La Flama del Canigó tornarà a encendre les revetlles de Sant Joan a Gràcia

La Flama del Canigó, símbol d’unió entre tots els territoris de parla catalana, arribarà un any més a la Vila de Gràcia per renovar una de les tradicions més preuades de la nit de Sant Joan. La flama arribarà als Jardinets de Gràcia a les 20:00h i per celebrar-ho, les Colles de Cultura Popular de Gràcia, enguany han organitzat un cercavila que pujarà per Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla i Diluvi fins arribar a la Plaça de la Vila, on a les 20:30h es realitzarà l’acte oficial de rebuda de la Flama del Canigó.

 

Durant l’acte unitari de la Plaça de la Vila, organitzat per Omnium Cultural, es llegirà el manifest de la Flama del Canigó d’enguany. Serà llavors quan s’iniciarà el moment de la repartició del foc a totes aquelles institucions o carrers de Gràcia que vulguin que la flama sigui present a la seva revetlla. I de revetlles n’hi haurà un bon grapat. Gran part dels carrers de la Festa Major de Gràcia organitzaran revetlles amb sopars populars i ball al carrer per tal de viure la nit més curta de l’any. En trobareu al carrer Fraternitat, a la Travessia de Sant Antoni, al carrer Ciudad Real, a Verdi, a la Plaça Manuel Torrente (organitzada per l’associació de veïns del carrer Providència), al carrer Llibertat i a Joan Blanques. Les places de Gràcia també es sumaran a la festa. Els castellers de la Vila de Gràcia organitzaran la revetlla a la Plaça de la Virreina i La Barraqueta ho farà a la Plaça Raspall.

La nit de Sant Joan no seria el mateix sense la presència d’un dels elements més distintius d’aquesta diada, les fogueres. Enguany a Gràcia n’hi haurà dues, una a la revetlla que organitzen els Lluïsos de Gràcia a la Plaça del Nord i un altre a la que organitzen les Colles de Cultura Popular de Gràcia a la Plaça del Sol. En aquesta darrera plaça, el foc de la Flama del Canigó encendrà la foguera a les 21:30 i amb ella s’iniciarà la festa que a Catalunya dóna la benvinguda a l’estiu.

 

La revetlla de Sant Joan, a la nostra cultura, està plena d’elements característics com ara els balls populars de revetlla, les fogueres, la coca, el cava o els focs artificials. No obstant, l’element més simbòlic seria la Flama del Canigó. El foc d’aquesta flama es guarda tot l’any al castell de Perpinyà i la matinada del 22 al 23 de juny es renova amb una gran foguera al cim del Canigó, organitzada per voluntaris i excursionistes de Catalunya, el sud de França, Balears i País Valencià que es retroben any rere any per complir amb aquest ritual. D’aquesta foguera comú, un seguit de voluntaris agafen el foc que faran arribar arreu dels Països Catalans per tal d’encendre les fogueres i les revetlles que s’organitzen per celebrar la nit de Sant Joan. És aquest un símbol de germanor cultural entre tots els territoris de parla catalana que ens arriba a Gràcia, un any més, des dels Pirineus.