LA SIBIL·LA TORNARÀ A PRONOSTICAR L’ARRIBADA DEL NADAL AMB EL SEU CANT

El mític cant de la Sibil·la tornarà a ressonar per les parets de la Parròquia de Santa Maria de Gràcia aquesta nit de Nadal a les 23:30h. Com cada any, la Fundació de la Festa Major de Gràcia recupera aquesta antiga tradició nadalenca que precedeix la Missa del Gall que se celebrarà com sempre, la nit del 24 de desembre mitja hora abans de mitjanit. La Missa del Gall serà cantada gràcies a la col·laboració de l’Orfeó Gracienc i a la mateixa Parròquia anteriorment citada.

El Cant de la Sibil·la és un dels fets culturals amb més prestigi del nostre país degut a la seva àmplia tradició, qualitat musical i antigor. Tots aquest fets van propiciar que l’any 2010, la UNESCO el declarés Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Va ser a partir de llavors que moltes entitats culturals es van interessar en el seu estudi i, com la Fundació de la Festa Major de Gràcia, han promogut la seva divulgació per tal de tornar a gaudir d’aquesta vella tradició, el naixement de la qual es remunta segles enllà, essent coetània en el temps amb el naixement de Catalunya.

El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic d’origen medieval i d’estil gregorià, amb una melodia que alguns estudiosos consideren d’influència mossàrab i que interpreta una soprano, representant el paper de la Sibil·la. Aquest nom és el que des de l’antigor s’ha donat a les profetesses o dones amb capacitat de preveure el futur. El text, escrit en un català molt antic i molt poc evolucionat, mostra encara clares influències del llatí i relata el presagi de la Sibil·la, que anuncia el naixement de Jesús aquella nit i el retorn del Crist el darrer dia del món. Aquesta temàtica és molt apropiada per l’ocasió ja que aquella nit, la comunitat cristiana celebra i commemora el naixement de Jesús i amb ell, l’arribada de la festa del Nadal. Per tant, al mateix temps s’interpreta el missatge en clau de la primera arribada de Jesús al món la nit de Nadal en Betlem i la que esdevindrà quan s’acabi el món i Crist torni a la Terra.

Aquesta drama litúrgic se celebrava a les esglésies durant la nit de Nadal a quasi tots els països del sud d’Europa durant l’edat mitjana. No obstant, va arrelar amb una especial força als territoris de l’antiga corona Catalano-aragonesa. Tant és així que mentre a d’altres països es cantava aquest drama en llatí, aquí, a partir dels segle XIII es va començar a cantar una versió especial amb el català incipient, llengua comuna d’aquests territoris. Per aquest motiu el Cant de la Sibil·la és considerat una de les primeres expressions poètiques catalanes i de vegades és reivindicada com un símbol d’unió dels territoris que conformen els Països Catalans.

Al segle XVI, el Concili de Trento va manar fer-lo desaparèixer de les esglésies ja que fou considerat una activitat pagana i poc pietosa per ser representada en un lloc sagrat. Al descontextualitzar-lo, aquest cant va sofrir un llarg declivi fins caure gairebé en l’oblit. No obstant, l’aïllament geogràfica de les Illes Balears i de l’Alguer van fer que allí el Cant de la Sibil·la es continués representant. Gràcies a això, els estudiosos del segle XXI han pogut tornar a recuperar aquesta melodia tant antiga i aquest cant que va acompanyar durant segles als catalans de l’edat mitjana.

Si vols descobrir o tornar a escoltar aquest Cant d’enigmàtics sons i transportar-te en el temps al segle XIII, pots fer-ho a l’Església de Santa Maria de Jesús de Gràcia el proper 24 de desembre a les 23:30h gràcies a la Fundació de la Festa Major de Gràcia.