ÈXIT D’AFLUÈNCIA A LES VISITES GUIADES A L’EXPOSICIÓ SOBRE ELS REIS D’ORIENT

visites

Amb l’arribada de les festes nadalenques i de l’exposició que per aquestes dates ocupa la nostra seu social, la Fundació Festa Major de Gràcia obre les seves portes al veïnat més menut de la Vila de Gràcia. Fidels al fi fundacional de l’entitat que es basa en apropar la cultura popular i tradicional catalana a tots els públics i que l’entitat i la seva seu actuïn com a pol de referència en el sector cultural oferim tots els desembres diverses visites guiades al pessebre monumental de l’entitat i a l’exposició que cada any gira a l’entorn d’un aspecte diferent de les diverses tradicions nadalenques de casa nostra. Enguany l’exposició rep el nom de “Benvolguts Reis Mags...qui sou?” i reflexiona sobre l’origen i evolució del mite dels Reis a la nostra cultura i totes les tradicions que s’han generat al llarg dels segles a casa nostra per celebrar aquesta diada.

visita

Des del 12 al 20 de desembre, cada matí la Fundació ha rebut diversos grups d’escolars de diferents cursos, des de pàrvuls fins a cicle superior d’educació primària. En total han estat 26 grups d’escolars i més de 650 nenes i nens que han passat per les nostres instal·lacions per realitzar la visita guiada a aquesta exposició de cultura popular relacionada amb els Reis d’Orient. Els treballadors de l’entitat vam adaptar els continguts de la mostra per tal d’explicar als més menuts els canvis més substancials que hi ha hagut en la història dels Reis al llarg dels segles centrant-nos sobretot en el nombre de patges, patgesses i carters que treballen per la geografia catalana al servei de Ses Majestats. Les visites escolars es centraven sobretot en el darrer àmbit de l’exposició, l’àmbit del menjador de casa on es simula l’estança d’una família que es prepara per viure la nit del 5 de gener i on els nens i les nenes poden veure i palpar la tradició darrera dels gestos quotidians que fan cada any per rebre als Reis. En aquest àmbit s’evidenciava a  la canalla que aquests gestos senzills es porten repetint anualment per centenars de milers de nens i nenes cada 5 de gener des de fa segles, sent aquest un símbol que ens lliga amb el passat i amb el futur a la vegada i ens dona consciència del pes de la tradició.

fanalet

Molts d’aquests grups van descobrir la tradició de rebre als Reis d’Orient amb fanalets durant la cavalcada a la visita guiada a l’exposició i se’ls va donar la possibilitat de finalitzar-la fent un taller on fabricar-se’n un. L’entitat aportava el fanalet, el pal amb llum led i pintures, pinzells, gomets i altres estris per pintar i decorar el fanalet. D’aquesta manera, des de l’entitat també sumàvem esforços per tal de recuperar una tradició perduda: la de veure les cavalcades gracienques i barcelonines amb un munt de canalla esperant la comitiva amb la llum del seu fanalet.