ELS FOGUERONS TORNEN A CREMAR A GRÀCIA

Cada any a finals de gener els foguerons de Sant Antoni deixen Sa Pobla a Mallorca per arribar a Gràcia per contagiar als catalans de la màgia de la nit bruixa. Enguany, aquesta és una edició especial ja que es celebren 25 anys des que aquesta celebració balear va arribar a Gràcia de la mà d’en Toni Torrens. L’enyor d’aquella important festa i la voluntat d’establir vincles entre les Balears i Catalunya a través de la cultura popular va provocar que es comencés a fer un fogueró a la Plaça del Diamant. Poc a poc, la festa va anar creixent fins arribar a la dimensió que té avui dia, una festa inclosa ja inclosa al Protocol Festiu de Gràcia, amb 11 foguerons repartits per Gràcia i un conjunt d’activitats prèvies que són el reflex de la implicació de diverses entitats gracienques en aquesta festa. Per a celebrar aquesta 25na edició, el passat cap de setmana del 14 i 15 de gener de 2017, un grup de quasi 600 persones vinculades al món de la cultura popular gracienca van viatjar a Sa Pobla per realitzar un intercanvi cultural entre les dues ribes de la Mediterrània que comparteixen la mateixa llengua.

Per anar escalfant motors per a la celebració dels Foguerons que tindrà lloc el proper dissabte 28 de gener, a  la Fundació de la Festa Major de Gràcia (c/Alzina 9) podeu visitar des del dia de Sant Antoni, l’exposició de tots els cartells històrics d’aquesta celebració a Gràcia. A més a més, enguany s’acompanya aquesta exposició de textos i imatges que il·lustren l’origen i les diverses festes que es realitzen als països catalans relacionades amb la diada de Sant Antoni Abad. Aquesta exposició gratuïta es podrà visitar cada dia de dilluns a divendres de 17 a 21h.

Dijous 26 de gener, al Centre Artesà Tradicionàrius (Pl Anna Frank) s’inaugurarà l’exposició “Sant Antoni, la Festa Major de l’hivern” duta a terme per Francesc Fabregat i Josep Fornés. Acte seguit, es durà a terme la tradicional “Oda a la Sobrassada” a càrrec del músic Pere Tàpies. Les celebracions seguiran el dia 27 de gener, quan al Centre de Cultura Popular de la Violeta (c/Maspons 6) s’inauguri l’exposició “Falles i Fogueres” i es realitzi la conferència “És dissabte a Gràcia, l’origen de la revetlla mallorquina a Barcelona” a càrrec de Toni Torrens i Josep Fornés, creadors de la festa dels Foguerons a Gràcia.

El dia gran arribarà dissabte 28 de gener quan a les 19:30h les colles de cultura popular de Gràcia i les de Sa Pobla iniciïn el cercavila que els durà de la Pl de la Vila fins a la Pl de la Virreina passant per Penedès i Torrijos. Un cop a la Virreina, a les 21:30h s’encendrà el fogueró central i el de Pl del Diamant a càrrec de les autoritats convidades i es donarà inici a la revetlla i als lluïments de les colles convidades. A la Plaça del Diamant es podrà gaudir de glosa i cançons mallorquines acompanyades de simbomba i a la Pl de la Virreina la revetlla continuarà a les 23h  amb balls i cants mallorquins a càrrec de Marjal en Festa i els xeremeiers de Mallorca i Al Mayurqa.

La festa que més s’assemblarà a la de Mallorca, de petit format i de caràcter veïnal es trobarà als foguerons organitzats per les associacions de veïns de la Festa Major de Gràcia. Enguany són 8 les comissions que celebren aquesta tradició i són: Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Tordera, Fraternitat de Baix, Llibertat, Puigmartí, Travessia de Sant Antoni i Placeta de Sant Miquel/Berga. A partir de les 21:30h s’encendran els foguerons pels carrers perquè els veïns i amics puguin baixar a torrar botifarres, sobrassades i botifarrons per passar la freda nit de gener al voltant del foc mantenint l’esperit pobler a Gràcia.