EL BICENTENARI DE LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA VA DONANT EL SEUS FRUITS

Un dels objectius principals de la celebració del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia és el de fer divulgació dels valors i la història d’una celebració tradicional de primer ordre com és la nostra festa major, oferir espais de debat i crear un revulsiu dins del món de la cultura popular. El Bicentenari com a tal va iniciar-se el passat mes de maig i acabarà el proper maig de 2018. Estem, doncs, a la meitat de la celebració i ens n’alegrem que els objectius impulsors del projecte comencin ja a donar fruit.

L’envelat del Bicentenari va ser un èxit de visites. Veïns, entitats, associacions, empreses i manifestacions culturals de diferents indrets van passar per la gran sala expositiva que durant sis mesos es va erigir als Jardinets de Gràcia per a divulgar, a través de tres grans exposicions, l’orígen, evolució i els valors que amaga la festa major de Gràcia. Un cop l’envelat va marxar, les exposicions, eina de difusió de la nostra realitat festiva han seguit explicant qui som i què fem a centenars de persones més. L’exposició “Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà” va ocupar el cor de la Rambla de Barcelona des de la primera setmana d’agost fins a la diada al mític Palau de la Virreina. Centenars de persones de tot el món van poder visitar l’exposició i descobrir els valors universals que una festa com la nostra amaga darrera d’una setmana de festa al carrer.

Per altra banda, l’exposició “L’envelat, arquitectura singular i símbol de festa major” va poder veure’s a Manresa durant tot el mes d’octubre a la Sala de l’Om. La inauguració de l’exposició va tenir lloc durant la apertura de la 20a Fira Mediterrània de Manresa, un marc que ofereix una possibilitat de descobrir el món dels envelats i de la festa major de Gràcia a tots els visitants que passejaven per Manresa per descobrir tots els espectacles de cultura popular i músiques del món.

L’envelat, insígnia de la primera part del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia també està tenint el seu recorregut. Creat per vindicar la importància d’aquest fet festiu popular català que estava quasi a l’oblit, ara s’aixeca al municipi de Sant Pere de Torelló. La Generalitat i la Diputació van proposar a la Fundació cedir el seu envelat a aquest municipi, ja que en tots els pobles de la contrada no n’hi havia ni un sol equipament cultural. Des de la Fundació ens alegrem que l’envelat pugui seguir la seva trajectòria d’equipament cultural en aquest lloc que tant el necessita. La inauguració de l’envelat a Sant Pere de Torelló va tenir lloc el passat 30 de setembre amb l’actuació del gracienc cor de noies Cantabile i amb molta participació dels veïns del poble.

El Bicentenari de la Festa Major de Gràcia va donant el seus fruits poc a poc i realitza valuosos intercanvis culturals amb d’altres manifestacions festives com han estat les enramades de Sallent, la Federació de Catifaires de Catalunya, les falles de València o les festes do Santo António de Lisboa. També ha deixat tres exposicions que expliquen els valors i característiques de la nostra festa i que s’estan movent per diferents llocs. Un altre dels grans regals que ens està deixant el Bicentenari és la publicació del llibre “L’etern efímer. Gràcia, 200 anys de festa”: dues mirades sobre la festa, des de la versió antropològica de Josep Fornés i des de la visió històrica de Josep Maria Contel. El Bicentenari, un any que tot just arriba a la meitat i que de ben segur ens seguirà regalant moments i continguts de gran valor.