"Temps de Llum. Origen de les tradicions nadalenques", l'exposició d'enguany

temps de llum

La Fundació Festa Major de Gràcia, entitat que agermana les vint-i-dos comissions de festes que guarnieixen els carrers i les places de la Vila cada 15 d’agost és també l’entitat encarregada de gestionar les principals activitat del cicle festiu anual gracienc. Per tant, com no podria ser d’un altra manera, arribats al Nadal, època rica en tradicions i festes, ofereix un ampli ventall d’activitats.

cartell
A la seva seu social situada a la Casa de la Festa Can Musons (carrer Alzina, 7) es pot veure des del dia 3 de desembre i fins a l’11 de gener l’exposició “Temps de Llum. Origen de les tradicions nadalenques”. Amb aquesta exposició la Fundació proposa un interrogant inicial al visitant: per què les festes de Nadal i moltes de les seves tradicions tenen com a protagonista la llum? A través dels diferents àmbits de la mostra, el visitant viatja a l’origen de moltes de les més importants tradicions nadalenques de tot el país: el pessebre, l’estel del Nadal, el Fia-Faia, el Tió, els llums de carrer, els fanalets de Reis o les atxes de barballó per comprovar que a través del sincretisme, estem celebrant el Nadal com les cultures precristianes celebraven el solstici d’hivern. Aquesta exposició s’ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració d’Ajuntaments, entitats, arxius i festes diverses que ens han cedit materials festius de tota mena per tal d’apropar tradicions nadalenques de tot el país a Gràcia.

expo


Inserit a la sala de l’exposició anteriorment esmentada hi trobem el pessebre monumental de la Fundació Festa Major de Gràcia, amb figures de més de 30 cntímetres de roba i fang pintades a mà que es pot visitar des del 3 de desembre al 2 de febrer de 2019. Aquest pessebre és l’únic d’aquest estil a Gràcia i dels pocs que queden a Barcelona. Per celebrar la inauguració oficial de l’exposició, el dia 17 de desembre a les 19:30h realitzarem una encesa poètica del pessebre. Amb versos del Poema de Nadal de Josep Mª de Sagarra recitats per membres del teatre amateur gracienc, el pessebre s’anirà il·luminant fins a quedar tota la sala plena de llum. Serà una bona oportunitat per a agrair la col·laboració de tanta gent en aquest projecte i felicitar el Nadal a tots els amics de l’entitat.

targetó


L’investigació prèvia a la realització de l’exposició no hagués estat possible sense la feina prèvia dels pares de la cultura popular catalana entre els que es troba Aureli Capmany. Per aquest motiu, coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement la Fundació Festa Major de Gràcia celebra el dia 19 de desembre a les 19:30h a la seva seu una conferència divulgativa sobre la figura del folklorista a càrrec de Montserrat Garrich, comissària de l’any Capmany i acompanyada de la presentació de la reedició del primer volum d’una de les seves obres més rellevants. Aquell mateix dia i de la mà de Xavier Cortadellas i Amadeu Carbó, impulsors de la reedició del llibre, es presentarà “Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes”.


Amb la voluntat de difondre les tradicions catalanes i recuperar elements perduts, la Fundació Festa Major de Gràcia està realitzant visites guiades a l’exposició a tots els alumnes de les escoles gracienques que ho desitgin amb un projecte educatiu específic per a cada etapa escolar. En finalitzar la visita s’ofereix també un taller de Fanalets de rebre als Reis amb la intenció de recuperar un dels elements que els infants han pogut veure a l’exposició i que va ser molt popular i identificatiu de la nit de Reis a Barcelona i en especial a Gràcia. Fins el moment, s’han inscrit a les visites i tallers més de 250 nens i nenes.

fanalets


Amb aquestes activitats la Fundació amplia la seva oferta cultural nadalenca, afegint valor a les que organitzava i continua organitzant: la festa en homenatge a la gent gran del barri, el Cant de la Sibil·la a Santa Maria de Gràcia o la popular cavalcada de les Carteres Reials del 4 de gener que enguany celebra la seva 10a edició. Amb aquest impuls al cicle Nadalenc l’entitat pren consciència del seu paper com a motor i agitador de la vida associativa i cultural, fet que durant la celebració del Bicentenari li va servir per a aconseguir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona i el Premi Nacional de Cultura que atorga la Generalitat de Catalunya a través del CoNCA.