Pastorets. La lluita ancestral entre el Bé i el Mal.

Des de fa tres anys, la Fundació Festa Major de Gràcia, fidel al seu fi fundacional, s'encarrega de difondre diferents aspectes de la cultura popular i tradicional catalana actuant com un agent divulgador del seu àmbit. El cicle de Nadal i les seves exposicions s'han convertit en un bon moment per a l'entitat per realitzar aquesta tasca analitzant en profunditat cada any diferents aspectes del Nadal tradicional. Enguany, la tradició escollida ha estat la de les representacions de Pastorets, una manifestació cultural a cavall entre la cultura popular, la literatura i l'art.

L'exposició, comissariada per Joan Sánchez, ofereix una mostra didàctica i novedosa en la que la sala d'exposicions es converteix en un escenari preparat per a representar els Pastorets i es convida als visitants a pujar a escena, trepitjar les taules i descobrir entre bambolines l'origen, evolució i estat actual d'aquest gènere.
En un primer àmbit podem trobar el camí que fan els Pastorets fins arribar a Betlem que a mode de línia del temps relata període per període l'evolució del gènere des del seu naixament a l'edat mitjana fins a l'actualitat. La informació de cada període pot ser ampliada si s'escaneja el codi QR que l'acompanya i apareix al plafó. Un segon àmbit analitza per què generació rere generació, centenars de catalans empatitzen amb aquest gènere i fan que aquest fet cultural perduri fins als nostres dies.

Un tercer espai de l'exposició presenta les tres principals obres de Pastorets que majoritàriament es poden trobar actualment en escena i quins són els seus autors: Pitarra, Folch i Torres i Ramon Pàmies. A continuació, un altre àmbit reivindica el gènere i les obres de Pastorets com quelcom a defensar i promoure ja que és un dels màxims exponents de la nostra literatura nadalenca i promou un dels moviments assossacionistes, culturals i de teatre amateur més importants del nostre país.

A tall d'epíleg l'exposició acaba amb un àmbit que sota el títol "Gràcia, territori de Pastorets" explica la vinculació i vigència que ha tingut i encara té aquest gènere amb la Vila de Gràcia. Entitats històriques com els Lluïsos, el Centre Moral, el Cercle o el Patronat Pompeia han estat vinculats estretament amb el naixament d'obres com la versió dels "Pastorcillos en Belén" de Mossèn Alsina o fins i tot amb el naixament de "L'estel de Natzaret" de Ramon Pàmies a cavall del Centre i el Cercle de Gràcia. En aquesta exposició fins i tot es dóna a conèixer que els archiconeguts Pastorets de Foch i Torres van ser una peça d'encàrrec del Patronat Pompeia, una entitat religioso-cultural gracienca regentada pels Caputxins i que per tant, fou estrenada per primera vegada al teatre del Coliseu Pompeia, en plena Travessera de Gràcia, a tocar del Carrer Gran. A més a més, la vinculació amb Gràcia no acaba aquí ja que els decorats de l'estrena els realitzà Salvador Alarma, adornista del Liceu i col·laborador de diferents comissions de la Festa Major de Gràcia com la del Carrer Gran o la del carrer Santa Eugènia. En aquest darrer àmbit també es podrà gaudir de material original com partitures, llibres de guió, fulls de sala o fins i tot vestuari cedits per entitats com ara els Lluïsos de Gràcia, el Cercle de Gràcia, el Centre Moral o Casal Corpus.

L'exposició es podrà visitar a Can Musons (c/Alzina, 7) fins el proper 2 de febrer de dilluns a dijous de 16 a 20h i els divendres de 10 a 13:30h. També podrà ser visitada de manera digital gràcies als recorreguts virtuals que es poden fer a través de la nostra aplicació FestaMajorDeGràcia360º, on podras accedir a tots els continguts de l'expo sense sortir de casa teva!