SARDANES I CARGOLS AL 62è APLEC DE GRÀCIA

Un any més i com mana la tradició, el segon cap de setmana del mes de maig va tenir lloc l’Aplec de la Sardana de la Vila de Gràcia. Des de primera hora sardanistes i festers i festeres es van trobar a la plaça Joanic per gaudir d’una jornada de tradició on la protagonista va ser la sardana. Aquest aplec gracienc que arriba a la 62a edició va comptar amb la col·laboració de tres grans cobles, la Sant Jordi Ciutat de Barcelona, la Principal del Llobregat i la Jovenívola de Sabadell, que malgrat les interrupcions per la pluja, van poder interpretar tot el seu programa i repertori.

L’aplec de 2018 serà recordat per diversos moments i estampes que ja quedaran per a la memòria. Al ser l’Aplec del Bicentenari, el programa sardanista va fer també un homenatge a aquesta celebració fent que les cobles interpretessin sardanes dedicades a carrers i places de Gràcia i també a la festa major. Per altra banda també es va voler homenatjar al centenari del naixement d’un dels compositors sardanistes més importants, Ricard Viladesau, a qui Pau Casals va anomenar el “Príncep de la Tenora”. Per aquest motiu moments importants de l’Aplec com el concurs de colles improvisades, l’exhibició de colles veteranes, o les sardanes de conjunt van ser sardanes que homenatjaven al Bicentenari de la Festa Major de Gràcia o al centenari de Viladesau.

Durant el matí es va realitzar el concurs de colles improvisades, concurs on van participar les següents 7 colles: “Gent del poble nou”, “Tres roses”, “Aires primaverencs”, “Llibertat”, “Colla dels dosos”, “Ginesta Groga” i “Cardener”. Al migdia, gràcies a San Miguel i al seu vincle amb Lleida i l’Aplec del Caragol es va poder oferir una cargolada per als assistents que va servir de dinar per a tothom. A la tarda hi va haver exhibició de colles veteranes contant amb l’assistència de “Amunt 9”, “Alella”, “Catalunya”, “Joia Catalana”, “Estiuenca”, “Nova il·lusió” i “Xarau”.

Quan van arribar les 18h va arribar el moment del lliurament de records per a les colles i els participants de l’Aplec. Previ a aquest acte hi van haver els parlaments de les autoritats assistents a l’acte com la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, na Carla Carbonell, la consellera de cultura del Districte de Gràcia, na Marta Duñach. Tots van subratllar la importància de l’existència d’aquesta manifestació festiva per al món de la cultura popular i la sardana.

Per tal de cloure l’aplec del Bicentenari es va realitzar la sardana de conjunt “Somni” Manel Saderra i Puigferrer per homenatjar als presos, preses, exiliats i exiliades polítiques. En un moment social i polític tan complex pel que està passant el país, des de l’organització es va voler donar suport a aquestes persones que pateixen una situació injusta i que són els representants legítims del govern català. Es va triar aquesta sardana ja que és la composició sardanística preferida de Lluís Puig, conseller de cultura i amic de la festa major de Gràcia. Per tal de crear més vincle en aquest moment tan sensible, es va realitzar una sardana de germanor que va unir a tota la plaça per acomiadar l’aplec de la sardana de 2018, una de les edicions més participatives i on s’hi van poder observar més rotllanes dels darrers anys.