EL CANT DE LA SIBIL·LA RENEIX A GRÀCIA PEL BICENTENARI

La passada nit de Nadal va ser una nit molt celebrada a Gràcia. Era l’any del Bicentenari i a part, es celebraven els 10 anys de la recuperació d’aquest cant medieval per part de la llavors Federació de la Festa Major de Gràcia a la Vila de Gràcia i a la parròquia de Santa Maria de Gràcia. Per celebrar aquesta efemèride, des de l’entitat s’ha decidit donar-li un canvi a la Sibil·la per tal de diferenciar-la de la resta de Sibil·les que es poden escoltar a Barcelona en format concert.

L’any 2016 ja vam encarregar al director artístic de la Sibil·la, Òscar Fabrés els canvis que des de la Fundació de la Festa Major de Gràcia volíem aconseguir per a la celebració del 2017. Volíem diferenciar-nos i tornar als orígens. La Sibil·la, la primera peça poètica en llengua catalana explicava als fidels de l’edat mitjana a través dels autos sacramentals, a cavall del teatre que coneixem avui dia, els escenaris de l’Apocalipsi. Horrors, destrucció i escenes dantesques que se solucionaven amb l’anunci de la redempció dels creients gràcies al naixement de Jesús, fet que es celebrava aquella mateixa nit. La Sibil·la medieval, amb el seu relat, el seu vestuari, iconografia i la seva música aconseguia entre aquells fidels medievals una sensació d’angoixa i posterior alleujament que preparava l’ambient per a la Missa del Gall que celebra el naixement del Messies. Tot l’atmosfera anterior s’ha perdut en les recuperacions modernes on es realitza un simple concert de soprano i coral acompanyats d’orgue.

En el canvi de la Sibil·la actual que celebra el Bicentenari de la Festa Major i els 10 anys de la seva recuperació a Gràcia hem volgut recuperar aquell ambient que la Sibil·la aconseguia amb els fidels de l’edat mitjana. Tal i com ella es servia de la teatralitat, nosaltres hem utilitzat les tècniques del teatre contemporani i la tecnologia actual per fer entrar a l’espectador actual en la psique del Cant de la Sibil·la. Amb vestuari especial, disposició mòbil i dramàtica dels personatges i el cor, canvis d’il·luminació, jocs de llum i so hem aconseguit un Cant de la Sibil·la espectacular que ha resultat ser un èxit ja que la passada edició del 24 de desembre de 2017 no només estaven plenes totes les places dels bancs de l’església, sinó que la gent, dempeus, ocupava totes les naus laterals del temple, cosa que no s’havia vist mai en els darrers 10 anys.

Després d’aquesta Sibil·la hipnòtica i onírica, l’acte va seguir amb la celebració de la tradicional Missa del Gall oficiada per Mns Emili Volta i cantada per l’Orfeó Gracienc. Un cop acabada la celebració, el mateix Orfeó va oferir un concert de nadales cantades amb el públic assistent.