El COCU de Toulouse i la Festa Major de Gràcia busquen la recepta que els permeti seguir cuinant junts

Entre el 19 i el 23 de juny de 2015, la Fundació de la Festa Major de Gràcia va rebre la visita d’una delegació de 15 membres del COCU, el Carnaval de Toulouse. Aquesta visita va resultar ser la clausura d’una sèrie d’intercanvis entre aquestes dues institucions culturals dins del projecte europeu Erasmus +.

Divendres, a l’espai Albert Musons, es va realitzar la cerimònia de benvinguda, on a la sala d’actes, es van fer projeccions de fotografies i vídeos del camí realitzat fins aquell moment per ambdues institucions. Integrants del COCU i de la Festa Major de Gràcia van poder reviure en imatges els intercanvis realitzats en aquests darrer any: la primera estada dels carnavalers de Toulouse a Gràcia per la Festa Major,  la seva col·laboració i el seu treball a la rúa de Carnaval de la Vila de Gràcia o el treball d’una delegació de graciencs i gracienques en el COCU portant i muntant els guarnits del carrer Verdi a la plaça Olivier durant tota la setmana del Carnaval de Toulouse.

Després d’aquest repàs a la feina feta fins al moment, dissabte al matí es va començar a treballar. Els carnavalers del COCU van voler tancar aquest cicle d’intercanvis a Gràcia, tot conduint unes jornades de treball i reflexió perquè aquest  traspàs de coneixements entre les dues festes no es talli en sec. En un ambient lúdic i festiu, com no podia ser d’altra manera, es van plantejar unes dinàmiques de treball que jugaven amb el món de la cuina i de les receptes. Es van realitzar petits grups formats per gent del COCU i de la Festa Major de Gràcia amb la finalitat que creessin diferents receptes que responguessin a diferents preguntes o dubtes que es generaven al arribar al final d’aquest projecte europeu. De cada recepta, els grups van haver de cercar els “ingredients” o idees claus que fessin que el plat final fos de la major qualitat possible. Després de molt treballar i reflexionar plegats, ja en la jornada del diumenge, cada grup va presentar la seva recepta, i amb ella, possibles respostes o sortides a les preguntes que es van generar dissabte sobre el futur de la relació entre el COCU i la Festa Major de Gràcia. Com a símbol d’amistat i d’agraïment per l’acollida, els carnavalers de Toulouse van entregar a Carla Carbonell, presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, un regal que els membres del COCU havien realitzat per a tota la Fundació. L’obsequi, que serà el record d’aquestes jornades i d’aquest intercanvi, és una tortuga gegant feta amb cartró i ganxet, exemple de la manera comú de treballar de les dues institucions.

Durant les tardes del cap de setmana i de dilluns, grups de carnavalers van anar visitant diferents tallers i comissions dels carrers i places guarnides de la Festa Major per veure com treballen els veïns de Gràcia per la Festa Major durant l’any. Els tallers visitats van ser els de Providència, Verdi, Fraternitat, Ciudad Real, Puigmartí i Plaça de la Vila. Aquestes visites van ser veritables intercanvis d’informació i coneixements entre els festers i els carnavalers, fet que va enriquir moltíssim a ambdues parts.

Les activitats de dimarts 23 de juny van ser dissenyada des de la Fundació de la Festa Major de Gràcia per tal que els nostres visitants poguessin endur-se a casa un tast de la cultura catalana. Al matí es va visitar La Casa dels Entremesos, on en una visita guiada entre gegants, bestiari, elements de balls populars i elements festius, la Festa Major de Gràcia va voler donar a conèixer la manera de viure la festa popular a Catalunya. A la tarda es va pujar fins el Museu Nacional d’Art de Catalunya perquè els companys del COCU descobrissin les millors obres d’art catalanes des de les pintures murals romànics del segle XI fins les escultures i mobles modernistes de finals del segle XIX.  Després d’aquestes visites per aproximar-se a les diferents expressions culturals de Catalunya es va informar del que representava la Nit de Sant Joan i l’especial significat que tenia la Flama del Canigó per als Països Catalans. Amb tota aquesta informació, els carnavalers de Toulouse van poder viure amb total coneixement la nit més curta de l’any i van poder gaudir de les diferents revetlles que els carrers de la Vila de Gràcia celebraven aquella nit.

 

D’aquesta manera es va acabar la sèrie d’intercanvis entre el COCU i la Festa Major de Gràcia. No obstant, després de les reflexions finals i dels treballs en equip va quedar palesa la voluntat comuna d’intentar que aquell no fos un final definitiu. Les intervencions dels participants a aquestes jornades de treball  i les diferents receptes que van crear han quedat ben anotades per ambdues parts, tot deixant molts fils d’on poder estirar en un futur i crear així noves línies de col·laboració mútua.