ARRIBA L’APLEC DE LA SARDANA DEL BICENTENARI

El proper diumenge 13 de maig es celebrarà a Joanic la 62a edició del tradicional Aplec de la Sardana de Gràcia. Amb l’actuació de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, la Jovenívola de Sabadell i la Principal del Llobregat es tornarà a viure una jornada que començarà a les 10:30h i s’allargarà fins al vespre on hi haurà concurs de colles improvisades, rifes amb regals al matí i a la tarda, exhibició de colles veteranes i cargolada popular al migdia per dinar.

L’any 1956 els festers de diferents carrers es van unir per primer cop en un sol paraigües per esdevenir la Federació de Carrers de la Festa Major de Gràcia, actual Fundació de la Festa Major de Gràcia. La primerenca federació va comprendre de seguida que el veïnat actiu de Gràcia havia de liderar la cultura popular de la Vila. Per aquest motiu l’any 1956 també van engegar el projecte del present Aplec de la Sardana de Gràcia.

Enguany la programació de l’Aplec fa un doble homenatge. Hi ha sardanes que són dedicades a carrers i places de Gràcia així com a la festa major en homenatge al Bicentenari de la Festa Major de Gràcia. Per altra banda, trobareu sardanes de  Ricard Viladesau per commemorar el centenari del seu naixement.

Com recullen les cròniques del nostre Aplec, des dels inicis de la seva celebració fins al final de la dictadura de Franco, anar a la nostra celebració tenia un cert compromís polític i nacional. Els “grisos” vigilaven la plaça per por que s’interpretés “La Santa Espina” i la gent la cantés amb fervor com si d’un himne es tractés. Més de seixanta anys després s’ha de seguir cantant ben alt l’estrofa de “tant si es vol com si no es vol” i per això, la darrera sardana de la jornada, la de conjunt, serà un homenatge a tots els exiliats i presos polítics que tornem a tenir a Catalunya. “Somni” de Saderra i Puigferrer és la sardana preferida del conseller de cultura, i bon amic de la Festa Major de Gràcia, Lluís Puig i en honor seu sonarà per cloure l’Aplec del Bicentenari. Tant en 1956 com en 2018, l’Aplec de Gràcia seguirà sent un lloc de llibertat on poder dir ben fort i clar que “Som i Serem”.