LA SIBIL·LA OMPLE DE MELODIES CENTENÀRIES LA NIT DE NADAL

SIBIL·LA

La Sibil·la va tornar a cantar la Nit de Nadal a Gràcia gràcies a la Fundació Festa Major de Gràcia que conjuntament amb l’Orfeó Gracienc i la parròquia de Santa Maria de Gràcia van tornar a organitzar-ho tot perquè el seu cant ens anunciés un nou Nadal. L’església es va tornar a omplir amb més de 500 persones disposades a gaudir de l’expressió poètica més antiga escrita en català. La Sibil·la, una endevinadora del món antic pronostica el fi del món i tot els horrors que precediran al Judici Final durant tot el seu cant. No obstant, entre tanta foscor hi ha un raig d’esperança quan ens anuncia l’arribada del salvador del món aquella nit amb l’arribada de Jesús.

ROIG

Des de l’any del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, la nostra entitat va voler diferenciar la Sibil·la gracienca de la resta de cants que es poden començar a escoltar arreu de Barcelona la nit de Nadal. Inspirats en les cròniques de com s’interpretaven aquests cants a les esglésies de l’edat mitjana vam voler dotar a la nostra Sibil·la del mateix esperit apropant-la al món teatral i allunyant-la del format concert. Per aquest motiu juguem amb el moviment del cor per tota l’església, la interpretació de la Sibil·la que es val de diferents elements d’atrezzo i vestuari i sobretot amb la llum, amb un temple que com el text, va de la foscor total a la llum de l’esperança. Per tal d’aconseguir els efectes esperats aquest any es va utilitzar la veu de la soprano Clara Florit i 16 veus del cor. També orgue, violins, viola, violoncel i percussió com efectes de 4 caps de focus mòbils rotatius i més de 20 focus leds. En total van ser més de 23 escenes lumíniques i 5 hores de muntatge i molts dies d’assaig.

COR

En acabar el Cant de la Sibil·la, la litúrgia va continuar amb la tradicional Missal del Gall cantada a partir de mitjanit. Un cop finalitzada la missa, el cor de l’Orfeó va oferir un breu concert de nadales que es podien cantar amb el públic.