La Festa Major de Gràcia 2017 comença a caminar

Un any més, el passat 21 de juliol, el divendres anterior a la festivitat de Sant Jaume, es va celebrar el tradicional tret de sortida a la Festa Major d’enguany amb l’acte de presentació de la Festa Major de Gràcia 2017. La plaça de la Vila es va omplir de cultura popular que amb un cercavila va iniciar l’acte d’enguany. Acte seguits, els Castellers de la Vila de Gràcia van aixecar dos pilars que amb les seves anxanetes van descobrir com seria la samarreta de Festa Major de 2017. Com és tradicional, el Gegantó Torres va ballar per darrera vegada amb la samarreta de 2016 i les autoritats convidades van procedir a posar-li la samarreta d’enguany, disseny de Teresa Calbó, per poder demostrar d’una manera poètica que la Festa Major d’enguany començava a caminar.

Les autoritats convidades van fer els seus parlaments: na Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia; Àngels Torras, delegada territorial de cultura de Barcelona de la Generalitat de Catalunya; Gerard Ardanuy, president del Districte de Gràcia i Eloi Badia, regidor de Gràcia, es va procedir a proclamar les activitats i espais de festa. Acte seguit, es van proclamar els 22 carrers que guarnirien aquell any per Festa Major. Un representant de cada carrer va pujar a l’escenari per recollir una samarreta i un diploma de record de la seva participació en la celebració del Bicentenari mentre els trabucaires llançaven una salva d’honor per cada un dels carrers guarnits.

La segona part de l’acte va començar amb el Despertar de Gràcia, novetat del Bicentenari. Tal i com es feia tradicionalment en aquesta jornada, els festers aprofitaven aquest dia per anunciar al veïnat que aquell any es guarniria el seu tram. Per aquest motiu, enguany s’ha tornat a realitzar aquest ritual d’una manera actualitzada. Amb la participació de la xaranga “Digue-ls’hi inquiets!”, els festers van iniciar un recorregut festiu pels 22 carrers que aquell any guarnirien i en arribar al lloc on s’alçarien les portalades, els trabucaires de Gràcia van realitzar un tret de trabuc. Gràcies a la pólvora i la música, els festers van aconseguir Despertar Gràcia per avisar-la que en un mes arribaria la Festa Major!