CRÒNICA DE TRES DIES DE FESTA PER ACOMIADAR EL BICENTENARI

La plaça de la Vila de Gràcia es va convertir en l’epicentre cultural del Districte entre els dies 25 i 27 de maig de 2018 per acomiadar com es mereixen les celebracions del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia. Un cap de setmana sencer d’activitats a la plaça per donar el tret final d’un any sencer d’activitats.

Divendres 25 de maig va tenir lloc l’acte oficial de cloenda del Bicentenari que va començar a les 20h amb la cantata a la Festa Major de Gràcia. Aquesta cantata va ser escrita el passat curs 2016-2017 per diferents escoles de Gràcia que de manera col·lectiva van escriure un conte en homenatge al Bicentenari de la festa major de la Vila. Per la seva banda, els músics de l’Orfeó Gracienc van posar música al text i van ensenyar a interpretar aquesta nova cantata als joves alumnes que la van escriure. Aquesta cantata és la que es va tornar a escoltar divendres aquesta vegada interpretada per 40 nens i nenes de 3r de primària de l’escola de música Kostka dirigits per Lídia Miralles i acompanyats a l’acordió per Sorkunde Olivares. Les parts narrades i no cantades de la cantata van ser narrades pel locutor Carles Arquimbau. Aquest acte entranyable d’homenatge a la festa major per part de la canalla gracienca va ser la primera part de la cloenda. Els futurs festers i festeres cantaven als 200 anys d’història de la festa assegurant-ne així el relleu.

En acabar la cantata, es va procedir a la part de parlaments oficials. Van pujar a l’escenari i van fer els seus parlaments na Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia; n’Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya, qui ens va adreçar unes paraules en nom del Conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig; el President del Districte de Gràcia, en Gerard Ardanuy i el Regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia. A més a més, van acompanyar i pujar a l’escenari les següents autoritats: Marta Duñach, consellera de Cultura del Districte de Gràcia; Xavier Trias i Koldo Blanco, regidors de l’Ajuntament de Barcelona i Josep Mañà, comissari dels actes del Bicentenari.

En acabar els parlaments i en fer-se fosc es va poder gaudir de la primera projecció del màpping que el Districte de Gràcia va regalar al veïnat en homenatge als 200 anys de la seva festa major. Obra de Toni Mira, va saber captar la importància i els valors de la festa. De la mà d’una figura femenina que representa l’esperit de la festa es va repassa des de les imatges històriques de la festa fins a les més actuals de la festa major de l’edició del Bicentenari. S’hi van poder observar imatges veïnals de la festa, sopars de veïns, carreres de sacs, jocs infantils, xocolatades i d’altres estampes que uneixen el passat i el present de la festa ja que són imatges que quasi no han variat amb el temps.

El treball manual dels festers també es va veure reflectit en el màpping en diferents ocasions i en moments on la façana de la seu del Districte era modificada per les mans guarnidores dels festers. Escales, pinzells, pintura i cables ocupaven la façana i la transformaven en guarnits. Els alumnes de les escoles de Gràcia també van ajudar als festers a guarnir de manera diferent la seu del Districte amb dibuixos on s’imaginaven i proposaven com hauria de ser el disseny de la façana. Finalment, el màpping reflectia tota la cultura popular present a la festa major amb la presència de totes les colles de cultura i amb un reguitzell de cartells de la festa des dels anys 20 fins a l’actualitat l’esperit de la festa s’acomiadava dels assistents del màpping al so de “És festa major” de la Trinca sota un castell de focs.

  

El dissabte dia 26 de maig des de primera hora del matí festers i festeres de diferents comissions de festa major van oferir un taller al veïnat de diferents tècniques de guarnit al bell mig de la Plaça de la Vila. Nens, nenes i adults van poder gaudir dels tallers i convertir-se en festers per un dia. Compartint amb els autors dels guarnits de festa major van poder fer garlandes, fanalets i flors amb ampolles d’aigua. Aquesta acció va ser acompanyada del repartiment de pasquins i fulletons de la campanya “Et vull guarnint per Festa Major!” que pretén visibilitzar la feina dels festers i promoure la seva inserció en les comissions de festa major. Un cop acabat el taller, els materials obtinguts van servir per guarnir l’escenari de la plaça de la Vila per preparar-lo per l’activitat del cap de setmana.

Al vespre la plaça es va tornar a omplir per viure un dels moments més esperats del Bicentenari: el revival de l’ambient dels envelats de la Festa Major de Gràcia dels anys seixanta i setanta. En aquella època, la festa gracienca era coneguda com la reina dels envelats ja que tenia un a cada plaça i competien entre ells per tal d’oferir el millor programa. Gràcies a això, els millors artistes del moment, tan nacionals com internacionals passaven per Gràcia durant la setmana gran. En record d’aquesta època es va poder oferir un concert dels Sirex i els Mustangs que va omplir la plaça de principi a fi amb centenars i centenars d’assistents que van ballar al so dels grans èxits d’aquestes bandes llegendàries.

El programa de la nit va ser el mateix de l’envelat de Plaça del Diamant de l’any 1964, any recordat per aquella generació perquè va ser la primera vegada que Sirex i Mustangs, els protagonistes de l’escena pop-rock del moment s’unien per fer un concert junts. El resultat va ser un concert de llegenda, amb els carrers de Gràcia col·lapsats, els grisos controlant els accessos a l’envelat i a Fontana perquè les andanes del metro no paraven de rebre fans i fans que venien a veure a aquells artistes. Més de 50 anys després, els dos cantants de les bandes van poder tornar a fer vibrar amb els seus èxits de sempre a una plaça plena de gent que va viure aquell fet històric i de joves que van tenir l’oportunitat d’escoltar en directe dos de les bandes més importants de la història de la música recent barcelonina. Al fnal del concert es va oferir el premi al millor ié-ié entre els assistents al concert que van venir disfressats de l’època. El premi va ser una coctelera, una bola de discoteca, un vinil de l’Orquestra Plateria, un altre dels Sirex i un altre dels Mustangs i elements de marxandatge de la Festa Major de Gràcia. Aquest premi va ser entregat pel Leslie i en Santi Carulla a les guanyadors del concurs: Bettina Schaefer i Neus Arqués.

Diumenge 27 al matí l’activitat va ser més relaxada i es va oferir un vermut de germanor entre els festers i festeres de diferents comissions mentre carrer per carrer passaven a fotografiar-se al costat del logo del Bicentenari per tal d’immortalitzar la gent de les comissions de festes que va viure el Bicentenari.

A la tarda, la comunitat festera es va tornar a reunir amb autoritats i representants d’altres entitats gracienques per formar el seguici oficial de clausura de l’any del Bicentenari. El punt de partida va ser a Can Musons i el seguici format pels capgrossos, Gegantons de la Festa Major de Gràcia, Pepitu Campanar, els Gegants de la Vila de Gràcia, el Drac de Gràcia, els Ministrers de la Vila de Gràcia i les autoritats van recórrer la distància entre la seu social de la Festa Major de Gràcia i la Plaça de la Vila de Gràcia on va continuar la festa.

Durant el seguici nens i grans van poder gaudir de la cultura popular gracienca i en arribar a la Plaça de la Vila, els Ministrers de la Vila de Gràcia es van posicionar davant de l’escenari per tocar per darrera vegada el “Toc del Bicentenari”, peça composada per Jordi Fàbregas realitzant un ensemble de tres cançons populars que segons el Costumari de Joan Amades cantava la canalla gracienca al segle XIX.

En acabar l’actuació dels Ministrets, els Lluïsos Cobla i la Cia Loropardos va pujar a l’escenari per estrenar l’espectacle “És Festa Major”, una producció realitzada per al Bicentenari de la Festa Major de Gràcia i que a través dels grans èxits de La Trinca relata una jornada de festa major tradicional amb tots els seus personatges arquetípics i tòpics. Aquest espectacle va ser un èxit, va tornar a omplir la plaça de gom a gom i fins i tot va fer aixecar de la cadira al públic per posar-se a ballar al ritme de les cançons dels nois del maresme interpretades en clau humorística i en format obra de teatre.

Quan l’espectacle es va acabar va arribar el moment de descobrir el cartell de la festa major 2018, projecte que ve a continuació del gran projecte del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia. La guanyadora va ser Mònica Toledo, qui va recollir el premi i qui va veure com el seu cartell era la darrera projecció del màpping de la nit, com a senyal de final d’una etapa i començament d’una nova. En acabar el darrer màpping de la nit de diumenge es va llençar una traca davant de la façana del districte com a símbol de final de festa. D’aquesta manera tan festiva es van acabar els actes de clausura i l’any del 200 aniversari de la Festa Major de Gràcia.