LA FESTA MAJOR COMENÇA A CAMINAR AMB LA PRESENTACIÓ DEL CARTELL

Després de molts dies de pluja, el temps va respectar, encara que només per unes hores, l’acte de presentació del cartell de la Festa Major del 2016, acte que dona el tret de sortida a la festa major d’enguany. L’acte va tenir lloc als Jardins de Manuel Torrente el passat divendres 13 de maig de 2016 a les 19:30h.

Els presents, van omplir la plaça de gom a gom.  Membres dels carrers de Festa Major, patrons de la Fundació, entitats de la Vila de Gràcia, mitjans de comunicació, veïns i amics de la Festa Major es van reunir a aquella hora per saber el veredicte del jurat del 23è concurs de cartells i així descobrir el cartell guanyador, la imatge que acompanyarà els actes de la Festa Major durant tot un any. Enguany, al concurs de cartell s’han presentat un total de 212 obres, gairebé un 40% més que les presentades l’any passat. Per aquesta edició s’han treballat més les vies de comunicació i s’han fet arribar les bases a totes les escoles de disseny de la comarca de Barcelona. Fruit d’això, s’ha pogut aconseguir una major participació i també un augment de la qualitat dels treballs, reflexió que ens van fer arribar els membres del jurat. Enguany, el jurat ha estat format per Pablo Rausell, coordinador de l’àrea de Comunicació Visual de l’Institut Europeu del Disseny (IED); Xavier Ramiro, membre de la junta de l’Associació de Professionals de la Il·lustració de Catalunya (APIC); Joan Ramon Dodas, responsable de Màrketing de San Miguel; Daniela Landini, membre de la Comissió de festes del Carrer Mozart com a representant dels carrers guarnits i per Ema Vinuesa, patrona de la Fundació de la Festa Major de Gràcia com a representant del patronat de la Fundació.

L’acte va començar amb els parlaments de benvinguda de les autoritats presents en aquest esdeveniment. La primera a parlar fou na Carla Carbonell, presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia per donar la benvinguda a tothom al primer acte de la Festa Major de 2016. Seguidament va continuar na Mª Àngels Torras, directora dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya i seguidament va ser el torn de Gerard Ardanuy, president del Districte de Gràcia. Per acabar, va prendre la paraula Eloi Badia, regidor del Districte de Gràcia. Tots ells, en el seus parlaments van subratllar la importància d’un cartell que va més enllà d’un element comunicatiu o publicitari. El cartell és el símbol de la Festa Major viscuda, el record de tot allò succeït aquell any, de tota la feina i els projectes duts a terme.

A continuació va arribar el moment en que el conductor de l’acte, l’Oriol Rosselló, va procedir a llegir l’acta del jurat. En ella apareixien els 10 finalistes i a tots ells se’ls va fer pujar a l’escenari a rebre un diploma i un detall floral per part de les autoritats presents com a reconeixement a la bona feina realitzada. En aquest moment, es va sumar a l’entrega de premis Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de cultura de la Diputació de Barcelona. Un cop nombrats els 10 finalistes es va procedir a nomenar el 3r premi, que va recaure en l’obra de  Clàudia de Puig Ripoll. Entre tots van descobrir el seu cartell, una obra en vermell i negre que a través de la il·lustració de molts personatges convertia el cartell en un clar reflex de la vida d’una comissió de festes preparant el guarnit. El segon premi va recaure en l’obra de Sara Rodríguez González. Aquesta obra simulava una brotxa de les que utilitzen els festers per realitzar els seus guarnits que amb el seu traç dibuixava una “G” de Gràcia de tots els colors, símbol de l’alegria de la Festa Major. Finalment, el primer premi, guanyador del concurs i dels 2000€ amb els que s’agraeix la feina va recaure en l’obra de Roger Andreu Valls, una obra en blanc, blau i vermell que a través de vinyetes i un disseny i una gràfica potent il·lustra diferents aspectes de la Festa: la festa de dia amb una mare i un fill gaudint dels guarnits, la festa de nit amb un concert de rumba catalana, música tradicional i elements de la cultura popular catalana que integren la Festa Major de Gràcia.

Per celebrar que la festa de 2016 ja tenia cartell i ja començava a caminar, San Miguel, el nostre patrocinador oficial, va oferir a tots els assistents a l’acte cervesa, aigua i sucs de fruites. Un cop acabada la festa a la plaça, es va convidar a tots els assistents a entrar a la seu de la Fundació de la Festa Major de Gràcia on van poder gaudir de l’exposició d’una selecció de 30 obres escollides pel jurat per la seva qualitat artística o conceptual. Aquesta exposició, on per descomptat estan els 3 primers premis i els 7 finalistes restants, es podrà visitar gratuïtament cada dia de dilluns a divendres, de 17:00h a 21:00h a la seu de la Fundació fins la Festa Major d’enguany.