Més de 1600 persones segueixen la Reina Carnaval a la Rua de Gràcia

REINA CARNAVAL

Un any més Gràcia s’ha cobert de confeti i disbauxa gràcies al Carnaval i a la Rua que organitza la Fundació Festa Major de Gràcia. La reina Carnaval, que enguany recordava a l’Alicia Pasqual de l’Esbart Vila de Gràcia, va tornar a la Vila per comandar un exèrcit de persones que van decidir canviar el seu aspecte habitual per canviar la seva rutina i seguir les ordres de la setmana més boja de l’any, un exèrcit de més de 1600 persones que van convertir el recorregut de la Rua en un espectacle per a tots els sentits. Per primera vegada, la Reina Carnaval va arribar acompanyada per la seva ajudant, La Bufona, un personatge que personalitza la Gresca i l’esperit transgressor de la festa. El grup de percussió Kabum obria la comitiva acompanyats de 8 disfresses individuals que volien participar a la competició i que precedien la cort de la Reina Carnaval i La Bufona que enguany anava sobre un cotxe clàssic de l’any 1931.

bu

Darrera de la Reina Carnaval i seguint les seves ordres van desfilar 17 comparses i 7 agrupacions musicals. D’aquestes 16 comparses, 8 d’elles provenien d’Associacions de Famílies d’Escoles de Gràcia, cosa que ens provoca gran alegria ja que estem inculcant l’esperit del Carnaval al futur de la Vila de Gràcia. Les comparses participants d’enguany van ser:

glam

Disfresses individuals:

KABUM

I1- Cubs de Rubik

I2- Reylo

I3- Tu també flotaràs

I4- El pallasso de Gràcia

I5- India

I6- Geisha

I7- Carnaval venecià

I8- L’Arc de Sant Martí

Comparsa de la Reina Carnaval, la seva cort i La Bufona

cvg

Glam ROCK (Fundació Festa Major de Gràcia)

C1- Bombers en acció

C2- Batjokers del Jujol (Escola Jujol)

C3- El canvi climàtic (Casal de la Gent Gran de La Violeta)

C4- Buscant l’Estela i en Wally

Banda de música Rosa d’Abril

C5- Dones extraordinàries (Escola Teixidores de Gràcia)

C6- West Side Story (Escola de teatre musical Youkali)

C7- Pirates graciencs

C8- Freestyle Univers (Escola l’Univers)

Batucada escola Univers

josep

C9- Trencanous concepcionista (Escola Concepcionista)

C10- AVEmus PLUMA, per la diversitat! (Càmara Teatre)

C11- La Ballaruca dels Rats-Penats (Associació Cultural La Disbauxa del Raval)

Banda de la Disbauxa

C12- Les Kellys & Hotel Rius (Escola Rius i Taulet)

Batucada Montjuca Samba

C13- Pirates Castellers (Castellers de la Vila de Gràcia)

C14- Les abelles de Sant Josep (Escola Sant Josep)

C15- EcoBots (Escola Baldiri Reixac)

Batucargol

C16- Al nou patufet don’t worry bee happy (Escola Nou Patufet)

violeta

La Rua de Carnaval va fer el següent recorregut: Jardinets de Gràcia, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Milà i Fontanals, Puigmartí, Torrent de l’Olla, Diluvi i Plaça de la Vila. En arribar a la plaça, les comparses realitzaven la seva actuació davant de la Reina Carnaval  i La Bufona així com del jurat que les avaluava. Enguany el jurat ha estat format per la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia,  na Carla Carbonell; la consellera de cultura del Districte de Gràcia, Cristina Carrera; el dissenyador de roba per a teatre Josep Gràcia i el Director de Casa Vicens, la casa-museu de Gaudí, Emili Masferrer.

rats

En acabar la desfilada i amb totes les comparses ja a la plaça, la Reina Carnaval va agafar la paraula per realitzar el seu BAN de Carnaval. En la seva proclama va defensar els valors del Carnaval per dur-los a terme durant tot l’any. Va repassar l’actualitat en clau d’humor i va acabar fent un al·legat en contra de la gentrificació i la apujada de preu dels lloguers que fa que els graciencs i gracienques arrelats al territori hagin de marxar de Gràcia i de les seves entitats que donen vida al territori. El Ban de la Reina d’enguny va ser dels més aplaudits i seguits dels darrers anys.

ban

En acabar el BAN, la Bufona va liderar l’inici de la Desfilada Satítrica. Ella va recordar que en temps de Carnaval, el poble ras feia burla i mofa dels estaments socials que ostentaven el poder. La gent, que volia viure en pau, feia befa dels militars i la seva pompa simulant desfilades darrera de banderes carnavaleres durant el període de Carnestoltes. Era la seva manera de senyalar l’absurd de la pompa militar. Recuperant aquest esperit, la plaça es va dividir en dos bàndols, el de la Reina i el de la Bufona i van desfilar per tota la plaça darrera de les seves respectives banderes.

bandera

En acabar la desfilada, es van repartir bosses de confeti entre el públic que esperava amb delit el moment més esperat de la nit: l’esbojarrada guerra de confeti que començà quan la Reina i la Bufona van alçar les seves banderes. Tota la plaça s’omplí de papers de somriures, colors, serpentines i canons de confeti al voltant de la Reina Carnaval i La Bufona.

g

Quan les dues protagonistes van signar el seu armistici, el jurat tornà a pujar a l’escenari per lliurar els premis a les millors comparses. Els premis van ser els següents:

  • Premi a la millor disfressa individual: 50€ + 2 entrades a Casa Vicens per la disfressa: “Arc de Sant Martí”.
arc
  • Premi a la millor disfressa de comparsa: 100€ + 15 entrades a Casa Vicens per la comparsa: “AVEmus pluma, per la diversitat!” de Càmara de Teatre.
pluma
  • Menció especial a la Sàtira: 15 entrades a un espectacle del Cercle de Gràcia per a l’AFA de l’escola Rius i Taulet i la seva comparsa: “Les Kellys & Hotel Rius”.
kelly
  • Menció especial a la Coreografia: 15 entrades per a un concert o espectacle del Tradicionàrius (CAT) per a l’escola de teatre musical Youkali i la seva comparsa: “West Side Story”.
west
  • Menció Especial a la millor comparsa d’AFA o Esplai: 15 entrades a Illa Fantasia per l’AFA de l’escola dels Concepcionistes i la seva comparsa: “Trencanous concepcionista”.
trencanous

La Reina Carnaval i La Bufona van acomiadar l’acte demanant que es conservés l’esperit de la festa al menys, fins l’enterro de la sardina del següent dimecres de cendra.