JA PODEU VISITAR EL PESSEBRE MONUMENTAL DE LA FUNDACIÓ

El pessebre és una de les tradicions nadalenques més arrelades a Catalunya. Des del segle III podem trobar representacions del naixement de Jesús en murals, pintures i talles. No obstant, va ser Sant Francesc d'Assís qui l'any 1223 va representar el naixement de Crist en una menjadora amb escultures i amb animals vius per celebrar la Missa del Gall. Molts veuen en aquest fet, el naixement del pessebrisme. En conseqüència, van ser els franciscans els qui van portar el costum de realitzar pessebres per tota Europa durant les festes nadalenques.

A Catalunya, pels volts de 1300 ja tenim constània de l'existència de pessebres a catedrals, esglésies i convents. Al segle XVI, aquest costum arribà també a les cases aristocràtiques i per emulació, poc a poc, va anar estenent-se aquest costum per totes les llars dels ciutadans. Al segle XVIII, el costum de muntar el pessebre casolà ja s'havia estès tant i era tan assumit que l'any 1786 neix a Barcelona la Fira de Santa Llúcia on es podia aconseguir tot el necessari per bastir el pessebre: escorça, suro, branques, figures de fang, de roba o fins i tot ponts i coves de fusta i suro.

Hereus i impulsors d'aquesta tradició nadalenca, la Fundació de la Festa Major de Gràcia segueix muntant, any rere any, un pessebre monumental amb figures artesanals de més de 30cm. Aquest pessebre, muntat cada any per Toni Guitart, col·laborador de la Fundació, és l'únic d'aquest estil que a dia d'avui es pot visitar a Gràcia i un dels pocs que queden a tota Barcelona. El podeu visitar gratiïtament cada dia de dilluns a divendres (excepte festius) de 17:00 a 21:00h fins el dia de la Candelera (2 de febrer) on com diu la tradició, el pessebre desapareixerà fins a l'any vinent.