LES CARTERES REIALS GAUDEIXEN DEL PROJECTE DE RENOVACIÓ DE LA SEVA CAVALCADA

carteres

Fidels a la seva cita, l’Ona, la Sitar i l’Estel de Foc van tornar a fer-se visibles el passat 4 de gener per poder fer la seva cavalcada triomfal pels principals carrers de Gràcia i així arribar a la Carpa Reial de Plaça de la Vila i rebre totes les cartes que les nenes i els nens els escriuen a elles i a Ses Majestats els Reis d’Orient. Des de fa un parell d’anys la cavalcada de les Carteres està immersa en un procés de renovació integral que abarca fins al 2024. Si l’any passat vam canviar el recorregut, el vestuari es va aconseguir posar nom a les Carteres Reials després d’un procés participatiu amb els escoles de Gràcia, enguany tocaven més canvis. Els més sonats han estat els vehicles que portaven a les 3 Carteres Reials que han estat tres camionets decorats amb elements provinents del món epistolar: sobres, cartes obertes i segells. Enguany també es va apostar per fer un pas endavant amb la il·luminació i la sonorització de la cavalcada amb la intenció d’aprofundir amb el projecte de teatralitzar més la desfilada i apropar el seguici de patges als nens i nenes que la veuen passar. Com a novetat, enguany s’ha ampliat la comparsa dels patges recol·lectors de cartes amb una nova estructura de faristol de correus rodant, s’ha creat  la comparsa dels camellers i s’ha canviat la decoració del camió estafeta de correus així com millorat diferents aspectes del vestuari. També s’ha apostat de valent per al maquillatge gràcies a la col·laboració que va signar la Fundació Festa Major de Gràcia amb l’acadèmia de maquillatge Sole Cester.

carteres

La cavalcada d’enguany ha estat més inclusiva que mai ja que ha comptat amb la col·laboració dels voluntaris i voluntàries d’ACIDH, el centre de persones amb intel·ligència límit que van ocupar la responsabilitat de la comparsa dels arbres de fanalets. Amb els seus fanalets de colors marcaven el camí que havien de seguir les Carteres Reials i anunciaven que la cavalcada estava a punt de començar. Per altra banda, en la prèvia a la cavalcada l’entitat va voler treballar colze a colze en una col·laboració amb Diambaar, una cooperativa  de persones africanes sense papers, molts d’ells provinents de la venda deambulant que troben la inserció social a través d’aquesta iniciativa que treballa amb teles africanes. A la cavalcada les robes dels patges de la Cartera Estel de Foc així com les armilles de la comparsa dels abanderats, totes elles elaborades amb teles provinents del Senegal i cosides pels membres d’aquesta cooperativa que aporta un gran valor social a la cavalcada.

acidh

Mentre les Carteres i el seu seguici de patges desfilaven per Gràcia a Plaça de la Vila hi havia animació infantil amb tallers de tot tipus. A la carpa de Fundació cada nen o nena podia construir-se el seu propi  fanalet així com reproduir els turbants de les Carteres Reials per posar-se’l al cap amb un divertit taller a càrrec de Pqno Handmade Designs. A la carpa de Castellers de la Vila de Gràcia van oferir el tastet dolç de la tarda amb xocolata calenta i melindros per a tothom.

eva

L’Ona aquest any s’assemblava molt a la festera del carrer Llibertat Cristina Alcerà. La Sitar recordava a la Montse Vilalta, responsable durant molts anys de les AFA’s de Gràcia. Per la seva part, l’Estel de Foc s’assemblava molt a la Fatou Baita de la cooperativa tèxtil de Diambaar. Totes tres, en arribar a la plaça de la Vila després de la cavalcada van ser rebudes per les autoritats a la porta del Districte de Gràcia i van ser acompanyades al balcó de la seu. Des d’allí el Regidor, Eloi Badia i el President del Districte, Ferran Mascarell van saludar al públic i van demanar a les 3 Carteres que adrecessin unes paraules a tothom que s’aplegava a la plaça per veure-les. L’Ona va parlar en nom de les tres i també ho va fer el temut Patge Carbonilla.

plaça

En sortir de nou a la plaça, un passadís de patges va conduir a les Carteres fins a la Carpa Reial. Un cop allí van rebre un ball d’homenatge per part dels Gegants de Gràcia, en Pau i la Llibertat. En acabar el seu ball, els més petits de la colla gegantera van lliurar a l’Ona, la Sitar i l’Estel de Foc el pa i la sal com a senyal de benvinguda així com la clau màgica que obre les portes de totes les cases de Gràcia. En acabar aquesta part més formal, les Carteres van seure als seus trons i van rebre a una llarga currua de nenes i nens que esperaven impacients per parlar amb elles i lliurar-li la seva carta.

pa i sal

La cavalcada va tornar a ser possible un any més gràcies als esforços de moltes persones i entitats. És un orgull de Gràcia mobilitzar a més de 700 persones en una manifestació pública totalment altruista. No volem deixar escapar la oportunitat de tornar a agrair a tantes persones, entitats, associacions i empreses que ens donen el seu suport any a any per tal que cada 4 de gener la màgia es pugui tornar a fer real.