Entrevista a Teresa Calbó Angrill, autora del cartell de la Festa Major 2017

La il·lustradora i dissenyadora gràfi ca Teresa Calbó Angrill, nascuda al barri de La Salut i veïna del Guinardó, va ser la guanyadora del 24è Concurs del cartell de la Festa Major de Gràcia 2017, organitzat per la Fundació Festa Major de Gràcia.

 

Per què va decidir presentar-se al concurs del cartell de la Festa Major?

M’agrada presentar-me als concursos de cartell, sobretot perquè em sento més lliure a l'hora d’el·laborar una proposta, lluny de les exigències d’un client. És més difícil ja que estàs sola davant de moltes idees i tu has de decidir quina tries fi nalment.

 

Què representa el seu cartell?

Que darrera de totes les activitats de la festa hi ha les persones de Gràcia que les fan possibles. Paral·lelament, en celebrar-se en aquesta edició els 200 anys, vaig voler fer un cartell que ens traslladés al passat, a la tradició de la festa, a través de les diferents imatges que la representen.

 

Quines són aquestes imatges i per què?

Està plantejat com si fos una auca, on cada imatge explica una història, hi ha des dels festers pintant, retallant i amb una escala guarnint un carrer, fins als jocs infantils tradicionals, passant pel ball, la música, els balcons guarnits, -un cosa que vaig voler remarcar-, els diables, els gegants, i sobretot el campanar de la vila, que situa aquestes petites històries a Gràcia.

 

I... el toc de rajola antiga?

Sorgí estudiant diferents rajoles provinents del segle XIX que explicaven ofi cis o processos, com el del vi o el del pa, i que em van agradar força. En aquest punt vaig donar-li una mica la volta, fent un dibuix més actual i adaptant-lo al format del cartell i incloent-hi a més les diferents cites que fan referència a la festa.

 

Què li ha semblat guanyar aquest premi?

Primer una gran sorpresa, em va fer molta il·lusió, -malgrat no viure a Gràcia, encara que sí hi tinc tota la família. Segon pel que representa la festa major pels graciencs, jo en sóc una. Finalment perquè es tracta de la celebració del bicentenari de la festa.

 

Com va sorgir el seu interès pel disseny?

El dibuix i el disseny han anat sempre amb mi, de petita m’agradava molt dibuixar. Al poc temps la professora de dibuix de l’escola Rius i Taulet va parlar amb el meus pares per orientar-los de la meva vocació i als catorze anys entrava a la Llotja.

 

Ha guanyat algun altre premi?

Quan tenia dotze anys vaig guanyar un premi de dibuix del programa “Jovenívol” de Ràdio 4. Després d’adulta un de la Marató de Barcelona, a banda de quedar fi nalista en altres. Fa un parell d’anys vaig guanyar també un de Mans Unides.