EL BICENTENARI DE LA FESTA MAJOR S’INICIA AMB LA CRIDA CIUTADANA

La Fundació de la Festa Major de Gràcia va triar un dia ben especial, el 29 de febrer, per fer públic que camina vers a una efemèride ben especial. No tots els anys tenen en el seu calendari la data del 29 de febrer, com no totes les institucions culturals tenen l’honor i el privilegi de poder comunicar que en breu  compliran 200 anys d’història. Per aquest motiu, el passat 29 de febrer de 2016, la Fundació de la Festa Major de Gràcia va fer públic en roda de premsa que s’iniciava el camí de preparatius per celebrar el Bicentenari com cal i com es mereix.

La primera referència escrita sobre una celebració a la Vila de Gràcia a l’entorn del 15 d’agost, data d’inici de la Festa Major de Gràcia que ara coneixem, data de 1817 i és per això que el 2017, la Fundació de la Festa Major ha decidit dedicar tot un any a celebrar aquest Bicentenari. El programa d’actes i l’esperit que ha de tenir aquesta celebració, com tot el que s’organitza durant la Festa Major, será decisió de tots els que gaudeixen i fan possible, any rere any i segle rere segle, la Festa Major. Per aquest motiu s’ha endegat un procés participatiu on es demana a tota la ciutadania que vulgui participar que respongui a dues preguntes concretes: “Com t’imagines el Bicentenari de la Festa Major de Gràcia?” i “Quines activitats proposaries o creus que no poden faltar?”. Es podrá respondre digitalment a través del correu electrònic [email protected] o escrivint-ho en una butlleta i dipositant-ho en una de les tres bústies que estaran repartides per la Vila. Les podreu trobar a la Seu de la Fundació de la Festa Major de Gràcia (c/ Alzina, 9), a la Violeta de Gràcia (c/Maspons, 6) o a la Seu del Districte de Gràcia (Pl de la Vila, 2). Aquest procés, que durarà fins el proper 13 de maig, servirà per prendre el pols a la ciutadania i ens ajudarà a confeccionar un programa d’actes que enriquirà l’any del Bicentenari que anirà de maig de 2017 a maig de 2018.

El projecte del Bicentenari va ser presentat a la roda de premsa de la mà de la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, na Carla Carbonell i va comptar amb el recolzament institucional del Regidor del Districte de Gràcia, l’Eloi Badia. Carla Carbonell, al seu torn, va presentar una de les primícies de la jornada, el comissariat dels actes del Bicentenari per part d’en Josep Mañà. Per la Fundació és un vertader honor comptar amb la participación activa d’aquest reconegut pedagog, etnòleg, folklorista i dissenyador d’exposicions relacionades amb la cultura popular com “El món de Joan Amades”, “Fent Camí per la molsa, les figures del pessebre popular” o “Joan Miró, l’arrel i l’indret”. Així mateix també ha estat autor de projectes museològics com el del “Museu Casteller de Catalunya” o la “Casa-Museu de la Patum de Berga”.

Entre tots tres van presentar el Bicentenari com una gran oportunitat, com un punt d’inflexió en la història de la Festa Major que serveixi per mobilitzar tota la societat civil gracienca i ens ajudi a dignificar i prestigiar la Festa. Donant a conèixer i posant en valor la figura anònima dels festers, aquelles mans anònimes que no deixen de treballar durant tot l’any per aconseguir transformar l’espai urbà durant una setmana a l’any, posicionarem la Festa Major de Gràcia en el lloc que es mereix. A través dels eixos que ens defineixen com a Festa Major, com ara són la participación, la creativitat, la transversalitat o la recuperció de la memòria històrica per projectar la festa cap al futur, omplirem el calendari del 2017 i el 2018 d’ativitats, tallers, conferències, festes, simposis, tertúlies, exposicions, etc.

Per començar, hem buscat la col·laboració i la participació de l’Institut Europeu del Disseny (IED), que estant ubicat a Gràcia, compta amb un prestigi internacional que fa que cada any vinguin a estudiar a les seves aules alumnes de més de 110 països diferents. En un concurs amb els seus alumnes, vam demanar que ens proposessin una identitat que identifiqui l’any del Bicentenari. La guanyadora va ser la Sara Ozvaldic que ens va presentar un logo que reflecteix la diversitat de la gent que treballa darrere de la Festa Major. Gent de diferents edats, de diferents ideologies, de diferents creences i opinions que treballen colze amb colze per fer aquesta mostra de cultura popular. En el logo també ha volgut presentar l’aportació que han realitzat les diferents generacions que a través dels anys i els segles han celebrat la Festa Major. Aquesta diferència que ens identifica com a Festa que sempre és la mateixa però que mai és igual es reflecteix en l’ús de diferents tipografíes, pesos i formes que unides presenten un sol missatge en un logo que té 4 formats. Aquest fet, també  reflecteix la fisonomia canviant dels carrers que d’any en any celebren la Festa Major però que mai tenen el mateix aspecte.

Per acabar, el Regidor de Gràcia, l’Eloi Badia, va fer públic que com a Districte compartien els valors que inspiraven aquest Bicentenari i que es sumaven a aquest projecte “singular i ple d’ànima”. Va valorar molt positivament la voluntat de voler mobilitzar tot el teixit associatiu de la Vila de Gràcia, recordant que degut al prestigi i tradició de la Festa Major de Gràcia, aquesta celebració del Bicentenari “sobrepassa la Vila de Gràcia i es converteix en un projecte de ciutat i de país, però sent Gràcia la que sense cap mena de dubte li dóna caràcter”.