EL DISSENY DE TERESA CALBÓ SERÀ EL CARTELL DE LA FESTA MAJOR DEL BICENTENARI

El passat divendres 19 de maig, per primer cop l’envelat del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia va acollir el lliurament de premis del 24è concurs de cartells de Festa Major. Un concurs al qual es van presentar més de 140 participants.


L’acte va començar amb la participació de Sara Ozvaldik, l’alumna de l’Institut Europeu del Disseny que va guanyar el concurs de logos per al Bicentenari. Sobre l’escenari va explicar què significava el logo i quins valors de la Festa Major volia explicar amb el seu disseny: la diversitat, la transversalitat i la convivència de diferents generacions i de gent diferent treballant per un mateix projecte.

Acte seguit vam seguir amb la projecció d’un emotiu vídeo que explicava que a Gràcia els cartells no són simples anuncis publicitaris, a Gràcia els cartells són elements tangibles de records de Festes Majors passades. Amb la projecció de les imatges de cartells antics s’anaven escoltant vivències de persones que vinculaven un cartell amb un record de Festa Major: la Festa on va conèixer a la seva parella, el primer ball d’envelat, un naixement enmig d’una festa, la festa en que pots començar a participar en el guarnit, etc. Històries anònimes de gent que havia respost a la crida que la Fundació havia fet a través de les xarxes socials demanant que expliquessin la seva millor Festa Major o el millor cartell.

Un cop acabada la projecció, va arribar el torn de paraules. Van dirigir els seus parlaments la Presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, la Sra Carla Carbonell; l’Assessor de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Sr Josep Maria Vall; el sots director del departament de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, el Sr Antoni Herrera; el President del Districte de Gràcia, el Sr Gerard Ardanuy i el Regidor del Districte de Gràcia, el Sr Eloi Badia. Després de les seves paraules que escalfaven l’ambient, es va procedir a la lectura de l’acta del jurat. Es van llegir els 10 finalistes i un per un van poder pujar a l’escenari a recollir un diploma i un obsequi floral.

Un cop escollits els 10 finalistes, es van proclamar els 3 primers premis quan ja tothom esperava amb neguit conèixer als guanyadors. L’emoció es va poder notar encara més gràcies a la col·laboració dels Castellers de la Vila de Gràcia i al seu tabaler que feia un redoble abans de conèixer el nom de cada guanyador. El 3r premi el va guanyar Cristóbal Aguiló Domínguez, el 2n premi, Joan Alturo Maravella i el primer premi per Teresa Calbó i Angrill. El disseny de la Teresa va agradar molt tant al jurat com als assistents: un disseny clàssic a camí entre les rajoles d’ofici i les auques tradicionals on es reflecteixen diferents moments de la festa. Allí s’hi poden trobar el muntatge dels guarnits al carrer, els festers treballant, la festa de dia i de nit, els gegants, els diables, la música, el ball o fins i tot els balcons guarnits. La guanyadora es va endur un diploma, uns gegantins de ceràmica, un ram de flors i un xec de 2.000€.

Abans de finalitzar l’acte, el Regidor del Districte va anunciar que la façana de la seu del Districte de Gràcia es guarniria per Festa Major i es va fer públic el disseny: un conjunt de lliris blancs sobre fons blau s’obren per ensenyar el procés d’elaboració, disseny i guarnit d’un carrer de festa Major, en homenatge als festers. Un cop acabat l’acte, es va oferir un refrigeri a tots els assistents cortesia de San Miguel, el nostre patrocinador oficial.