LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA I LA SAMARRETA DE 2016 JA HAN ESTAT PRESENTADES

Amenaçava pluja i va acabar plovent. La tarda del dia 22 de juliol de 2016, com ja s’ha demostrat en diverses ocasions, les ganes de celebrar i compartir dels graciencs són més fortes que no pas les inclemències del temps. Ràpidament es va passar a executar el pla B, i per primera vegada a la història recent de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, la presentació de la Festa Major de Gràcia i de la samarreta oficial es va realitzar a la sala de plens del Districte de Gràcia.

Malgrat que la capacitat de la sala de plens és molt inferior a la capacitat de la Plaça de la Vila i això va comportar algunes incomoditats, finalment, l’acte es va poder dur a terme amb la participació de les colles de cultura popular i tot. Després d’un petit “cercavila” on van participar creuant la sala de plens els trabucaires de Gràcia, els Castellers de la Vila de Gràcia amb els Geganters de Gràcia amb els Gegantons de la Festa Major: la Gresca i el Torradet i el Gegantó Torres amb els Geganters de Santa Coloma. Un cop els elements festius van realitzar els seus balls de lluïment, el presentador, l’Oriol Rosselló, va cridar als Castellers de Gràcia perquè elevessin el pilar, les anxanetes del qual, lluirien per primera vegada, la samarreta oficial de la Festa Major 2016.

Després del Pilar, les autoritats presents a l’acte: la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràca, Carla Carbonell; la Directora General de Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya, Mª Àngels Torres; el President del Districte de Gràcia, Gerard Ardanuy i el Regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia van pujar a l’escenari per realitzar la part més cerimonial de l’acte. El Gegantó Torres es va apropar a l’escenari i entre tots, se li va col·locar la samarreta de l’any actual perquè realitzés el seu ball d’estrena de samarreta perquè d’una manera simbòlica, es fes evident que la Festa Major de Gràcia 2016 ja començava a caminar. En acabar el ball, va arribar el torn dels parlaments de les autoritats.

Acabada la part més protocol·lària, els Gegantons de la Festa Major de Gràcia es van apropar a l’escenari perquè amb l’ajuda dels Geganters de Gràcia, es fes pública la campanya de “Respectem el Guarnit” que aquest any vol incidir amb força per tal de conscienciar a veïns i visitants de la importància de respectar els guarnits que durant tot un any, els festers han estat preparant perquè llueixin la setmana de la Festa Major. Els gegantons van estrenar els mocadors i els globus de la campanya tot fent un ball amb ells.

 

Acte seguit, es va demanar la presència a l’escenari del dissenyador del cartell de la Festa Major d’enguany, Roger Andreu, per tal de donar la samarreta de la festa a tots aquells que participen de la setmana gran gracienca. Un cop van ser tots a l’escenari, es va procedir a proclamar els espais i les activitats que enguany celebraran la Festa Major. En aquesta ocasió, la galejada de trabucaires que prosseguia a cada proclamació va ser substituïda per un repic de tambors. Per últim, es va proclamar tots i cadascun dels carrers i places festers que enguany guarniran per Festa Major. Com a principal novetat, es va celebrar molt entre aplaudiments el retorn del tram de Farternitat de Dalt i de la Plaça del Poble Romaní.

Un cop es va cloure l’entrega de samarretes, es va tancar l’acte oficial de la presentació de la Festa Major de Gràcia 2016 amb un concert de la Banda Simfònica Roquetes de Nou Barris, qui va interpretar un repertori de peces musicals populars, tradicionals i clàssiques.

Una vegada més, volem agrair a tots els assistents i participants de l’acte, a tots els representants de carrers i places guarnides i veïns de la Vila i totes les colles de cultura la seva comprensió i ajuda per tal que un any més, es pogués celebrar aquest acte tradicional malgrat la pluja.