Les sardanes i els cargols envaeixen Joanic!

La Fundació de la Festa Major de Gràcia va tornar a organitzar el passat 14 de maig el tradicional Aplec de la Sardana de Gràcia que va començar a organitzar la Federació de carrers de Festa Major ara fa 61 anys. A les 11 del matí, la Plaça Joanic es va omplir amb les sardanes que interpretaven les tres cobles que ens van acompanyar durant tota la jornada: la Jovenívola de Sabadell, la Sant Jordi Ciutat de Barcelona i la Principal del Llobregat. Els sardanistes van ser fidels a la cita i van omplir la plaça tant al matí com a la tarda.

Gràcies a la col·laboració de voluntaris de diferents comissions i associacions de Festa Major de Gràcia es van poder oferir productes relacionats amb la Festa Major i les sardanes, així com servei de bar ininterromput. Durant el matí es va celebrar el concurs de colles improvisades, un total de set rotllanes van omplir Joanic per ser valorades pels membres del jurat, format per la Confederació Sardanista de Catalunya i les Violetes del Bosc. Les colles apuntades van ser: “14 de maig”, “Compis”, “9+1”, “Romaní”, “Els dosos”, “Humor i alegria” i “Or i flama”. L’organització vam triar la sardana “50 Aplecs a Gràcia” per a aquest important moment del matí ja que és la sardana que la Fundació va encarregar per celebrar el 50è aniversari de l’Aplec Gracienc. Aquest 2017, al ser el 200 aniversari del naixement de Pep Ventura, la Fundació de la Festa Major de Gràcia va decidir que la sardana de conjunt de les tres cobles a la vegada del matí i de la tarda fossin d’aquest il·lustre compositor. Al matí es va poder ballar “Toc d’oració” i a la tarda, per tancar l’Aplec, la popular “Per tu ploro”.

Al migdia la festa no va decaure, ja que gràcies a San Miguel, patrocinador oficial de la Festa Major de Gràcia, es va poder oferir una cargolada popular. Provinents de Lleida, els cuiners van preparar quatre grans paelles de cargols que es van oferir a tots els assistents de l’Aplec servits pels voluntaris dels carrers festers.

A dos quarts de cinc es va iniciar la programació de tarda de l’Aplec. A mitja tarda es van rifar els regals: 2 lots de San Miguel, 2 lots d’Aneto, un panera de fruita i 2 braços de gitano de la Fleca Escorial. La plaça es va omplir de color quan va ser el torn de l’exhibició de les colles veteranes. Enguany es va fer record de colles convidades a l’Aplec i ens van acompanyar les següents: “Catalunya”, “Estiuenca”, “Nova il·lusió”, “Encara hi som”, “Joia Catalana”, “Alella”, “Amunt nou”, “Oreig” i “Grup Compex”. Tot seguit, acompanyats per la consellera de Cultura de Gràcia, la Sra Marta Duñach; pel conseller del Districte, el Sr. Alberto Lacasta i per la Presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, es van poder oferir els obsequis als visitants i el trofeu Vila de Gràcia a la colla guanyadora del concurs de colles improvisades, la colla “9+1”.

 

Amb els agraïments de tothom i els bisos de “Per tu ploro” de Pep Ventura es va acomiadar l’Aplec de 2017 amb la promesa de tornar a Joanic el 13 de maig de 2018 amb el 62è Aplec de la Sardana de Gràcia!