El pregó de la Festa Major de Gràcia 2017 de Roger de Gràcia i Agnès Busquets

ROGER

música juego de tronos

Jo, Roger De Gràcia, fill D’Albert de Gràcia, nét de Josep de Gràcia, Nats a la Plaça de l’esgésia de sant Joan, altrament  dita de la Virreina, concretament on hi ha el Bateau lune botiga de joguines boniquetes! Fill de Maria Clotet gracienca amb pedigree, certificat. Nét de Maria rebullida, que tenia una lleteria al carrer bruniquer! Pare de Pep De Gràcia, qui perpetuarà el llinatge dels De gràcia, conegut com el terremoto de Diamant! I de Joanic! I de Revolució! I de John Lennon! Si… anem molt cansats…

 

AGNÈS

Jo, Agnès Busquets Tarrasa! De Tarragona! (pausa) Si, si, de Tarragona, és així. De Tarragona ciutat eh! I casada amb un De Gràcia, vull dir ell, que és de gràcia i es diu De gràcia! Que si que no és nom artístic, que quedi clar. I des del 98 resident a Gràcia, primer a plaça de la llibertat i ara a Torrent de’n Vidalet….

 

ROGER

Home, jo crec que ja et podem donar per gracienca. Però no sense passar el test del gracienc amb gràcia! Perdó pel nom, però no ho hem pogut evitar. Pentina’t amb gràcia! Pa amb gràcia! Roba amb gràcia…

Va! Primera pregunta: Quants supermercats Bioecològics hi ha a Gràcia?

 

AGNÈS

uns 355?

 

ROGER

amb que me’n diguis 5 ho donarem per bo!

 

AGNÈS

Molsa,Veritas, Natura bio, woki, la del Sol!

 

ROGER

meeeeeec, error , ara al sol ja no hi pots comprar eco poniol!

 

AGNÈS

És veritat, merda! Que ja hi han fotut un altre condis!

 

ROGER

segona pregunta: Què val un tallat a la plaça de la Virreina?

 

AGNÈS

1,50? 1’80? 2? 3 euros????!!!

 

ROGER

no! 650, però el pots pagar a plaços!

Ara la pregunta clau, la definitiva! LA PREGUNTA!

Torrent de l’ olla puja o baixa?

 

AGNÈS

Baixa!

 

ROGER

Torrent de les Flors puja o baixa?

 

AGNÈS

Baixa!

 

ROGER

Joan Blanques?

 

AGNÈS

Puja ! però queda tallat entre congost I tres senyores!

 

ROGER

 Va! Tres Senyores: esquerra o dreta?

 

AGNÈS

abans esquerra i dreta, canviava a Torrent de’n Vidalet, però ara només esquerra… mirant a muntanya s’entén. Ai no ! que ara torna a anar cap a la dreta!! (mirant a colau i fent de colau) dona ,Ada, pot ser que deixem de jugar al tetris, no? Al final pararem bojos. run run, per aquí, run run per allà, ai no que per aquí ara no es pot…

 

ROGER

Jo crec que si, que podem considerar-te gracienca!

 

AGNÈS

I després d’avui més que mai! Perquè quin més gran mèrit, honor, distinció hi pot haver que fer el pregó de les festes del barri més autèntic de Barcelona. I no un pregó qualsevol, no , a veure , sense desmerèixer els anteriors, però és que avui en fem 200!  Repeteixo! 200 pregons! Duecentes festes! Que les primeres gracienques anaven amb enagus i ara ja anem amb shorts! Però el més bonic de tot és que l’ esperit s’ha mantingut, per això podem dir 200!

 

ROGER

I 200 vegades ho direm, i començarem ara amb la primera, repetiu amb nosaltres “VISCA LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA!”

 

AGNÈS

Visca la festa major i sobretot visca les veïnes i els veins del barri que des de Sant Esteve que esteu preparant guarnits. Tallant ampolles de plàstic, enganxant càpsules de cafè, encolant trossos de cartró per acabar fent autèntiques obres d’art als vostres carrers

 

ROGER

I sou vosaltres qui heu decidit que aquesta festa del bicentenari sigui diferent, especial. I heu volgut recuperar l’engalanat de Gran de Gràcia, i que sigui altre cop la porta a la festa. I també heu volgut que la façana d’aquest ajuntament recuperi un engalanat, que és aquest que veieu. Un engalant que hem posat l’Agnès i jo amb les nostres mans. No us ho creieu? Feu ben fet. Si l’hagués fet jo algú em tiraria balcó avall.

 

La festa sou vosaltres, un aplaudiment fort per vosaltres.

 

AGNÈS

(en anglès) you are la festa,la fiest!party time! Twoo hundred! you are the best ! neigbours I neighbaras!

 

ROGER

I ara com és que ho dius en anglès?

 

AGNÈS

Home, que no veus que cada cop hi ha més gent de fora al barri? Hello tourist, we love you tot i que pixeu on the corners sometimes…no no no, això és bad!

 

ROGER

Si que és veritat que venen molts guiris. Siguem ben educats i diguem-los “hola turista, casa meva és casa vostra si és que aquí encara algú hi pot tenir una casa amb lo cares que les posen des de que  les compreu vosaltres”

 

Va, en francès… Monsieurs i madames les guiris, pas fer la pipi a la rue, se pas jolie, “ruayominí” trois “pua”

 

En italià… carissimi italiani, piano piano, si va lontano i si troba un water per fare la pipi…

 

En Rus…druia monia txekhov anna karenina dasdarovia no!

 

En Ucrainès…

 

AGNÈS

En ucrainés… aquí m’enganxes… Però ja que hi som… Va, uns missatges més per vosaltres…

 

ROGER

Ei , que no és que no volguem que vingeu amics turistes, però una mica d’organització no? que la cosa veritablement se’ns està descontrolant pot ser un pèl massa? que no ho dic jo eh! que ho diu l’ últim baròmetre sobre les principals preocupacions dels barcelonins. Per primer cop el turisme de masses preocupa més que l’ atur. I per evitar que això es converteixi en turismefòbia hem de començar a afrontar el problema, que ja s’estan fent coses, però pot ser cal fer-ne més!

 

AGNÈS

Per començar quan arribin a l’aeroport sel’s podria donar uns flyers amb uns petits i pràctics consells:

Don’t mix cafè amb llet i sangria, or you’ll become a little bit crazy!… and with cagarrines.

 

ROGER

Samarretes!! put it ! We don’t want to see your mugrons rosats socarrats.

 

AGNÈS

The best horari to see the city. de 13 a 15! therre’s nobody and you will enjoy  the sun!

 

ROGER

Gaudí, is may be sobrevalorat…. ui si , trencadís, littlebroken! go to refugis antiaeris…or… visit lleida.

but agafeu l’ autobús, que si hi heu d’ anar amb avió 

 

AGNÈS

A colau: Escolta  Ada, pot ser cola tu…Comenta-li al Picatostes!

 

ROGER

 Ei , que no ens extranya que pugin eh! que Gràcia és meravellosa, que per això hi vivim! Agnès, a tu que és el que més t’agrada de viure a Gràcia?

 

AGNÈS

Quan surts a fer un cafè…

 

ROGER

Roger: així en genèric?

 

AGNÈS

no, en concret. Concretament quan surts Tu a fer un cafè pels matins i em quedo a casa tranquil.la.

 

ROGER

No dona no! què t’agrada del barri! A mi per exemple, perquè és un magnífic lloc de trobada, ho sabíeu que és un dels llocs on hi ha més associacionisme de tot Catalunya. Per això és possible una festa com aquesta! que no és un miracle, que és tot de gent que s’ ajunta amb la il.lusió com a únic motor i aconsegeuix el que en altres llocs ho considerarien, un miracle!

 

AGNÈS

M’encanta que sigui un barri esquitxat de places i carrers on et trobes el del forn i comentes la jugada de les darreres vacances. Que et pregunta com està el teu fill, que ha conegut a altres nens tot jugant a futbol a les places. Per què volem un barri on hi puguin conviure criatures i terrasses. O us estimeu tenir-los retinguts en un banc enganxats al mòbil?

 

ROGER

Tenim la sort de viure en una vila, amb esperit de vila! que si el meu fill comet un error, o fa una breotlada, els altres viletans puguin cridar-li l’ atenció. No perdem el costum d’ educar els nostres infants ens societat, en comunitat. Al cap i a la fi la vida és això.

 

AGNÈS

 A mi m’ encanta trobar-me al senyor Paco que passeja els gossos,o al Meri, amb el Borja ( un bulldog anglès,el Borja , no la meri)

 

ROGER

 Que a la peixateria del mercat em facin el descompte quitxalla,

 

AGNÈS

quan em portes xocolata d’el senyor Vicenç que heu conegut tu i el Pep tot esmorzant al bar de Montmany.

 Un barri on acabes fent amistat amb la botiguera, oi Mariona?  Que com deia aquell, al barri hi ha de tot! i això no ho podem perdre.Hem de cuidar-nos. cuidar el petit comerç. Que no acabem sent un barri franquícia, on els treballadors acaben cobrant una misèria i sel’s en fot  a qui tenen al davant. Que els dius, bon dia, unes mitges…No ta entiendo, hablame en castellano… Habla tu si quieres,o en anglès, però fes un esforç filla meva, que estàs a Barcelona, Catalunya! i a Gràcia! Que això no és el Born!! Per què no ho és no?!! No volem que ho sigui!

 

ROGER

 I no ho hem de permetre. Per què Gràcia es caracteritza per ser un poble resistent, que ha sobreviscut una guerra, una dictadura. Tot i axí ha sabut mantenir la seva identitat, una festa 200 anys. Va que fa estona que no ho diem! VISCA LA FESTA  MAJOR!

 

AGNÈS

 Ara si em permeteu, una mica d’autocrítica. Que no passa res si traspassem fronteres.Per què una cosa si que la tenim, que sortim de gràcia i explotem! que per anar al centre hem de demanar un visat,passaport,   que tornem i tenim jet lag.

 

ROGER

 Una cosa us demanem però als del centre. Torneu-nos les bicis del bicing. No sigueu mandrosos, i nosaltres donem-ne exemple, serem el barri amb els culets més durs de bcn.  Una proposta als senyors del bicing. La gent que torni a pujar les bicis els podem donar entrades gratuïtes per anar a acariciar gats.Ei que després de Shibuya a Tokio , gràcia és on hi ha més bars per acariciar gats del món. Això jo crec que diu molt de lo bones persones  que som.

 

AGNES

Va, que aquest any no és una festa, és una FESTASSA. Una celebració que va començar el 1817

 

ROGER

El 1817 els francesos van arrasar un convent que hi havia fora muralles, al que ara és Gran Via amb Aragó. El convent  i quatre cases feien un barri, el barri de Jesús, que va quedar destruit. Els pobres franciscans, amb les quatre coses que els quedaven, no tenien on anar. I aquí és on va aparèixer Josep Trilla, de Can Trilla, que encara veiem a Gran de Gràcia, i els va oferir refugi. I allà va ser on tots junts van celebrar la primera festa, el 15 d’agost, mare de déu D’ Agost, rememorant la que feien al barri de Jesús.

 

AGNÈS

I a partir de llavors el barri va créixer i créixer i créixer i es va acabar convertint el 1897 en la novena ciutat d’Espanya

 

ROGER

I creixien els carrers, creixien les places i cada any la festa era més gran. Primer els carrers eren decorats amb motius florals i ara ja ho sabeu, un carrer és de mariners, l’altre de naus espaials i tots són molt bonics i al final guanya verdi del mig. Va, no sempre, eh. De veritat és un gust veure aquesta festassa i com ha crescut

 

AGNÈS

(en anglès) so please, I insist, no només us demanem que please no pixeu fora de test sinó que, i això ho diré en català i per tothom RESPECTEM LA FEINA DELS I LES ARTISTES DES DEL PRIMER DIA FINS L’ÚLTIM!!

 

ROGER

Respecte per les coses i també per les persones. Perquè volem una festa pacífica, una festa igualitaria, on homes i dones ho poguem passar igual de bé

 

AGNES

I en aquest sentit volem insistir en un missatge que ja es va dir l’any passat des d’aquest balcó. El va dir la pregonera anterior, l’Imma Sust, i no es pot dir millor. Tant és així, que els pregoners d’aquest any l’hem anat a buscar a la seva botiga eròtica perquè ens ho tornés a dir. Imma, ningú ho dirà millor que tu

 

(MISSATGE D’IMMA SUST)

 

ROGER

Estem contents i orgullosos de ser els pregoners de la Festa de Gràcia, però encara ho estem més de ser un barri on dones i homes som exactament iguals, on els gitanos i els paios vivim fa anys en pau, on grans i petits ens barregem a les colles castelleres o a les associacions del barri

 

AGNÈS

Orgullosos de tenir una festa on hi ha concursos de scrabble, que vam guanyar perquè ens veien tant dolents que ens van deixar guanyar

 

ROGER

I on ens van donar un dels trofeus més peculiars que encara conservem !

 

AGNÈS

Orgullosos d’un barri independent amb una gran festa bicentenaria i un cartell xulíssim, el d’aquest any de la Teresa Carbó, que té l’esperit de la història, que té aire d’auca i explica què és aquesta festa Major . I amb aquest esperit antic, ajuntant passat i present, acabem el pregó com cal.

Rimant-l’ho !

Som-hi, Roger.!

 

ROGER

Oh Mare de Déu D’ Agost

patrona d’ aquestes festes,

I amb el permís de Sant Roc

que a cap Sant volem fer ofenses

Donem amb aquest pregó

benvinguda als  vilatans

 

AGNÈS

no siguis de l’ antigor

no som heteropatriarcals

 

ROGER

Doncs, va, també vilatanes

de paies fins a gitanes,

que com la Tresa Carbó

engalanin el balcó

d’aquí fins al Guinardó.

 

AGNÈS

I si ho voleu del futur

agafeu els vostres mòbils,

us baixeu l’aplicació

que us deixarà ben immòbils

 

Podreu veure què s’hi fa

de castells fins fideuà

concerts per tots els racons

tan per grans com per minyons

 

ROGER

Pels que són més matiners

Despertars amb trabucaires

i per ‘quells que no ho són tant

a callar per agafar aire.

 

Aquest any n’hem fet 200

i sols numèricament

haureu vist que ja són menus

que els milions que el sant Germain

ha deixat en els terrenus

on el Messi i el Piqué

sota la manta del Barto

diu que van guanyant-se els quartos.

 

Però no fugim d’estudi

Que aquest any és especial

i potser  sigui el darrer,

si podem votar, al final,

amb les urnes al carrer.

 

Si no, votarem igual

siguin de fusta o paper!

i potser que l’ any que ve

Gràcia sigui capital!

 

Gaudim tots doncs de la festa

visquem-la amb intensitat

i que aquest bicentenari

sigui sempre recordat!

 

Visca la festa major!!!!