Exposició nadalenca: una de Caganers i Pastorets!

Com cada any, la Fundació de la Festa Major de Gràcia organitza una exposició de temàtica nadalenca per acompanyar el pessebre monumental durant aquestes dates de Nadal. Enguany, l'exposició s'anomena "El Caganer al pessebre català" i compta amb un racó dedicat al centenari de la primera representació d' "Els Pastorets" de Folch i Torres.

El Caganer és la figura més popular, entranyable i característica de la imatgeria popular nadalenca a Catalunya. Ha ultrapassat la seva frontera pessebrística i ha entrat dins del món del col·leccionisme fins a tal punt que com passa amb els gegants, existeixen figures de caganers pròpies i al·legòriques a pobles, viles o personatges rellevants de la societat catalana, Lluny de representar un ultratge, que es realitzi una figura d'aquest estil, és considerat tot un homenatge i reconeixement a Catalunya.

Enguany, amb la col·laboració de l'Associació dels Amics del Caganer, la Fundació de la Festa Major de Gràcia ha decidit organitzar una exposició en honor a aquesta figura tan estimada per tothom. A través de textos i figures de diferents èpoques, mides i materials podrem saber millor què és el Caganer, que representa i quines són les interpretacions que els folkloristes, estudiosos i antropòlegs li han atorgat a aquest fet cultural tan nostre.

Per altra banda, la Fundació no ha pogut deixar de banda la celebració del centenari de la primera representació d' "Els Pastorets" de Folch i Torres i li ha dedicat una part de la seva exposició nadalenca. Aquesta obra, d'importància cabdal per al món del teatre català i menystinguda per molts és tot un fet cultural a Catalunya. És la obra teatral més representada a Catalunya, la primera obra que van representar molts dels millors actors actuals catalans i un altre dels referents en quan imaginari col·lectiu cultural quan parlem de Nadal a casa nostra. Gràcies a objectes, textos i algunes fotografies cedides pel Centre Moral de Gràcia (institució que representa aquesta obra des dels anys 40 del segle XX), retem homenatge a aquesta obra de teatre que emociona a petits i grans en l'any del seu centenari.

Aquesta exposició es pot visitar gratuïtament tots els dies de dilluns a divendres (excepte festius) de 17:00 a 21:00h fins el proper 13 de gener a l'Espai Albert Musons (Carrer Alzina, 7).