Entrevista a Marina Sáez Rubio, autora del cartell de la Festa Major

Marina

La il·lustradora Marina Sáez Rubio, nascuda i veïna de Gràcia, ha estat la guanyadora del 26è Concurs del cartell de la Festa Major de Gràcia d’enguany, organitzat per la Fundació Festa Major de Gràcia.

 

Per què es va presentar al concurs del cartell de la Festa Major?

Dels concursos de cartells de festa major que se celebren, el de Gràcia és força conegut, tant per la seva dotació econòmica, com pel ressò popular i mediàtic que obté el cartell guanyador. En el meu cas jo treballo com il·lustradora i, de tant en tant, participo en algun concurs, així que vaig decidir provar presentant-me aquest any, sense cap esperança de guanyar.

 

Què representa el seu cartell?

Materials amb què es fan els guarniments com: les tisores, les ampolles de plàstic, una garlanda, la xarxa dels refrescos, el paper de diari, diferents elements que els he caracteritzat com si fossin un dels personatges que van a la festa.

 

Per què va triar aquests elements?

Plàsticament, penso que eren els que més joc em donaven. A més tenen una geometria molt reconeixible, per tant, fàcils d’identificar.

 

Quina ha estat la tècnica del cartell?

Com el tema era el reciclatge, per la seva composició vaig fer servir diferents papers reciclats de la meva feina amb infants, concretament, papers de mascares de carnaval que, convenientment manipulats amb la tècnica del collage, em serviren per donar forma a la meva proposta de cartell. Aquesta és una tècnica que molts il·lustradors van fer servir per crear àlbums infantils els anys setanta del segle passat, com l’obra de Paul Rand del qual cal destacar l’ús del color i la forma.

 

Què li ha semblat guanyar aquest premi?

Estic molt contenta, el dia del premi vaig quedar-me molt parada. Malgrat tot suposo que encara no sóc conscient de tota la repercussió que té aquest premi. No obstant això, ara sí que he anat fitxant-me, amb altres samarretes de la festa.

 

Com va sorgir el seu interès per la il·lustració?

He dibuixat sempre, des de petita. Recordo que a l’escola quan agafàvem un llibre de la biblioteca ens feien fer una fitxa bibliogràfica amb un dibuix del conte, posant el nom de l’autor, de l’il·lustrador i de l’editorial. Després vaig estudiar arquitectura i belles arts, finalment la il·lustració s’ha convertit en la meva professió.

 

Ha guanyat algun altre premi?

L’any passat vaig guanyar el premi del cartell de la festa major d’Alella. Per altra banda, també vaig rebre el premi REL del Laboratori d’Art i Cultura Digital, que organitza Tantàgora, organitzadores del FLIC Festival, pel projecte editorial multimèdia amb perspectiva de gènere La Finestra Indiscreta.

Per Josep Maria Contel