FOTOS PER REVIURE LA FESTA MAJOR

El passat 9 de novembre a les 20h a la Sala de Plens del Districte de Gràcia va tenir lloc el lliurament de premis el 21è concurs de fotografia de la Festa Major 2017, concurs que és organitzat conjuntament entre la Fundació de la Festa Major de Gràcia i el Taller d’Història de Gràcia, Centre d’estudis. La sala es va omplir de gom a gom per reviure a través de les fotografies, els moments viscuts el passat mes d’agost a Gràcia. L’acte va començar amb la lectura d’un breu manifest que recordava les situacions difícils que està havent de passar la festa major en els darrers temps. En ple cor de la festa major del Bicentenari, els atemptats de la Rambla i Cambrils van sacsejar tot Catalunya i van minvar les ganes de festa. A la tardor, la realitat política s’imposava en duresa fins a arribar al moment polític actual en el que tenim dos graciencs líders d’Òmnium i l’Asemblea Nacional Catalana a la presó, el president i un grup de consellers a l’exili i la resta de govern empresonat. Donada la situació, vam voler iniciar l’acte recordant les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost, els presos polítics i als membres del govern, en especial al conseller de cultura Lluís Puig, qui sent Director General de Cultura Popular havia vingut moltes vegades a l’acte que aquell dia celebràvem.

Després de la lectura del manifest es va projectar en pantalla gran la totalitat de fotografies presentades a concurs i es va continuar amb els parlaments de les autoritats que van presidir l’acte. Van intervenir Carla Carbonell, presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia; Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia Centre d’estudis; Àngels Blasco, Directora General del departament de Cultura Popular, Associacionisme i acció cultural de la Generalitat de Catalunya; Marta Duñach, consellera de cultura del Districte de Gràcia i en Gerard Ardanuy, President del Districte de Gràcia. Tots ells van valorar molt positivament la trajectòria del concurs i van valorar la xifra de participants malgrat com aquesta s’ha ressentit respecte a anys anteriors degut a l’atemptat terrorista del 17 d’agost. Tots, van felicitar als festers i als graciencs, que van continuar ocupant els carrers plantant cara a la por amb el respecte degut a les víctimes.

Enguany, Gràcia commemora el 10è aniversari de la mort del impulsor cultural, periodista, historiador, polític i més que defensor de la cultura popular gracienca, n’Albert Torres. Les entitats que convivim en l’equipament cultural que duu el seu nom vam voler homenatjar-lo lliurant tres mencions d’honor amb el seu nom. Aquestes van ser: Menció d’honor Can Musons a la foto més festera a l’obra de Maria Mateu Pérez. Menció d’honor Can Musons a la foto més dolça a l’obra d’Alejandro Alcázar Baeza i la Menció d’honor Can Musons a la foto més castellera a l’obra d’Ariel Naves. El premi que constava d’un diploma i un xec de 200€ va ser lliurat per la presidenta de la Fundació de la Festa Major; pel president de la Federació de Colles de Sant Medir, Antoni Torralba  i pel membre de la junta directiva dels Castellers de la Vila de Gràcia, en Roger Gispert.

Acte seguit, es va llegir l’acta del jurat i es van anunciar els finalistes que van ser els següents:

  • Foto nº2, “Ball de bastons” de David Bargalló Chaves
  • Foto nº3, “La Gràcia de les festes” de Yaiza de Dios Sánchez
  • Foto nº4, “Festes de Gràcia 2017” de David García Fernández
  • Foto nº 7, “Superselfie” de Valérie Veilleux Lemelin
  • Foto nº12 “Bienvenidos” de Carlos Frias Pérez
  • Foto nº18, “Juguem amb globus d’aigua” de Fernando de la Rosa Carrión
  • Foto nº19, “L’art Romànic” de Margarita Sancho Cugat
  • Foto nº20 “Comba3” de Emili Combalia Moll
  • Foto nº23 “On és la rossa?” de Marco Schmitz
  • Foto nº35, “200 gràcies” de Joaquim Giménez López

Un cop tots van pujar a l’escenari a recollir el seu obsequi i el seu diploma va arribar el moment de proclamar els primers premis. El tercer premi d’honor que constava d’un obsequi de la Fundació  i del Districte, un ram de flors i un xec de 120€ va anar a parar a la foto número 20 d’Emili Combalia. El segon premi constava dels mateixos presents, un ram de flors i un xec de 180€ per a la fotografia de Carlos Frías Pérez, un retrat d’un dels esquelets de l’infern del carrer Llibertat que donava la benvinguda als passejants. El primer premi d’honor constava dels mateixos presents, el ram de flors i un xec de 300€ que va anar a parar a Marco Schmitz. La seva fotografia retratava la portalada del carrer Fraternitat de Baix i amb el títol “On és la rossa?” es preguntava per què havia fugit la dona rossa de les mans del gegantí King Kong i de sobte havia aparegut un 200 en honor als 200 anys de la festa major de Gràcia.

L’acte va acabar amb un brindis amb tots els concursants per tal d’inaugurar l’exposició de totes les obres participants que es podrà visitar a la Seu del Districte de Gràcia (Pl de la Vila, 2) fins al proper 24 de novembre. No deixeu escapar aquesta oportunitat de reviure la festa major del Bicentenari a finals de tardor a través de les fotografies i la visió particular de tots els participants del 21è concurs de fotografia de festa major 2017.