El Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, Commemoració Oficial de la Generalitat.

Comencem l’any 2017 amb una més que bona notícia. El Bicentenari de la Festa Major de Gràcia que se celebrarà a partir del mes de maig i que durarà fins al maig de l’any següent, serà Commemoració Oficial de la Generalitat de Catalunya. Aquesta bona nova per als festers va ser donada públicament per la consellera de Presidència, Neus Munté quan va llegir l’acord de govern del passat 3 de gener de 2017.

Cada any, el govern anuncia un seguit de fets i celebracions que considera que cal posar en relleu, recuperar per tal de divulgar la memòria d'esdeveniments i personalitats històriques, artístiques, científiques o culturals, que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans, que tenen un caràcter nacional i que compleixin cinquantenaris, centenaris o aniversaris d'ordre superior. Sens dubte, la celebració dels 200 anys de Festa Major a Gràcia i tot el que això suposa en quant a cohesió social i treball en equip de xarxa bé que es mereix aquest reconeixement. La celebració del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, és conjuntament amb el 200 aniversari del músic Pep Ventura, la commemoració més longeva d’enguany. El decret de la Generalitat també reconeix com a commemoracions oficials d’aquest 2017 els 150 anys del naixement de Puig i Cadafalch, els 100 anys de la mort d’Enric Prat de la Riba, els 40 anys del retorn de l’exili de Josep Tarradellas o els 50 anys del naixement del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya a Sitges entre d’altres.

La celebració d’aquest Bicentenari té l’origen en la celebració d’una processó que traslladava una imatge de la Mare de Déu des de Can Trilla al convent de Jesús el dia 15 d’agost de 1817 un cop acabada la Guerra del Francès. Aquesta processó va finalitzar amb un aplec i uns balls al voltant de l’Església del convent. Any rere any, aquesta festa es va seguir celebrant el dia 15 d’agost a partir d’aquell 1817, adaptant-se a les modes i costums de cada generació fins a esdevenir en la Festa Major que tots coneixem avui. Que la Generalitat de Catalunya doni a aquesta celebració el grau de Commemoració Oficial és tot un orgull i un reconeixement a la feina feta per generacions i generacions de festers que han treballat incansablement per a que aquesta tradició de cooperació veïnal hagi pogut arribar a celebrar 200 anys d’història.