LES CARTERES REIALS JA TENEN NOM GRÀCIES AL PROCÉS PARTICIPATIU AMB LES ESCOLES

Nom Carteres

Per poder fer bé la seva feina, els Reis Mags d’Orient tenen patges, carters, criats i espietes repartits per tot el món que són els seus ambaixadors en auqella zona i durant tot un any controlen, vigilen i tenen cura de la canalla d’aquella part del planeta. Les Carteres Reials són les responsables d’aquesta tasca a Gràcia i quan arriben els Reis Mags, els guien pels carrers del barri perquè no es perdin i vagin més ràpid, decideixen si aquell nen o nena es mereix tot el que es demana a la seva carta i ajuden als Reis a repartir els regals. Aquest 2019 es celebren 10 anys i 11 cavalcades que les Carteres Reials van decidir fer-se visibles un cop a l’any cada 4 de gener i sortir en cavalcada. La primera vegada fou el 4 de gener de 2009 i van confiar la organització de tal esdeveniment as festers i festeres de Gràcia a través de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Per celebrar tal efemèride, ens van demanar que els faria molta il·lusió que fos la canalla de Gràcia la que decidís com s’havien d’anomenar, ja que fins aquell moment se l’anomenava pel color del seu vestit (blava, verda i vermella) o pel color del seu Rei (Blanca, Rossa i Negra). Arribats a aquest moment, la Fundació Festa Major de Gràcia va decidir obrir un procés participatiu amb l’alumnat de Gràcia on han participat tantes escoles com han volgut. De la mà de la conselleria de cultura i educació del Districte de Gràcia es va fer arribar a tots els directors i directores dels centres graciencs un document amb la personalitat, gustos i països d’orígen de cada una de les Carteres Reials. En base a això, els nens i nenes del primer cicle de primària havien de fer una proposta sobre els noms que més els agradaria que duguessin les seves carteres. En total, prop de 450 alumnes de 1r i 2n de primària de les escoles Baldiri Reixac, Sagrada Família, La Salle i Reina Violant ens van fer arribar la seva proposta en la primera ronda del procés participatiu.

Ona

Un cop arribades totes les propostes, des de la Fundació vam fer un nou document amb totes les propostes de nom de totes les escoles participants per a cada Cartera Reial. Es va enviar aquest document i es va demanar a les escoles que ens retornessin la seva votació final dels noms que més els agradaven de tots els proposats per l’alumnat gracienc. Aprofitant aquesta dinàmica, a les classes dels nens i nenes que van participar en aquest procés participatiu es va poder aprofitar per explicar el funcionament de la democràcia i dels processos participatius. A més a més, es va aprofitar per explicar el lèxic que acompanya aquests processos democràtics amb paraules com: “butlleta”, “urna”, “cens” o “escrutini”.

 Un cop rebudes les respostes i comptabilitzats tots els vots de la segona fase del procés es va aconseguir el nom definitiu de cada una de les Carteres Reials que es va fer públic el dia 4 de gener de 2019 quan les Carteres Reials van sortir al balcó del Districte de Gràcia després de la cavalcada. Els noms finals i la seva justificació són els següents:

Sitar

Cartera Ona: L’Ona rep el seu nom en referència al blau del mar, color característic d’aquesta cartera ja que gaudeix molt mirant el firmament i llegint els astres i del color blanc, color de les barbes del Rei Melcior, seguici al qual pertany. Blau i blanc, mar i escuma fusionats en una onada. Aquest nom també ens evoca al mar i a la natura, una de les passions d’aquesta Cartera

Cartera Sitar: Aquesta cartera rep aquet nom en homenatge a l’instrument de corda del Sitar, un dels més populars a l’Índia i a l’Orient, zona geogràfica d’on provenen els patges i carteres del Rei Gaspar. Aquest nom també ens evoca la música, la cultura i les arts, disciplines que la Cartera Sitar valora molt en el coneixement dels nens i nenes.

Cartera Estel de Foc: Aquesta cartera rep aquest nom en referència a la màgia i a l’astronomia, ciències que ella domina. El Foc ens evoca els tons vermellosos de les postes de sol africanes, zona d’oríegen dels patges i carteres del Rei Baltasar.

Gràcies a aquesta iniciativa que ha estat tot un èxit, a partir d’ara les Carteres Reials de Gràcia ja tindran un nom amb les que les puguem anomenar.

Estel de foc