COMENÇA EL CARNAVAL 2017!

Avui, 23 de febrer, es dóna per iniciat el Carnestoltes de 2017 a la Vila de Gràcia. Una setmana de fartaneres, disbauxa i rauxa que tindran el seu punt àlgid en la Rua de dissabte de Carnaval que a Gràcia començarà a les 18h als Jardinets i que és organitzada per la Fundació de la Festa Major de Gràcia. Com mana la tradició, la setmana més esbojarrada de l’any s’inicia amb el Dijous Gras, diada assenyalada a nivell gastronòmic. El Carnaval s’inicia amb ranxos populars, fartaneres, truites de patata, botifarres d’ou i coques de llardons entre d’altres menges calòriques que contrastaran amb l’abstinència i el dejuni que s’imposarà quan el Rei Carnestoltes sigui destronat per la Vella Quaresma.

Dijous Gras és també conegut pels tradicionals “Arribos”. Sèquits d’arlequins, pallassos i d’altra gent emmascarada proclamen l’arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, que quan és arribat proclama el seu Ban. Des del balcó municipal es llegeixen els decrets del nou Rei i que regiran el capgirament de l’ordre establert durant la setmana de Carnaval. Enguany, l’encarregar d’escriure el Ban de la ciutat de Barcelona ha estat Josep Fornés; antropòleg, director del Museu Etnològic i de les Cultures del Món i Patró de la Fundació de la Festa Major de Gràcia. Coneixedor de l’autèntic esperit del Carnaval ha escrit un dels millors Bans que es recorden a la ciutat. No obstant, des de l’Ajuntament no s’ha considerat així i en conseqüència, no s’ha pogut llegir des del balcó de Plaça Sant Jaume ni es publicarà a les xarxes o pàgina web de l’administració. Com a amants de la tradició i la cultura popular considerem un error reaccionar d’aquesta manera, però és un indicador que ens reflexa que el Ban és fidel a l’esperit que representa.

Malgrat que en determinats pobles i ciutats com Vilanova i la Geltrú, Osona o Sitges entre d’altres, el Carnaval tradicional es va seguir celebrant durant els anys del franquisme, no va passar el mateix en la resta de poblacions. Prohibint les màscares, la ocupació del carrer i la crítica, el Carnestoltes va acabar morint d’inanició després de quasi 40 anys de dictadura. Amb l’arribada de la democràcia es va voler intentar recuperar el Carnestoltes treballant-lo sobretot a les escoles. Aquest fet el va fer tornar a reviure però també el va “infantilitzar”, fent que el Carnestoltes s’acabés convertint i assimilant, en la majoria de poblacions catalanes, en gent disfressada d’algun personatge. La recuperació real de la festa no es va aconseguir del tot ja que es va quedar tan sols en la recuperació de les disfresses, mancant-li així el seu genuí sentit. El Carnestoltes no és res si no hi ha transgressió, crítica, ironia, provocació i alteració de l’status quo. El Carnestoltes és sortir al carrer amb una màscara i enriure’s de tothom i d’un mateix a la vegada. No obstant, aquesta visió carnavalesca només és entesa pels amants de la cultura popular i per aquest motiu es sancionen Bans que dictaminen decrets poc ortodoxos i que són fidels a una de les festes més transgressores del cicle festiu català.

Des d’aquesta pàgina web us fem arribar el Ban escrit per en Josep Fornés i donem suport a aquesta iniciativa i a totes aquelles que volen retornar al Carnestoltes la totalitat del seu significat. El Ban és el següent:

PROCLAMA

de Sa Senyoria Carnestoltes, pro-cònsul de la República del Sarau, diputat de la Mandra, magistrat president del Tribunal Superior de l'Arbitrarietat, catador Suprem del Vermut de Sants, bevedor compulsiu del "carajillu" de Gràcia, custodi major de la recepta de la Barreja de la Barceloneta, obridor de l'Aixeta del Barral de Vi Ranci del Raval, tocador dels ous del Poblenou, celador del Gremi de la Ratafia de la Ciutat Vella, civador suprem dels porcs de les Corts i de Sarrià, conseller en cap dels barris del Pla i dels Turons de Barcelona i gran mestre de l’Ordre de la Polla Xica i del Pandero Gran.

 

SALUTACIÓ

Salut a tothom:

paios i gitanos,

rossos i morenos

que correu pel món!

 

Salut a totes:

rosses, morenotes,

magres i guapotes,

a tot déu: petons!

 

PREÀMBUL

Com que l'hora és arribada

de poder fer l'animal

que la boira sia escampada,

que comenci el Carnaval!

 

Vinguin plàteres de tofu,

escudelles i capons,

ranxos, olles i paelles,

bròquils i botifarrons!

 

 

DECRETS

 

I

Mentre duri el Carnaval,

per a fer més la punyeta,

aquí es mana i es decreta

que tothom se senti igual.

 

No s'hi val lluïr nissaga,

ni influències de partit,

ni set sous de quinze pagues

en nom de qui t'ha parit!

 

Carnestoltes així ho mana

als trempats i als ensopits,

llibertat, salut i feina

que el qui penca és eixerit!

 

 

II

Decretem que en temps de festa

no hi ha d'haver distincions

entre els qui mengen verdura

i els qui no volen cigrons.

 

La sardina és cosa bona

pels qui no tasten el porc,

gamba, musclo, rossellona

i tot allò que arribi al port.

 

Carnestoltes així ho mana

que tothom vagi ben tip,

a les penes punyalades

i darrere gots de vi.

 

III

Per que acabi la mania

de si es pot o si no es pot,

concedim sobirania:

comptarem per morro el vot!

 

Que és aquí on es fa la tria,

no als despatxos ni als jutjats,

visca el mam! visca ma tia!

i la santa Llibertat!

 

Carnestoltes així ho mana

perquè toca decidir

què, com, quan i qui governa

i quin futur hem de tenir.

 

IV

La bombolla immobiliària

no inflarà preus ni lloguers,

que fa fora del seu barri

a la gent sense calers.

 

Pel consum de l'energia

aquí i ara decretem

que si no és per avaria

que no tallin el corrent!

 

Carnestoltes així ho mana:

que tothom vagi calent,

que ningú no passi gana,

nuclears? a prendre vent!

 

V

Els palaus que hi ha a la Rambla

avui queden clausurats

com a caus de paperassa

i mamella d'endollats.

 

Obriran com a refugi

de manters i refugiats,

i com el lloguer s'apugi...

com a llar de desnonats.

 

També això mano i ordeno

a mossens i a parroquians

abans que el papa Francisco

deixi casar els capellans!

 

VI

Per fer net de podridura

i tot allò que acabi en "...ció"

Consti tu aquesta mesura:

tanquem l'Administració!

 

i uns quants bancs, també la usura

i els qui fan fora la gent:

els de la Judicatura

i els qui fan desnonaments.

 

Carnestoltes així ho mana

i que no badi la gent,

que si surt la Guàrdia Urbana

tancarem l'Ajuntament!

 

SIGNUM

 

Per a que consti i per a general coneixement, signo aquest Ban a Barcelona el dia 23 de febrer de l'any 2017, s'asseguin conxu!

Sa senyoria Carnestoltes Bull del Consell