L’APLEC DE LA SARDANA DE GRÀCIA MÉS PARTICIPATIU DELS DARRERS ANYS!

plaça

L’aplec de Gràcia de 2019, com vam exposar a notícies anteriors, era una prova de foc ja que des de l’organització s’havia decidit renovar-lo de manera quasi total. El passat 11 de maig a la Plaça Joanic i a les 18h s’iniciava una nova etapa d’aquest històric aplec, el més antic de la ciutat de Barcelona. Des del primer moment es van notar bons auguris, doncs la plaça es va omplir de seguida i es van poder contar més rotllanes que mai.

La primera part de l’aplec va comptar amb la participació de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la Cobla Jovenívola de Sabadell i va rebre un format més clàssic i similar a la resta d’aplecs. A la sardana número 5 s’hi va poder veure l’exhibició de colles veteranes, on com cada any vam poder comptar amb la participació de les colles Cardener, Amunt 9, Estiuenca, Catalunya, Oreig, Nova Il·lusió i Espígol de l’Eixample.

veterans

 Durant aquesta primera part de l’aplec, la veterania sardanista va compartir protagonisme per primer cop amb la més rabiosa joventut d’aquest àmbit. La sardana número 7 també va servir com a sardana d’exhibició però en aquest cas d’una colla de competició amb membres de 14 a 18 anys components del Grup Sardanista Maig. Per primer cop, aquests joves van portar a l’Aplec de Gràcia una exhibició de la modalitat sardanista de punts lliure, una manera més creativa i quasi gimnàstica de ballar la sardana.

punts lliures

En acabar la primer part de l’Aplec es va procedir a rifar els lots de productes que enguany van ser: un braç de gitano de la Fleca Escorial, un lot de productes i cerveses San Miguel, un lot de productes i menjars alemanys, un lot de productes de marxandatge de la Fundació Festa Major de Gràcia i un lot amb ampolles de cervesa Premium de San Miguel i una bossa de pa “Perqno” feta per una festera del carrer Fraternitat de Dalt. En acabar els sortejos es va procedir al sopar popular, comptant com sempre amb la cargolada al més pur estil lleidatà de San Miguel i amb la botifarrada per sopar.

rifa

La segona part de l’Aplec, la més innovadora i novedosa va començar amb l’actuació de l’Esbart Vila de Gràcia que ens va oferir la sardanova “Cap al 2000”, composada per Josep Solà i Santi Arisa. La seva coreografia era una interessant proposta en la que la sardana tradicional dialogava amb d’altres aspectes de la dansa tals com la dansa contemporània. Aquesta peça interpretada per gent de tots les edats va ser molt important per iniciar aquesta segona part d’aplec on es notaria més el canvi conceptual de l’Aplec amb la participació de la Cobla Jove Màgic.

esbart

Després de l’actuació de l’Esbart, la plaça va ser ocupada per la colla sardanista Xàldiga, que ens va oferir per primera vegada en tota la història de l’Aplec de Gràcia, una sardana d’exhibició d’una colla jove de competició. La colla Xàldiga ha guanyat i quedat finalista en molts campionats i ha estat convidada a mostrar la dansa nacional catalana arreu del món gràcies als aplecs internacionals. Va ser una vertadera delícia poder comptar amb la seva participació en aquest aplec. En acabar la sardana de lluïment, els membres del grup Maig i Xàldiga van actuar de monitors per ensenyar les nocions bàsiques per saber ballar sardanes als assistents de l’aplec. Amb aquesta acció, el que es pretén és rejovenir el món sardanista i apropar la sardana a nous públics que a partir d’aquell primer contacte es poden sentir atrets per ella. Les peces de sardana que interpretava la Cobla Jove també facilitaven a que les persones assistents a l’aplec s’ho passessin bé i perdessin la vergonya animant-se a sumar-se a la festa. S’hi van interpretar versions sardanistes de la banda sonora de Mary Poppins, de grups de pop-rock com “Boig per tu” o fins i tot versions de cançons de salsa i de Patum.

xàldiga

A la tercera sardana de la segona part de l’Aplec es va realitzar el concurs de colles improvisades. Hi van participar sis colles de tots els nivells i perfils. El jurat, composat per un membre de la Confederació Sardanista de Catalunya, un membre de la Colla sardanista gracienca El Cardener i un membre del grup Sardanista Maig van fer que la puntuació quedés de la següent manera:

1r lloc: Colla “Bon Rotllo”

2n lloc: Colla “Gent del Poblenou”

3r lloc: Colla “Joves de Gràcia”

4rt lloc: Colla “Com un llum”

5è lloc: Colla “Balladors”

6è lloc: Colla “La veïna social”

Per tant, la colla guanyadora del concurs de Colles Improvisades 2019 i per tant la que s’endugué el premi Vila de Gràcia 2019 va ser la colla “Bon Rotllo”. Amb aquest nom podríem definir l’ambient de la primera nit d’aquest aplec renovat. L’objectiu d’apropar la sardana a públics diferents es va assolir ja que a la plaça es van poder veure rotllanes formades per sardanistes veterans i sardanistes que tot just aprenien a ballar sardanes aquella mateixa nit. Aquest aspecte va entusiasmar al sector sardanista i al sector novell a parts iguals, ja que uns veien com gent “profana” s’apropava a la sardana i els segons es sorprenien passant-s’ho bé i passant una bona estona amb amics escoltant música de cobla.

improvisades

L’esforç es va valorar amb uns premis específics que van rebre les següents categories:

  • Premi al millor sardanista novell
  • Premi “Ho he intentat”
  • Premi al fester revelació sardanista

Aquestes categories van incentivar l’esforç entre els nouvinguts de la sardana i van fer que augmentés el bon humor entre els assistents de l’Aplec. Després del lliurament de presents i records a tots els participants i de la 2a tanda de rifes de regals, a les 23:30h de la nit es va posar punt i final a un aplec de la sardana que va aconseguir renovant-se assolint grans cotes d’èxit.

 

FOTOGRAFIES D'AGUSTÍ CODINACH