L'ENVELAT DEL BICENTENARI TANCA LES SEVES PORTES

Aquest dilluns 21 d'agost es van acabar les activitats de l’envelat, espai emblemàtic de la commemoració del Bicentenari, que ha acollit i ha estat el catalitzador d’exposicions, conferències, concerts, tallers i representacions teatrals per a totes les edats, i que ha arribat a celebrar més de 200 activitats realitzades per més de 30 entitats diferents.

Les activitats han estat diverses i variades: xerrades, taules rodones, reunions i assemblees de veïns, tallers de cultura popular, intercanvis culturals amb d’altres manifestacions festives, presentacions de llibres, balls de recreació històrica, conferències, projeccions de documentals, cant coral, demostracions de ball i danses, recitals de poesia, tallers de manualitats, conta-contes, titelles, teatre i un llarg etcètera. Per organitzar-les, hi han col·laborat entitats gracienques, de Barcelona, de tot Catalunya i fins i tot de fora de l’estat.

L'envelat, construït a l’estil dels tradicionals però amb les tecnologies i materials actuals, a més de reivindicar i posar en valor aquesta arquitectura efímera, amb tot el que ha implicat de recuperació cultural i patrimonial, ha estat també l'espai d’acollida de les activitats escolars del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, per on hi han passat més de 700 nens de les escoles de Gràcia i de Barcelona durant els mesos de maig i de juny.

Cal destacar també l'èxit de visites a les 3 exposicions que ha acollit aquest espai singular: “L’envelat: arquitectura singular i símbol de festa major”, comissariada per Josep Mañà i Francesc Albardaner, és un recorregut per la història dels envelats dels darrers 200 anys, “Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà” i “L’art de Guarnir el carrer”, De la mà d’en Josep Maria Contel, és un recorregut per l'evolució dels guarniments al llarg dels 200 anys d'història de la festa major. De mitjana, entre setmana han visitat les exposicions unes 700 persones i els cap de setmana, més de 1.200 persones durant tot el dia.

Degut a la bona acollida, l’exposició “Guarnir el món de festa. Espai urbà, espai humà”, es torna a exhibir al Palau de la Virreina, a la Rambla, del 7 d’agost al 11 de setembre. Comissariada per Josep Fornés, patró de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, museòleg i antropòleg aquesta exposició ens proposa un recorregut emocional comparatiu per l’espai urbà que la festa transforma en l’espai humà en diferents ciutats com Barcelona, València, Lisboa o Medellín.

L'envelat es trasllada a Sant Pere de Torelló on esdevindrà un espai per a les entitats del municipi durant quatre anys, i seguirà servint de lloc de trobada per entitats culturals en una zona on no tenen equipaments on poder desenvolupar la seva activitat

El Bicentenari de la Festa Major de Gràcia està organitzat per la Fundació Festa Major de Gràcia amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona/Districte de Gràcia i amb la col·laboració de San Miguel i L’Obra Social la Caixa. Les activitats del Bicentenari no s'acaben amb el tancament de l'envelat sinó que seguiran durant tot un any fins el mes de maig del 2018. 

Un petit esbós del que passarà aquesta 2a part del Bicentenari, a través de les activitats que tindran lloc aquest mesos: un cicle de conferències amb l'Institut Ramon Muntaner, la presentació del llibre del Bicentenari de Josep Fornés i Josep Mª Contel, projeccions documentals, cantates corals amb les escoles sobre treballs que han fet els nens de les escoles de Gràcia estudiant la història de la festa major, activitats de cultura popular, teatralització de la "Plaça del Diamant" a la plaça que duu el mateix nom, jornada de les noves arts efímeres i pintada en un mural de la Vila en homenatge als 200 anys de la festa major, etc.