FORMACIONS PER A UNA FESTA MAJOR 2019 DE 10!

píndola

La Festa Major de Gràcia té com a element distintiu el fet que és organitzada totalment pels festers i festers, veïnat anònim procedent de discplines diverses que dedica el seu temps lliure a aquesta manifestació festiva més.  Per aquest motiu són importants les formacions ja que ajuden a aconseguir eines entre els festers i festers per millorar la seva festa major, que és una de les més visitades de Catalunya.

La primera formació va tenir lloc el 23 i el 30 de maig a l’Espai Jove La Fontana i va girar a l’entorn de les Festes Lliures d’Agressions Masclistes. En aquestes sessios les comissions van poder desenvolupar el protocol contra la violència masclista a les festes nocturnes i també va servir per sensibilitzar als organitzadors de la festa per crear espais feministes on tothom es pugui sentir lliure i agust.

La primera sessió tingué lloc el 6 de juny. La Fundació Festa Major de Gràcia, de la mà de Districte de Gràcia oferí dues píndoles formatives a totes les comissions de veïns que guarneixen Gràcia per festa major. La primera d’elles fou impartida per l’Agència de Salut Pública que va fer una sessió centrada en la prevenció de l’abús d’alcohol a les festes populars. Aquesta formació pretenia ensenyar a detectar símptomes d’embriaguesa, com tractar aquests casos i com, des de la comissió, fer pedagodia de l’ús responsable i lúdic de la festa sense haver de recurrir sempre a l’alcohol.

formació

El mateix dia i a continuació, s’oferí la formació per treballar cap a unes festes més inclusives. De la mà de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat s’oferí aquesta píndola formativa que va resultar ser molt ben rebuda per part de la comunitat festera. La de Gràcia, sempre ha estat una festa major pionera en inclusió ja que va abordar aquests aspectes molt abans que ho fes fins i tot la Festa de la Mercè, de gestió municipal. No obstant, es vol treballar i aprofundir més per tal que tothom, sigui quina sigui la seva diversitat de capacitats pugui gaudir de la festa gracienca. Es van abordar temes de mobilitat, facilitat d’accessos, audiodescripcions, racons tàctils dels guarnits, incloure grups en risc d’exclusió social en el procés dèlaboració del guarnit i en la organització de la festa, etc. A més a més es va anunciar que enguany, en els premis de guanits hi hauria una menió especial a la inclusió per aquella comissió que millor treballi aquests conceptes.

El dia 4 de juliol, els festers i festeres es tornaran a reunir a Can Musons per rebre una foemació d’autoprotecció i eines per saber reaccionar davant de fets fortuits i desgràcies. Aquesta formació serà impartida per la Guàrdia Urbana, els Bombers i els Mossos d’Esquadra i s’aprofitarà també per explicar als organitzadors el dispositiu de seguretat especial per Festa Major. La segona setmana de juliol, San Miguel també farà la seva formació explicant com s’ha d’utilitzar correctament l’equipament que rebran, com connectar les barres, les neveres i els aparells de manera òptima per muntar unes barres segures i un altre curs de tiratge de cervesa per tal de servir correctament i rendibilitzar els barrils.