UNA CAVALCADA DE NOVETATS I ÈXITS PER A LES CARTERES REIALS 2019

Carteres 2019

pels carrers de Gràcia van trobar-se moltes i destacables novetats- La Fundació Festa Major de Gràcia, organitzadora de la seva cavalcada, havia convidat a tothom, veïns, veïnes i entitats a sumar-s’hi per tal de donar una calurosa benvinguda a les Carteres. L’edició de 2019 va comptar amb més 520 persones desfilant i 20 treballant en l’organització, totes elles sorgides del teixit associatiu gracienc que entre comissions de festes de la Festa Major de Gràcia i d’altres associacions, escoles i ateneus sumaven 29 entitats participants.

f

La primera novetat que les enviades de Ses Majestats van trobar fou el recorregut de la cavalcada. Van sortir del mateix lloc, però en enfilar el Carrer Gran de Gràcia, van girar per Montseny per passar per Perla i Sant Lluís per arribar a Escorial. Un cop allà, la cavalcada va baixar fins a Plaça Joanic per anar a buscar la Travessera de Gràcia fins arribar a Torrent de l’Olla, trencar per Diluvi i arribar a Plaça de la Vila. Malgrat la novetat del canvi, des de l’organització es valora positivament el nou recorregut ja que es van generar zones de molta afluència tant a Perla, com a Escorial, Plaça Joanic i també la Travessera de Gràcia. La de 2019 ha estat una cavalcada amb rècord d’afluència.

alades

Un altre canvi es va trobar en el canvi de vehicle que transportaven a les Carteres. Es va prescindir dels carruatges de cavalls per trobar tres cotxes clàssics descapotables vermells, citroën 2 Cavalls que van ser guarnits per a l’ocasió. Un enorme estel inflable acompanyava a cada Cartera en el seu vehicle durant el seu passeig saludant als nens i nenes de Gràcia. Davant de cada vehicle, 2 cavalls inflables es passejaven per la cavalcada ballant i jugant amb la canalla, una de les principals novetats i èxits de la cavalcada.

cavalls

La roba que van lluir els patges i patgesses era totalment nova. Després de quasi 20 anys de túniques de natzarens, el seguici de les Carteres Reials ens va encomanar que els renovéssim el vestuari i després de quasi 3 mesos de treball, cada comparsa va poder estrenar un vestuari específic per a la seva funció. Aquest fou un vestuari més modern, amb més color i amb més referència al tipus de patges que desfila per la cavalcada, ja que són patges de correus i no patges dels Reis. Per tant, predominaven les referències a les cartes i els colors blau, blanc i vermell de la franja de correus de les Cartes als Reis.

pregonera

Es van estrenar també moltes comparses noves. Cal destacar la comparsa on els sacs i les cartes cobren vida i es posen a jugar amb el públic, la comparsa de fanalets, els cavalls inflables que canvien de colors, els patges abanderats que porten els colors de la Cartera a la que pertanyen, la comparsa de les dones alades que portaven capes que simulaven ales, la comparsa “Recollim els teus somnis” que amb uns atrapasomnis caçaven els desitjos del públic assistent tot fent que es projectessin a unes pantalles que eren arrossegades per una estructura de llit. Aquestes novetats cal sumar-les a d’altres que van ser novetat l’any passat i que enguany s’han millorat encara, com ara són els seguicis de ballarines per cada una de les Carteres Reials, la comitiva de la Patge Pregonera o la comparsa de Patges Lectors de Cartes amb l’arxiu de nens i nenes bons, que degut a l’èxit de l’any passat s’ha duplicat. Aquest any des de l’organització s’ha fet un important esforç per a millorar la sonoritat d’aquesta cavalcada adquirnit micros inalàmbrics, equips de so i bateries petites per tal d’enfocar-nos més en l’espectacle de carrer.

cart

Aquest any 2019 també hem volgut fer una passa més apostant per una cavalcada inclusiva on tothom qui ho vulgui pugui participar. Per aquest motiu, per primer cop han sortit desfilant membres de l’ACIDH, entitat que treballa per a l’atenció integral a les persones amb intel·ligència límit i discapacitats intel·lectuals lleus. De la mateixa manera, mentre la gent de Plaça de la Vila esperava l’arribada de la cavalcada gaudint de la xocolatada dels Castellers de la Vila de Gràcia, dels tallers de pinta-cares de la Salle i dels tallers de fanalets impartits per festers i membres de l’AMPA de la Salle Gràcia, gràcies als quals es van poder fer més de 250 fanalets de rebre als Reis/Carteres, també es va poder gaudir d’un taller de percussió amb Reperkutim. Aquest grup busca la inclusió de la diversitat a través de la percussió amb una mirada social i comunitària.

ballarines

Un altra novetat arribà quan les Carteres Reials sortiren al balcó del Districte de Gràcia i van descobrir que després d’un procés participatiu amb les escoles de Gràcia, per fi tenien nom. Les Carteres, ajudades pel regidor de Gràcia, Eloi Badia; per la consellera de cultura de Gràcia, Marta Duñach i per la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell van fer caure tres pancartes del balcó de Districte on es podia llegir el nom guanyador de cada una de les Carteres fruit d’aquest procés participatiu. Els nens i les nenes van voler que la Cartera blanca s’anomenés Ona, que la rossa s’anomenés Sitar i que la negra rebés el nom d’Estel de Foc.

cavall

Un cop batejades, les Carteres van baixar de nou a la plaça on els esperaven en Pau i la Llibertat, els Gegants de Gràcia que els van fer un ball d’homenatge i els van lliurar la clau de Gràcia i el pa i la sal com a símbol de benvinguda. Atravessant un passadís fet pels membres de les batucades que les van acompanyar durant tot el recorregut, les Carteres van arribar a la Carpa Reial on van poder rebre les cartes que els nens i nenes els havien escrit.

cartes reis