UN CARNAVAL DE FESTA MAJOR

Just un mes després de l’arribada dels Reis Mags, Gràcia es prepara per l’arribada d’un altre rei ben especial, el Rei Carnestoltes! El proper dissabte dia 6 de febrer, el Rei dels poca-soltes ordenarà a tota la Vila de Gràcia que s’engresqui en una de les millors rues de Carnaval de la ciutat. Des de fa més de 15 anys, la Fundació de la Festa Major de Gràcia és la institució que organitza aquesta festa en la que participen veïns i veïnes de Gràcia, AMPA’s, esplais, grups d’amics, escoles de Gràcia i tot un seguit d’institucions que fan d’aquesta desfilada una gran exhibició de disfresses, colors i diversió.

En l’edició d’enguany, el camió de la Fundació Festa Major de Gràcia i el vestuari del Rei Carnestoltes tindrà una presència especial i diferent a la dels altres anys. Enguany, amb la voluntat que perduri el record de la Festa Major i allargant la vida dels guarnits que decoren els nostres carrers, s'ha decidit que la temàtica que inspiri la comparsa de la Fundació sigui la del guarnit que va guanyar el concurs de carrers de Festa Major: el Japó del carrer Verdi. D’aquesta manera, reivindiquem una de les campanyes que els festers més estimem, que és la de “Respectem els Guarnits”. Són diverses les raons per conservar els guarnits, la nostra senya d’identitat, però encara en volem sumar un més, conservar-los perquè l’any vinent decori una carrossa de Carnaval i segueixi deixant admirat a tota persona que el contempli.

 

A més a més, d’aquesta manera es posarà en pràctica tot allò aprés durant l’intercanvi europeu d’Erasmus +, al qual ens va convidar la Festa del Carnaval de Toulousse. Aquest projecte girava a l’entorn de l’intercanvi de coneixements. Des de Gràcia ells s’enduien el coneixement de la decoració, dels detalls petits i curiosos del guarnit i nosaltres apreníem d’ells la possibilitat de posar els guarnits en moviment, tal i com fan ells amb les carrosses que desfilen en el seu Carnaval, un dels més famosos d’Europa. Fruit d’aquest intercanvi i de l’esperit de la campanya “Respectem els Guarnits” ha nascut aquesta iniciativa que ha proposat la Fundació.

Per aquest motiu, un seguit de voluntaris de tots els carrers que celebren la Festa Major, s’ha posat a treballar sota la batuta de la Comissió de veïns del carrer Verdi del Mig, treballant agermanats per a restaurar i crear fanalets japonesos, Toris i templets vermells per decorar la Comparsa de la Fundació de la Festa Major de Gràcia. D’igual manera, seguint l’esperit de la nostra festa, el vestuari dels integrants de la comparsa i del mateix Rei Carnestoltes estarà realitzat pels festers i estarà elaborat de materials reciclats com ara bosses de plàstic o retalls de teles.

La Rua de Carnaval sortirà de Jardinets de Gràcia a les 18:00h per pujar carrer Gran fins girar per Travessera de Gràcia. Just abans d’aquest gir, estarà situada la tarima del jurat que avalua tots els participants de la Rua, i serà també aquí on les comparses que ho desitgin facin el seu ball de lluïment. Seguidament la Rua continuarà fins Milà i Fontanals, girarà per Puigmartí fins arribar a Torrent de l’Olla per, a través del carrer Diluvi, entrar a la Plaça de la Vila on acabarà el recorregut.

Allà serà on el Rei Carnestoltes pujarà al balcó del Districte de Gràcia i llegirà el seu tradicional Ban de Carnaval abans d’entregar els premis als participants. Els premis que oferiran seran el d’adult, l’infantil, el de la millor comparsa, el de l’originalitat, el de la reutilització i el del millor AMPA.

Us animem a que vingueu a la nostra Rua per gaudir del Carnaval. Us esperem a tots per omplir els carrers de Gràcia de confetti i alegria!