S'inicia el procés col·laboratiu per editar el conte de les Carteres Reials

estel de foc

Un estel sota el braç. El conte de les carteres reials és un projecte creat des de l’àmbit local de Gràcia però amb projecció de ciutat pels valors i temes que hi ha en la seva estructura. El conte busca consolidar en l’imaginari col·lectiu de la ciutat una història i uns personatges on els referents femenins siguin rellevants, basant-se en uns personatges de la cultura popular que ja existeixen.

Que els Reis d’Orient tenen un gran equip de persones treballant per tot el món que els ajuda en la seva tasca de vetllar per tota la canalla és un secret que ja coneix tothom. Per exemple, les Carteres Reials Ona, Sitar i Estel de Foc surten en cavalcada per Gràcia cada 4 de gener perquè són les encarregades de tenir cura i vigilar a les nenes i els nenes del pla de Barcelona durant tot l’any i són per tant una peça clau en l’equip dels Reis d’Orient. Però, què en sabem d’elles? D’on provenen? Com van conèixer a Melcior, Gaspar i Baltasar? Per què els Reis els van assignar aquesta zona de món? El conte que esperem que vegi la llum aquestes festes de Nadal respondrà totes les vostres preguntes i us ajudarà a conèixer una mica més a les nostres Carteres Reials. De moment us farem un tastet sobre la seva personalitat:

ona

La Cartera Ona, com tots els patges del seguici del Rei Melcior, prové dels països de la Vella Europa. El seu color característic és el blau ja que Melcior i els seus patges sempre es relacionen amb l’astrologia i l’estudi del cel. L’Ona és una dona sàvia i molt erudita ja que li encanta la lectura i destaca en el seu coneixement en astrologia.
Sap reconèixer els camins ocults en el firmament i interpreta els moviments planetaris i dels estels. Gràcies a això, l’Ona guia als Reis d’Orient cada any fins a Barcelona. També li agrada molt la tecnologia i els invents.

La Cartera Sitar forma part del seguici del Rei Gaspar i com tots els seus patges provenen de l’Índia i l’Orient Mitjà. El seu color característic és el verd ja que fa referència al planeta terra. És molt culta i coneix tots els mapes, camins i rutes del món així com totes les llengües i cultures de tots els continents. Gràcies a ella les Carteres poden llegir cartes en tots els idiomes del món. Tant li agraden els llenguatges que fins i tot domina com ningú el llenguatge de la música i les arts.

La Cartera Estel de Foc és la mà dreta del Rei Baltasar al territori. Com tots els seus patges provenen de l’Àfrica Negra i el seu color característic és el vermell. És una gran coneixedora de les plantes, herbes, tiges i flors. Gràcies a la seva cultura, els seus tractats i a que sap extreure el bo i millor de la natura té la capacitat de crear encanteris meravellosos. El més famós de tots és el que converteix a les Carteres Reials en invisibles durant tot l’any per poder vigilar millor a tothom i poder entrar a tots els racons. Cal destacar que aquest coneixement li ve de la seva cultura i amor per la terra.

sitar

LES PROTAGONISTES DE LA HISTÒRIA

Des de la Fundació Festa Major de Gràciaentitat organitzadora de la cavalcada i impulsora del projecte volem editar aquest conte perquè creiem que amb ell es podrà donar forma a una tradició que ha vist créixer a més d’una generació i ens permetrà fer-ho lliure d’estereotips i corregint deixos. Dins del món de la cultura popular les dones han ocupat un lloc secundari o fins i tot pejoratiu en comparació amb els homes. Les bruixes, les encantades, les sirenes mitològiques, la Vella Quaresma… Amb la creació de l’imaginari de les Carteres Reials tenim una oportunitat única per trencar amb el passat més retrograda i treballar per una societat més justa i igualitària. Les Carteres representen a tres dones sàvies i apoderades. Un referent nou pels infants.

Un altre dels valors rellevants del projecte és la seva oposició al racisme i la plasmació de la diversitat cultural. Les Carteres són tres dones de tres zones del món diferent i per tant treballen visibilitzar l’existència de diferents ètnies i que tots som diferents però hem de ser tractats de la mateixa manera.

Aquest conte, idea original de Joan Sánchez, escrit per Montse Balada, il·lustrat per Marta Montañà i editat pel Cep i la Nansa serà un conte ric en missatge i valors tant en la seva història com en el seu format. El conte serà inclusiu i apte per a nens i nenes amb capacitats divereses. A més inclourà una guia de lectura que ajudi a pares i mares a fer descobrir a la canalla tots els valors o missatges claus amagats a la història tals com: respecte a la diferència, apoderament femení, convivència entre diferents ètnies o el treball cooperatiu entre d’altres. El text serà escrit per Montserrat Balada, il·lustrar per Marta Montañà i editat pel Cep i la Nansa.

Us animeu a donar-nos un cop de mà per tirar endavant el projecte? Si ho feu ara aconseguireu fer realitat el projecte i comprar-lo més barat que quan surti publicat a les llibreries. Consulteu les maneres de participar del projecte i els beneficis que podeu adquirir al següent enllaç:

https://edita.cat/projects/un-estel-sota-el-brac-el-conte-de-les-carteres-reials/