La Festa Major de 2019, una festa amb compromís!

INCLUSIÓ

Any rere any, des de la Fundació Festa Major de Gràcia intentem trobar noves vies de treball compartit amb el Districte de Gràcia en la majoria de casos, per aconseguir que la nostra festa sigui una celebració per a tothom i amb un fort compromís. Enguany hem treballat especialment tres aspectes que són els següents: Compromís amb amb la Inclusió, compromís amb l'erradicació de la violència masclista i el compromís amb la sostenibilitat. Tot seguit us exposem les principals línies de treball dins d'aquests àmbits:

COMPROMÍS AMB LA INCLUSIÓ:

 

  • Les Pregoneres 2019, símbol de superació:

Enguany les encarregades de fer el crit “Visca Gràcia i Visca la Festa Major” que dona el tret de sortida a la festa seran Paola Manjón, Cristina Pandis, Noèlia Bautista i Xènia Galtés. Elles són dones esportistes amb intel·ligència límit que juguen a bàsquet amb l’equip ACIDH-Lluïsos de Gràcia, premiades als Special Olympique World Games d’Abu Dhabi del 2019. Amb elles es continua la línia iniciada fa uns anys que pretén donar visibilitat a les dones en aquest acte de la festa i, a més, es fa un reconeixement a aquelles persones estigmatitzades i invisibilitzades per motius de diversitat funcional.

 

  • Menció especial al carrer o plaça més accessible:

Any rere any es pretén millorar aquest aspecte per assolir una festa el màxim d’inclusiva possible en tots els aspectes. Una de les principals accions d’enguany serà fer una menció especial al carrer o plaça més accessible en el Concurs de Guarniments valorada per un jurat format per persones de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, del Districte de Gràcia i d’altres festes populars. L’objectiu a llarg termini és integrar aquesta valoració en el jurat del concurs per tal que no quedi aïllada com una menció especial i formar a les comissions en aquest àmbit per tal que puguin aplicar-ne mesures, de moment, enguany ja se n’ha fet una càpsula formativa

 

  • Integració de les activitats inclusives en el conjunt de la festa:

Amb l’ambició d’anar cap a una programació apta per a tothom, les activitats inclusives que es programen des de Fundació i amb el suport del Districte de Gràcia es repartiran per diferents espais de festa i durant diferents dies. Les activitats estaran marcades al programa amb un símbol específic.

 

  • ·Un programa adaptat per a persones amb discapacitat visual:

El programa oficial de la festa un any més comptarà amb una audiodescripció per a persones amb discapacitat visual gràcies a la col·laboració del Districte de Gràcia i Wheris. Escanejant la portada del programa amb l’aplicació, els discapacitats visuals podran escoltar la programació de tots els carrers. Abans de la audiodescripció de la programació de cada carrer també podran escoltar una breu descripció dels guarniments dels carrers per tal que es puguin imaginar com són aquestes construccions populars i efímeres que són el principal atractiu de la Festa Major de Gràcia.

DESCRITS

 

COMPROMÍS AMB L'ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA:

Gràcies al treball fet per la Taula de Protocol Contra la Violència Masclista, integrada per diferents entitats i agents de la Vila, enguany es manté el dispositiu de mesures per evitar agressions a la festa major. S’ha ofert una formació de dos a les comissions de festes per a ensenyar-los el protocol, se’ls dona material informatiu d’instruccions a seguir en cas de detectar alguna agressió i es manté vigent el Punt Lila de Plaça Revolució, amb els següents horaris:

15,16,17 d’agost: de 21:30 a 5h

18,19 i 20: de 21:30 a 4h

21: de 21:30 a 2h.

 

SÍ

COMPROMÍS AMB LA SOSTENIBILITAT:

 

  • Projecte pilot del Servei de Neteja de recollida selectiva del guarnit:

Els guarnits de festa major són un exemple de reciclatge i reutilització. Durant tot l’any, tot el veïnat recull i separa els residus per tal que la comissió els pugui donar una segona vida en forma de guarnit. Ampolles de plàstic, oueres, càpsules de cafè, llaunes i malles de refrescs, taps d’ampolla, bosses de plàstic, paper de diari i teles velles són només uns quants exemples del material amb el que els festers i festeres realitzen les seves obres d’art efímer. Un cop arribat el dia 21 d’agost però, malgrat hi ha guarnits que van a parar a escoles, biblioteques, sales de festa, aparadors, balcons, etc., la majoria acaben a la brossa. És per això que aquest any s’obre una nova via de treball per acabar de tancar el cercle del reciclatge i és que des de l’entitat s’ha volgut treballar directament amb el Servei de Neteja de l’Ajuntament de Barcelona per tal que es puguin recollir les restes del guarnit. Es realitzarà doncs una prova pilot amb quatre comissions que s’han ofert voluntàries per estudiar-ne la viabilitat.

 

  • Reciclatge de plàstic i vidre a les barres:

També hi haurà una quinzena de barres que comptaran amb bujols de plàstic i una vintena de vidre per tal de fer recollida selectiva dels envasos que es generin.

 

  • Consolidació del got reutilitzable:

Per tercer any consecutiu el got reutilitzable tornarà a ser present a la Festa Major de Gràcia. Segons dades de l’edició de 2018, es van posar en circulació 200.000 gots. Es té calculat que de mitjana cada got s’utilitza per a quatre consumicions. Per tant, es van deixar d’utilitzar 800.000 gots d’un sol ús, el que equival a una reducció de 4.000kg de plàstic. En l’edició del 2019 es recolliran els gots del 2017, 2018 i 2019. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Festa Major de Gràcia de la mà del seu patrocinador oficial: San Miguel, vol caminar cap a unes festes més sostenibles a la vegada que consciencia a la societat del valor de la reutilització.

GOT