EL BICENTENARI DE LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA, PRESENT AL SOM CULTURA POPULAR!

 

Del 25 al 28 de gener de 2018 tornarà una nova edició del fòrum Som Cultura Popular a l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu. Aquest fòrum és un punt de trobada de totes les entitats de cultura popular de Barcelona, amb convidats especials d’arreu dels països catalans. Durant els quatre dies de fira hi ha multitud d’activitats, trobades, xerrades de difusió, fira d’exposicions de tradicions, conferències, presentacions de llibres i un llarg etcètera que fa que Can Fabra aquells dies es converteixi en el paradís de qualsevol amant de la cultura popular.

Enguany, per ser l’any del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, la nostra festa tindrà un pes i una rellevància molt important. Els organitzadors han cedit l’espai de l’entrada al fòrum a la Fundació perquè realitzi una intervenció artística i cultural. Els festers tornaran a instal·lar l’exposició “L’art de guarnir el carrer. La construcció col·lectiva i imaginativa de l’efímer”, comissariada per Josep Maria Contel i que ens explica de la millor manera què és i que representa la Festa Major de Gràcia. Per la seva part, els guarnits de la festa major cobriran l’exposició fent la sensació de carrer talment com si estiguéssim passejant per Gràcia un nit d’agost. Amb guarnits de Pl de la Vila, Puigmartí, Joan Blanques de Baix, Jesús, Providència, Maspons i Joan Blanques de Baix de Tot veurem com una biblioteca cobra vida i a través dels llibres podrem entrar a les històries que ens expliquen: “El Petit Príncep”, “Les mil i una nits” i “El llibre de la Selva”.

A part de donar la benvinguda física a tots els visitants del Som Cultura Popular, la Festa Major de Gràcia també donarà la benvinguda de manera simbòlica, doncs la inauguració del fòrum també és un homenatge als 200 anys de la festa gracienca. Els assistents podran visionar el document fílmic de Francisco Rojo retrobat aquest any, el que hem anomenat “L’última festa en llibertat” ja que són les imatges de la Festa Major de Gràcia de 1935. Aquestes imatges s’acompanyaran de música en directe, balls de l’esbart català de dansaires i de la breu entrevista que Josep Fornés realitzarà a la néta de Francisco Rojo. Aquest acte s’emmarca dins de la inauguració del Som Cultura Popular 2018 que tindrà lloc el proper dijous 25 de gener a les 19h a Fabra i Coats.

El Bicentenari també hi serà present el diumenge a les 10h del matí, quan a l’escenari “Xerròdrum/Fàbrica de Creació” es presenti el llibre “L’Etern Efímer. Gràcia, 200 anys de festa”. Els autors del llibre: Josep Fornés i Josep Maria Contel, acompanyats de la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, na Carla Carbonell presentaran aquest llibre, una de les grans fites i de les millors herències que deixarà la celebració d’aquest Bicentenari.