Jordi Cuixart, pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021

cuixart
  • El president d’Òmnium Cultural serà l’encarregat d’obrir la Festa Major de Gràcia d’aquest 2021 amb la lectura del pregó el pròxim 14 d’agost.

 

  • El districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia han proposat Cuixart com a pregoner per reivindicar el valor de l’activisme cultural i el compromís en la vida social del barri.

 

  • La Festa Major de Gràcia se celebrarà del 15 al 21 d’agost i s’estan ultimant els detalls de la celebració, que es farà amb totes les mesures i recomanacions sanitàries.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, serà el pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021. Cuixart, que és veí de la Vila de Gràcia, obrirà la festa amb la lectura del pregó el pròxim dissabte 14 d’agost a la tarda.

 

Cuixart participa de forma activa en la vida social de la Vila amb la família i precisament per aquest motiu, per posar en valor l’activisme social i cultural, el Districte de Gràcia li ha proposat ser el pregoner de la festa d’enguany. Per a Cuixart “la Festa Major de Gràcia és una de les festes majors de referència nacional. Com a gracienc d'adopció, des del primer dia l'he viscut com un fill més d'aquests carrers, que són mirall de compromís i moviments socials, de dignitat popular i lluita compartida per la cultura com a eina de cohesió social. Durant 1.346 dies de presó, la Vila de Gràcia i la capital catalana també han estat exemple de solidaritat; acompanyar-vos en l'arrencada de les festes serà un acte d'agraïment però sobretot de reafirmació: tot plegat té sentit perquè ho estem fent junts i lluitar per la llibertat és un privilegi”, ha expressat.

 

Jordi Cuixart i Navarro (1975) és el 10è president d’Òmnium Cultural, la principal entitat cívico-cultural de Barcelona i Catalunya, amb més de 186.000 socis, dedicada a la promoció de la llengua i cultura catalanes, la cohesió social i el dret a l’autodeterminació. Presideix una empresa exportadora de maquinària de packaging. Va néixer a Santa Perpètua de Mogoda i viu a la Vila de Gràcia.

 

Del 16 d’octubre del 2017 al 23 de juny del 2021, va ser empresonat per exercir els drets fonamentals de protesta i de llibertat d’expressió en defensa del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre. El Tribunal Suprem el va condemnar a nou anys per sedició. El Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU, Amnistia Internacional i les principals organitzacions pro-drets humans en van exigir l’alliberament immediat.

 

A la primavera del 2021, davant la intenció del govern espanyol d’indultar els presos polítics catalans, Cuixart s’ha alçat com una de les veus que ha demanat l’amnistia en les causes obertes fruit del procés.

 

Actualment, Cuixart continua reivindicant la legitimitat de la lluita noviolenta per canviar lleis injustes i el poder transformador de la cultura per fer un país i un món millors. Des de la presó ha escrit els llibres Ho Tornarem a fer, Tres dies a la presó; un diàleg sense murs, amb la periodista Gemma Nierga, Un bosc ple d’amor i El polsim màgic. També ha fet de jurat en certàmens culturals i socials com el “DocsBarcelona” o els premis (Re)Coneixements Veïnals de la CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), entre d'altres. 

 

Cuixart participa activament de la vida social de Gràcia amb tota la família. Abans, durant i després del seu empresonament ha reivindicat el compromís amb la cultura popular del barri com a eina de cohesió i autoestima col·lectiva. El mes de febrer, coincidint amb el tercer grau penitenciari, va participar a la concentració de la Plaça de La Vila des d'on setmanalment es demanava el seu alliberament i el de la resta de presos i exiliats polítics.

 

 

La festa se celebrarà amb mesures sanitàries del 15 al 21 d’agost

 

La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia treballen per ultimar els detalls de la Festa Major de Gràcia 2021 perquè esdevingui una festa segura i amb totes les mesures i recomanacions sanitàries derivades de l’actual situació pel que fa a la Covid-19. En aquest sentit, el veïnat s’ha esforçat per complir les mesures sanitàries durant la preparació dels guarnits, un esforç amb què les comissions dels carrers volen demostrar que la cultura, i en especial la cultura popular, també és segura. Els guarnits, emblemàtics de la Festa Major de Gràcia, permeten també visibilitzar que al seu darrere el veïnat de la Vila segueix actiu malgrat la pandèmia. En els propers dies es detallaran les activitats i mesures previstes.