El concurs de fotografia ja té guanyador!

foto

El passat 4 de novembre el cub d'assaig dels Castellers de la Vila de Gràcia, a Can Musons, va acollir l'acte de lliurament de premis del Concurs de Fotografia de la Festa Major de Gràcia 2021. Enguany es complien 25 anys de la 1a convocatòria d'aquest concurs però degut a la Covid-19, l'edició que es va celebrar el passat mes d'agost va ser la 24a edició.

L'acte començà amb una projecció de les 89 fotografies presentades provinents dels 29 participants que ha tingut aquest any el concurs. Enguany, degut a la complexitat de la festa, al no efecte crida i a la necessitat de treure reserva prèvia per assistir a diversos actes, la participació al concurs va baixar però no pas en qualitat. A continuació van prendre la paraula les autoritats presents a l'acte.

projeccio

El primer a parlar fou Josep Maria Contel, president del Taller d'Història-Centre d'Estudis (entitat coorganitzadora del concurs) qui va resaltar el caràcter històric d'aquest concurs. Ell va afirmar que les generacions futures que observin aquestes fotografies sabran identificar perfectament el període que estem vivent degut a la presència de mascaretes i controladors d'aforament sota els guarnits. Igual que els pentinats o les modes ens permeten descobrir el període en que es va prendre cada instantània, les fotos de la festa major de 2021 seran ben reconsecibles quan historiadors del futur consultin els arxius.

A continuació va prendre la paraula Lina López. membre del comitè de direcció de la Fundació Festa Major de Gràcia. Durant el seu parlament va destacar l'alegria que tenien les autoritats organitzadores de poder tornar a convocar el concurs de fotografia, símbol de l'inici de la "normalitat post pandèmica". La Fundació es va felicitar de la paritat assolida en aquest concurs, 15 homes i 14 dones. Va ressaltar la importància de la participació femenina en aquests concursos i en les exposicions per tal de poder mostrar el talent de la dona creadora i fer-se'n ressó.

Per cloure els parlaments va prendre la paraula Cristina Carrera, consellera de Cultura del Districte de Gràcia. La consellera va destacar la importància d'aquests concursos impulsats des de la cultura popular que distingeixen Gràcia com un territori d'important vitalitat cultural i creativa tot creant sinergies entre diferents disciplines de la cultura.

A continuació es va procedir a llegir l'acta, desvetllant primer les Mencions de Can Musons que són lliurades per les entitats que conviuen a la Casa de la Festa que duu el mateix nom. Per aquest moment va pujar a l'escenari el president dels Castellers de la Vila de Gràcia, Toni Ciuró i va excusar la seva assistència per motius personals el president de la Federació de Colles de Sant Medir, Josep Antoni Torralba. Totes tres mencions van rebre un diploma, un obsequi floral i un premi metàl·lic de 150€. Els i les guardonades van ser:

El premi a la foto més festera: Foto nº5, de Carles Quintana

El premi a la foto més castellera: Foto nº29,  de Clara Ramírez

El premi a la foto més dolça: Foto nº4  de Enric Mas.

Lliurats aquests premis es procedí a llegir l'acta de la categoria general, signada pels següents membres del jurat:

Ramon Vinyeta, membre de l’Associació Fotogràfica de Gràcia.

Samuel Nácar, Fotògraf independent i guanyador del premi Joana Biarnés.

Bárbara Balcells, cofundadora de la revista fotogràfica Harpo Magazine.

Els 10 finalistes van ser:

Foto nº7 de Duna Malet  

 

Foto nº9, d’Agustín Padilla

 

Foto nº11 de Fernando de la Rosa

 

Foto nº 12 de Laura Sancho 

 

Foto nº20 d’Ignasi Trapero 

 

Foto nº21de Xavi Malet 

 

Foto nº22 de Laura Santamaría, de la qual, el jurat que valora a cegues, ha anomenat finalita a dues de les seves obres presentades.

 

Foto nº24 de Marco Schmitz 

 

Foto nº25 de Montserrat Ruana

 

D'entre tots ells, el podi d'honor va ser el següent:

El 3r premi, que va rebre un xec de 120€, un diploma, un obsequi i un ram, va ser per a la foto Nº 22 de Laura Santamaría. 

laura

El 2n premi, va rebre un xec de 180€, un diploma, un obsequi de la Festa Major de Gràcia i un ram, va ser per  la foto  Nº 7 de Duna Malet.  

duna

El 1r premi va rebre un xec de 300€, un diploma, un obsequi de la Festa Major de Gràcia i un ram, va ser per la foto  Nº 24 de Marco Schmitz    .

marco

Acabat l'acte es va procedir a la inauguració de l'exposició fotogràfica de totes les obres presentades al concurs que està ubicada a la sala d'exposició del primer pis. La mostra serà visitable fins al proper 26 de novembre a Can Musons (c/Alzina, 9) i es podrà accedir de franc de dilluns a dijous de 16 a 20h i els divendres de 10 a 13:30h.

expo