Els carrers de la festa major de Gràcia ja tenen la samarreta i el permís oficial per fer Festa Major

Divendres passat, 24 de juliol de 2015, es va celebrar a la Plaça de la Vila el primer acte de la Festa Major d’enguany. Va ser el dia de la presentació al públic de la samarreta oficial de la Festa Major de 2015.

L’acte va començar amb un cercavila format per diferents colles de cultura popular de Gràcia que va creuar la plaça de la Vila fins plantar-se al costat de l’escenari, just davant de la façana de la Seu del Districte. Allí hi van ballar els nans, els gegantons de la Fundació de la Festa Major i els gegants Pau i Llibertat, portats tots ells pels geganters de la Vila de Gràcia. També s’hi van sumar els dracs, les bèsties de foc i els trabucaires. Després dels balls i del cercavila, va arribar el moment que els Castellers de la Vila de Gràcia realitzessin els seus tradicionals pilars de quatre on les anxanetes van ensenyar per primer cop la samarreta del 2015 al públic congregat a la Plaça de la Vila.

En acabat, va arribar el torn de les declaracions tant de la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, la Carla Carbonell, com del regidor del Districte de Gràcia, en Raimundo Viejo. En tots els parlaments es va coincidir en que aquest era el moment de l’any on pertocava agrair a tothom les col·laboracions i les ajudes d’entitats, persones concretes, serveis municipals, empreses i espònsors que durant 365 dies treballen juntament amb els carrers i la Fundació amb la finalitat que a Gràcia cada mes d’agost es pugui celebrar la Festa Major. Tant la presidenta com el regidor van ressaltar la importància que tenien els carrers guarnits ja que sense ells no existiria la Festa Major. Acabats els parlaments va arribar el moment protocol·lari de l’entrada a plaça del Gegantó Torres. El gegantó va ballar el seu darrer ball amb la samarreta de la Festa Major de 2014 portat pels geganters de Santa Coloma. En acabat, va ser quan la Presidenta de la Fundació i el Regidor van col·locar la nova samarreta de la Festa Major de 2015.

A l’acte també hi va participar la creadora del cartell de la Festa Major de Gràcia, la Marta Cos Roig. En el seu parlament va explicar que la seva obra volia ser un homenatge als festers que dediquen tot l’any a realitzar els guarnits per decorar els carrers de la Vila. Per aquest motiu, cada lletra que conforma la paraula “Gràcia” vol simbolitzar un carrer guarnit pels festers, amb una temàtica concreta.

Finalitzades les intervencions de la Presidenta, del Regidor i de la creadora del cartell es va procedir a anunciar tots els espais i carrers que participaran aquest any en la Festa Major precedits d’una salva dels trabucaires. Acte seguit, es va iniciar el moment oficial on es va fer entrega d’una samarreta oficial i del permís municipal per poder tallar el carrer i fer Festa Major. Aquest acte se celebra des d’antuvi el divendres més proper a Sant Jaume, festivitat en que els carrers senyalitzaven amb banderes els trams que es guarnirien per Festa Major. Aquesta tradició es continua mantenint viva avui dia i els carrers pengen les banderes de Gràcia i de la Fundació de la Festa Major per anunciar als graciencs que s’acosta la setmana gran.

Per cloure aquesta jornada festiva, la Banda Municipal de Barcelona va oferir un concert de Festa Major. Entre el repertori es van poder escoltar peces de Txaikovsky, Massenet, Offenbach entre d’altres. D’aquesta manera, es va aconseguir donar el tret de sortida a la Festa Major del 2015 que ja comença a caminar.