“NIT DE SANT JOAN”, EXPOSICIÓ DE JUNY A CAN MUSONS

Nit

Des del 3 de juny al 5 de juliol es podrà visitar a la seu social de la Fundació Festa Major de Gràcia l’exposicó “Nit de Sant Joan”, del catàleg d’exposicions del Museu Nòmada del Museu Etnològic i de les Cultures del Món. Si durant les festes de Nadal, l’entitat va oferir una mostra que girava a l’entorn de l’origen precristià de moltes de les celebracions nadalenques que encara avui dia realitzem i s’evidenciava la seva vinculació amb les festes del solstici d’hivern, ara l’entitat completa el cercle i ofereix la versió estiuenca. Per tant, en aquesta exposició es poden veure l’origen i l’explicació de moltes de les tradicions i celebracions que realitzem a l’entorn de les festes de Sant Joan i que provenen d’antic, de les festes del solstici d’estiu.

sant

A la mostra es pot veure la importància de les herbes i plantes medicinals, dels ritus de l’aigua, dels sortilegis i encanteris que es produeixen entorn a aquesta nit en que comença l’estiu. Per altra banda, també es reflexiona sobre els protagonistes de la festa actual: els focs artificials, les fogueres, el ball, les revetlles, el cava i les coques.

Joan

Com a activitat relacionada amb la mostra, el proper 19 de juny, la Fundació Festa Major de Gràcia oferirà una conferència en les seves instal·lacions a les 20h a càrrec de Josep Fornés, comissari de l’exposició, director del Museu Etnològic de Barcelona i patró de la Fundació Festa Major de Gràcia. El títol de la conferència és: “Quan el dia s’allarga: Corpus Sant Joan i el final de la primavera” i en ella es podrà debatre sobre les principals celebracions d’aquest període del calendari festiu. En acabar, oferirem coca i cava als assistent, per celebrar la prerevetlla de Sant Joan.

L’exposició es podrà visitar de dilluns a dijous de 17 a 21h i els divendres de 10 a 13:30h al carrer de l’Alzina, 9.

x