, es va passar a celebrar l’acte d’homenatge a aquelles persones que al llarg dels 60 anys d’història del nostre Aplec han vetllat perquè la flama del sardanisme a Gràcia no s’apagués mai. Els homenatjats van ser en Sebastià Alba, president de la Colla Violetes del Bosc, que des de fa més de 30 anys col·labora amb nosaltres. També van rebre homenatge i diploma en Alfred Campo, Joan Dueñas i Joan Ventalló, membres tots de la Federació i després Fundació de la Festa Major de Gràcia, i que al llarg dels anys, han treballat perquè aquest Aplec hagi viscut la història  que ha tingut.

L’Aplec va continuar després d’aquest emotiu homenatge amb el sorteig de 2 braços de gitano de la Fleca Escorial, una panera de productes Aneto i dos paneres de productes San Miguel. La sardana que va cloure l’Aplec, interpretada a conjunt per les tres cobles, fou “50 Aplecs a Gràcia”, composada per Jordi Paulí Safont amb motiu del 50è aniversari de l’Aplec. D’aquesta manera acabava una jornada històrica per a la Fundació de la Festa Major de Gràcia i per tots aquells que estimen l’Aplec gracienc.

El divendres anterior, per celebrar aquest 60è aniversari, es va celebrar a la seu de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, la clausura de l’exposició “60 aplecs a Gràcia”, exposició que a través de fotografies, cartells, materials, objectes, cartes, i material audiovisual repassava i explicava l’evolució de l’Aplec gracienc. A l’acte hi van assistir representants dels carrers de la Festa Major de Gràcia que s’estimen l’Aplec, la presidenta de la Fundació, la Consellera de Cultura del Districte, el President del Districte de Gràcia, un membre de la junta de la Comissió d’Aplecs Sardanistes de Barcelona, en Josep Pomés i el Secretari de la Confederació Sardanista de Catalunya, en Víctor Sallés. Tots ells, en els seus parlaments van tenir sentides paraules de gratitud vers aquelles persones que l’any 1956, en plena postguerra es van atrevir a fer país a través de l’Aplec de la Sardana. D’igual manera, van fer homenatge a totes les persones anònimes que al llarg d’aquests 60 anys han treballat per mantenir aquell regal que ens van fer l’any 1956. La clausura de l’exposició va finalitzar amb cava, brindant per aconseguir, com a mínim, 60 anys més d’Aplec a Gràcia.